Wat vind jij ervan?

werkplezier

13


Werken op een groot melkveebedrijf lijkt op produktiewerk als in een fabriek.
Hoe houd je het leuk?

Laatste reacties

 • Ruud H

  Ik werk zelf ook op een groot melkveebedrijf. Het lijkt soms net productiewerk maar over het algemeen valt het best mee. Ik doe zelf veel afwisseling in werk , dat is heel belangrijk. En een gezellige werksfeer is heel belangrijk. gezellige collega's etc.

 • douwe_nz

  Wat is (of vind je) een groot melkveebedrijf? We melken zo'n 600 koeien (50% vaarzen) enzorg ervoor dat iedereen wisselend werk doet als dat mogelijk is.

 • Alette

  Zelfde vraag als Douwe, wat is een groot bedrijf? Ligt dat aan het aantal mensen wat in dienst is? Of gaat het om één boer die een stal heeft met 250 koeien?
  In beide gevallen is toch afwisseling een belangrijk punt. Even wat anders. En hoe leuk het werk ook is, gezellige collega's zijn ook belangrijk. (Natuurlijk niet té gezellig maken ;) )

 • IlseV

  Er moet vooral gekeken worden naar de omgeving, waar staat het bedrijf.. Zijn de buren ook tevreden met dit soort bedrijven in de buurt. Wanneer er onenigheid ontstaat wanneer er een nieuw bedrijf wordt neergezet of enorm groeit, drukt de sfeer bij de ondernemer, dit is weer terug te zien in de omgang met de werknemers. En dit kan leiden tot een vervelende sfeer op het bedrijf. Om een leuke werksfeer te creëren is het daarnaast van belang dat de werknemers en/of zzp'ers van alles op de hoogte worden gehouden, zo weet men waar men voor werkt en gaat ook voor een goed resultaat. Wanneer de werknemer/zzp'er niet weet wat er speelt op het bedrijf en in het bedrijf zal er alleen gewerkt worden voor het geld en uren maken, niet om een goed resultaat te behalen. Dit gaat ten koste van de resultaten die op den duur weer voor het geld moeten zorgen (goede resultaten bij de koeien; top melkproductie/hoog eiwit/geen mastitis->laag celgetal etc.)

 • Henry Withaar

  Ik denk dat het belangrijk is dat het personeel de ruimte krijgt om zelfstandig te werken. Zeg maar dat er het per tweetal verantwoordelijk is. En de standaard werkzaamheden zoals melken volgens protocollen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
  Wat ik zelf denk is dat afwisseling niet eens het belangrijkste is, maar vooral dat je zelf verantwoordelijk bent. (bijv. kalveren voeren, dit werkt denk ik beter als één persoon het doet dan een aantal.)
  En over werken als in een fabriek. Heb er zelf geen ervaring mee(met werken in een fabriek), maar ik denk dit in NL nog wel meevalt. Heb zelf stage gelopen op melkvee bedrijf met >450 melkkoeien, en het melken duurde 3 uur per keer, maar ik vond het werk absoluut niet eentonig.

 • Agriwerker.nl

  Werkplezier, zelfstandig werken en leuke collega's zijn belangrijke factoren voor werknemers / ZZP'ers. Niet onbelangrijk is een goede baas / melkveehouder die werknemers op een goede manier weet te prikkelen met als doel het verbeteren van de bedrijfsresultaten. Er zijn melkveehouders die medewerkers naar de studieclub laten gaan. Een van onze klanten - Nederlander in Polen, 250 koeien aan de melk, 4 robots - heeft een Nederlandse herdmanager aangenomen. De herdmanager ontvangt een basissalaris en daarnaast bonussen op basis van behaalde resultaten. o.a BSK, tussenkalftijd, inseminaties per drachtige koe zijn in dit systeem opgenomen. Aldus wordt er op (financieel) resultaat gewerkt. Uitdagend voor de herdmanager. Doelstelling is om hem te laten delen in goede bedrijfsresultaten én langdurig dienstverband.

 • Anne-Marie van der Linde

  IK was drie weken geleden op een melkveebedrijf in Oost-Duitsland en twee van de drie medewerkers waren daar al sinds de familie De Baat het bedrijf overnam in dienst. Waarom: ze worden gewaardeerd, betrokken bij het bedrijf, krijgen een goed salaris (in vergelijking tot Nederland waarschijnlijk schijntje maar voor hen is het veel), melkster was pietje precies die het tot een sport lijkt te hebben gemaakt om een zo laag mogelijk tankmelkcelgetal te behalen. De baas krijgt ruim van te voren al aanwijzingen als zij een weekeindje vrij is (hij zou het zelf toch een fout doen :-) )

 • IlseV

  Om de afwisseling draait het dus, maar een resultaat behalen waar iedereen van kan genieten is natuurlijk het mooist. Dit moet natuurlijk ook te zien zijn voor alle medewerkers. Een doel voor ogen hebben en deze kunnen behalen is daarom een tweede 'vereiste'. Vooral met kengetallen is dit makkelijker aantoonbaar. Streef naar een celgetal onder de 100, minder dan 5% sterfte, 3,7%eiwit gemiddeld, 10.000kg/melk etc.

 • pietervdvalk

  Het grootste geheim van plezierig werken, ook op grotere bedrijven zit in de medewerkers eigenaar te maken van het succes. Voor bedrijven die structureel gebruik moeten maken van vreemde arbeid is arbeidsefficiëntie alles bepalend voor het resultaat. Iedereen weet dat een gemotiveerd persoon productiever is als een minder gemotiveerd persoon. Door de medewerker eigenaar te maken van het succes zal te motivatie toenemen. Hierbij is het uiteraard geen schande om de medewerker ook te waarderen. Dit hoeft overigens niet alleen doormiddel van een financiële pluim, maar kan ook prima met eens een schouderklopje. Dit vergt echter leiderschap. Wellicht is dit de sleutel tot succesvol ondernemen met personeel.
  Ik zou zeggen ondernemers ga de uitdaging aan en investeer in jezelf als het gaat om leiderschap. Wij geven er advies over en zien het maar al te vaak als knelpunt. Maak de weg vrij voor een goed bedrijfsresultaat en ga eens in gesprek.
  (complimenten voor de site overigens!)

 • frank.donkers

  Ik sluit mij aan bij het bovenstaande en met name het verhaal van Pieter. Zelfreflectie en evaluaties geven de medewerkers inzicht in competenties en capaciteiten waardoor ze hun zelfvertrouwen en motivatie op niveau houden. Het aanbieden van verbetertrajecten en deze zelf ook ondergaan, vergroot de teamspirit en dat gezamelijke resultaat is groter dan de optelsom van de individuele successen!

 • betriebshelfer

  Werken in de melkveehouderij is voor mij het mooiste en afwisselenste als bedrijfsverzorger tegeover het eentonige op een akkerbouwbedrijf waar je `smorgens aan een taak begint tot `savonds

 • Marcel

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.