Wat vind jij ervan?

Waarom ga je de put in?

10


Een paar jaar geleden hebben we bezinksel uit de mestkelder verwijderd. De midikraan kwam een heel eind, de randen heb ik handmatig bijgewerkt. Ik wist dat het niet zonder risico was, dus het was 'maar even onderin' en dan weer naar boven. Het is allemaal goed gegaan. Maar met alle berichtgeving na het ongeval in Makkinga en als je de animatievideo van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt, realiseer je je dat het ook anders had kunnen aflopen. Je vraagt je af; waarom ga je eigenlijk de put in?

Laatste reacties

 • alco1

  Bij een verlenging van de schuur moest een mixermuur verwijderd worden. Je moet dan toch vanaf een losse kant zo''n drie meter onder de roosters.


  Ja hoe doe je dat is dan de vraag?


  Ik ben er zelf het eerste in gegaan, wel met een dik touw om mijn middel, zodat ik terug getrokken kon worden bij calamiteiten.


  Er was niets aan de hand en even later stonden we te hakken op de muur. Bah wat een vies werkje!

 • henk fledderus

  mest silos schoon maken was een van die werkjes maar dan werdt er altijd 1 of 2 platen uit de zij kant gehaald en lieten we dat eerst even ademen.


  verder inspectie van een rooster vloer of al eerder genoemde bouw werkzaamheden

 • Jan-Zonderland

  De vraag is eigenlijk niet goed. Er zijn altijd redenen waaro iemand ooit wel eens in de mestput of silo moet gaan. De vraag zou moeten zijn: Hoe ga je de put of silo in, met welke veiligheidsvoorzieningen?

 • loonland

  ze moeten de mest niet de schuld geven maar wat een koe opvreet dat is de oorzaak,diermeel ect. komt er ook weer uit en gaat in de put en daar komen de vreemste gassen vandaan ,vroeger kreeg een koe lijnmeel en pulp [droge of natte]vezels en stonk de mest niet zoveel.

 • pietjeeigenwijs

  Wat ook de oorzaak was in Makkinga is dat er niet alleen mest in de silo zat!


  maar ook Spuitwater uit de luchtwassers! dat is levensgevaarlijk! hier sterven jaarlijks vele dieren aan en helaas ook boeren die denken goedkope kunstmest gekregen te hebben. wat is goedkoop als je het met leven moet betalen? • henk fledderus

  Ik denk dat Pietje eigenwijs daar wel eens 1 van de belangerijkste punten kan hebben. ik ken het spuit water zelf niet maar kan me nog wel herrinneren dat in de tijd dat mest aanzuuren geprobeerd werdt er ook nog wel eens wat mis ging. scheikude is leuk als het goed gaat...


  wanneer weet je eigenijk of je voldoende beschermt bent als je niet weet wat voor gevaar je tegen aan gaat lopen?


  als Jan zonderland zegt er zijn altijd wel redenen om er in te gaan, Maar hoe

 • Jan-Zonderland

  Henk, als je weet dat er schadelijke gassen aanwezig (kunnen) zijn,die ook nog eens zeer snel toeslaan, je weet alleen niet hoeveel, dan zul je de best mogelijke bescherming moeten gebruiken. Net zoiets als wat brandweerlieden gebruiken als ze een brandend gebouw binnengaan: Volledig gelaatsmasker met zuurstof voorziening. Het maakt niet uit of er nu wel of geen spuiwater bijgemengt is, je weet dat er in een mestput/silo/tank zeer schadelijke gassen aanwezig (kunnen) zijn. Handel daar dan ook naar!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Jacco Keuper

  Spuiwater zat bij mij n iet in de kelder. Maar het is een geconcentreerde stof.. ik kan me goed voorstellen dat dat invloed kan hebben inderdaad.


  En inderdaad zullen er altijd redenen zijn om in de kelder af te dalen. En wellicht ook omdat het ook vaak goed gaat, dat boeren dat risico namen/nemen.


  Maar Jan heeft zeker gelijk dat dit eigenlijk alleen met een volledig gelaatsmasker en zuurstofvoorziening verantwoord is. Als de noodzaak zich voordoet zal ik me er zeker in gaan verdiepen waar je die kunt huren (want dat kan allicht).

 • Jan-Zonderland

  Jacco, die noodzaak is er al zeker, dat lijkt me duidelijk.


  Dat is een goed ondwerp om eens te inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor het huren van dergelijke bescherminghsmiddelen. Het zal mensen zeker stimuleren als ze weten waar het te huur is en wat de kosten zijn.

 • SteFoS
  Bedrijf

  Niet heel onbelangrijk, de gassen die je niet ruikt zijn het gevaarlijkste!Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.