Wat vind jij ervan?

Is het mogelijk om landbouwbreed te strijden tegen uitknijpen van de supermarkt?

5


In Engeland is de toezichthouder op eerlijke handel in de voedselketen (nog) geen succes, omdat vertrouwen ontbreekt. Is het dus zinloos om in Nederland een Autoriteit Producent en Markt op te richten, zoals de Nederlandse Akkerbouw Vakbond van plan is?

Er is voldoende vertrouwen in de agrarische sector om samen te strijden tegen de macht van de supermarkt en dus een beter inkomen?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Dit soort initiatieven zijn niet in het korte termijn belang van de consument. In de zuivel, om een voorbeeld te noemen, heeft men marktmacht proberen te creeren door het samenvoegen van Friesland en Campina. In Nederland zou men dan een grote speler worden. Daar zou dan een klein beetje inkomensverbetering voor de melkveehouders uit kunnen volgen. Uiteraard kon de combinatie de supermarkten niet gaan domineren. Melk is een Europese markt en supermarkten gaan over de grens wel shoppen als Friesland Campina te duur zou zijn geworden. Voor de supermarkten is het rekensommetje simpel. Inkoop melk hier moet goedkoper zijn dan inkoop elders + transport vanuit elders. Echter de Kartelwetgeving schakelde Neelie Kroes in Europa in om de fusie tegen te houden. Je kent de geschiedenis. Arla krijgt een stevige voet op de Nederlandse markt en het vermeende voordeel is weg.


  Van een paar boze boeren omdat ze weinig inkomen hebben heeft men in Den Haag en Brussel geen last. Als de consument klaagt dat het voedsel duur wordt dan zijn er kamerzetels in het geding. Dus als boeren zich organiseren dan kun je de kartelambtenaar verwachten

 • poldes

  volgens gerrit Coppens kunnen wij het beste tegen de muur blijven staan.

 • jehanvankroaks

  Uitleggen aan de consument hoe wij en waarom wij dieren houden zoals we dat doen.

  Uitleggen aan de consument wat 25 eurocent per kg vlees, betekend voor bijv. een varkensboer.

  Dat die varkens (kippen of koeien of noem maar op) boer graag wil investeren in dierwelzijn !!!

  Het is nooit dat een boer iets zomaar niet wil.....

  Maar het enige criterium waar een boer op afgerekend wordt is zo goedkoop mogelijk leveren.

 • jehanvankroaks

  En aangezien een consument daar heel vaak probleemloos aan meewerkt zal het vooralsnog niet 123 veranderen. • henkpol12

  Het barst van de tv kanalen maak reality prog. van boeren op een serieuse manier (dus geen petten) en probeer binnen te komen bij de consument op een positieve manier zo dat hij/zij gaat nadenken over verantwoord voedsel produceren op een hoog niveau wat met dierwelzijn als geen ander uitstekend omgaat

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.