Wat vind jij ervan?

Liza Bruggeling
Redactie

Lokale partijen beter voor de boer?

5


Lokale partijen weten boeren aan zich te binden, zegt politicoloog André Krouwel in dit artikel. http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/3/Lokale-partij-trekt-boerenstem-1477881W/.

Hij denkt dat lokale partijen meer oog hebben voor de lokale gemeenschap en de thema's die daar spelen dan de landelijke politiek.

Wat vinden jullie hiervan?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Stemmen is denk ik een combinatie van partijprogramma en kandidatenlijst. Een lokale partij met prachtige oneliners maar waarvan de kandidaten qua achtergrond weinig van ruimtelijke ordening begrepen hebben kun je als agrarisch ondernemer beter links laten liggen. Landelijke partijen gaan prat op hun korte lijnen naar provincie en eventueel landelijke overheid. Dat zou een toegevoegde waarde kunnen zijn. Gevolg kan zijn dat ze met een 'landelijk' voorgedrukt verkiezingsprogramma komen waar men weinig eigen inzicht aan mag toevoegen. Ook daar is denk een sterke kandidatenlijst belangrijker dan de mooie woorden op het program, In coalitieonderhandelingen kunnen de mooie woorden toch weer ingewisseld worden. In de ene gemeente doe je er slim aan om lokaal te stemmen, in de andere gemeente kan een landelijke partij interessanter zijn voor de agrarische kiezer.

  Het is denk ik onverstandig om gemeenteraadsleden af te rekenen op gestuntel in Den Haag. De landelijke partijen en de pers willen niets liever dan de mogelijke uitslag vertalen. Hiermee doe je hardwerkende mensen in de gemeente te kort. • henkh

  Lokale partijen maken weinig klaar voor de agrarische sector omdat veel zaken die van belang zijn voor ons in de provinciale- en landelijke politiek mede ondersteund moeten worden en daar hebben zij geen ingang.

 • gerrit coppens
  Panellid

  henkh, om provinciale en landelijke politiek te bespelen heb je je belangenorganisatie. Die moeten gaan onderhandelen over bijvoorbeeld invulling toeslagrechten en niet de wethouder RO

 • henky++

  ben het met henkh eens. Boeren hebben niets te zoeken bij lokale partijen. Veel beleid wordt gemaakt die van belang is voor de agrarische sector in de provincie , den haag of brussel. Daar zijn landelijke partijen aktief en de lobbyisten. Samen maken ze wat klaar tenminste als niet al te veel LTO-bestuursleden ook (actief) lid zijn van een politieke partij.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Als je echt invloed uit wilt oefenen dan moet je lid worden van een partij. Dan kun je tot op zekere hoogte ook de inhoud van het partijprogram mee bepalen. Ben je geen lid, dan stem je op de partij die zich het beste met program en kandidaten presenteerd. Dat zou kunnen betekenen dat je plaatselijk, proviciaal, landelijk en europees steeds op andere partijen stemt. Plaatselijk belang is immers anders dan provinciaal of landelijk belang. Problemen en met name oplossingen van die problemen worden door elke partij anders gewogen en beoordeeld. Je kiest dan degene die het best bij je past. Je ziet vaak genoeg dat bij bepaalde onderwerpen vertegenwoordigers van een bepaalde partij recht tegenover vertegenwoordigers van die zelfde partij staan die op een ander niveau acteren. Gewoon omdat regionale deelbelangen anders liggen dan belangen vanuit een ander perspectief gezien. Voorbeeld in mijn regio staan wethouders van een landelijke partij recht tegenover vertegenwoordigers van dezelfde partij op provinciaal niveau wat betreft aanleg snelweg door hun gemeente. Ben je lid van die partij dan kleur je bij verkiezingen rustig het hokje van die partij bij alle geledingen. Ben je geen lid dan maak je rationele keuzes op basis van wat een partij te bieden heeft.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.