Wat vind jij ervan?

Vóór 31 maart toeslagrechten kopen of verkopen

0


Gestopte boeren die nu nog toeslagrechten hebben en die samen met grond verhuren zullen die rechten vrijwel zeker verliezen in 2015. Dat geldt in ieder geval als ze volgend jaar geen 'actieve landbouwer' zijn. Aan de andere kant kunnen bedrijven met meer hectares dan toeslagrechten nog toeslagrechten bijkopen. Die extra rechten geven in ieder geval dit jaar nog recht op circa 90 procent van de waarde die in 2013 nog hadden. Vervolgens tellen ze mee voort de overgangsregeling richting gelijke hectaresteun in 2019. Voor beide situaties geldt dat uiterlijk 31 maart 2014 een overdracht van toeslagrechten gemeld moet zijn bij RVO.nl (Dienst Regelingen).

Rekenmodel voor waarde betalingsrechten

Via www.boerderij.nl/rekenmodel-betalingsrecht is met een rekenmodel ((Excelbestand) een indicatie te krijgen van de waarde van de nieuwe betalingsrechten die in 2015 worden toegekend.
Ik ben benieuwd wat de reacties zijn op de uitkomsten en in hoeverre boeren al in beeld hebben hoeveel bedrijfstoeslag ze vanaf 2015 ontvangen. Ook vraag ik me af wat voor acties worden ondernomen om te voorkomen dat rechten vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.