Wat vind jij ervan?

Jan Engwerda
Redactie

Speculatie op graanmarkt

4


De crisis in Oekraïne duwt de graanprijzen omhoog. Speculatie draagt daar flink aan bij. Om speculatie te verminderen, zouden alleen producenten en verwerkers van graan mogen handelen op de graantermijnmarkt. Speculatieve beleggers worden zo geweerd. Zou dat werken om een meer stabiele markt te krijgen?

Laatste reacties

 • alex@blonkagri.com

  Met het tempo van onze Europese tarwe export hebben we de verklaring voor de stijgende prijzen al aardig te pakken. Met een openstaande positie op de matif van 225.000 contracten heb je nogal wat geld nodig om echt aan de boom te kunnen rammelen! Lijkt mij geen reden tot vrees voor onregelmatigheden. Een met zijn verkeerde been uit bed stappende Poetin is wel in staat om de boel op zijn kop te zetten.

 • jacobhouwen

  Waarom zouden we een stabiele markt willen als producent?


  Laten de speculanten maar meedoen dan is er teminste ook kans op goede prijzen ipv altijd maar afgeknepen prijzen! • jw.adams1

  toen de crisis begon gingen nog al wat insitutionele beleggers in grondstoffen. het gebeurt nog al eens dat een schip met grondstoffen voor de haven in rotterdam blijft liggen en verschillende keren verhandeld word voor dat hij gelost word..... speculanten bekleden een machtspositie en buiten die uit waar mogelijk.


  de stelling is volgens mij zo slecht nog niet of zijn wij zo kort zichtig....


  er is altijd ergens wel droogte op de wereld en altijd ook geweest zo zijn er ook altijd meevallende oogsten.


  alleen is de invloed van deze berichten nu groter dan een aantal jaren geleden volgens mij.

 • agri2

  Als het voor speculanten zo gemakkelijk is om geld te verdienen dan begon ik er vandaag nog mee. Met speculeren wordt ook nogal vaak geld verloren en dan hoor je er niemand over.


  Speculanten zijn het smeermiddel van de markt, die heb je nodig om de risico's van prijsdalingen en/of prijsstijgingen over te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.