Wat vind jij ervan?

Gezonde kalveren!

6


Beste forumleden,

Voor mijn studie ben ik een onderzoek aan het doen naar de opgroei van kalveren. Wat hebben kalveren nodig, waarom hebben kalveren dit nodig en wat kan een veehouder doen om zijn kalveren dit te bieden.

Ik heb vrij veel contact gehad en daarmee informatie ingewonnen bij specialisten. Mensen die zich 100% focussen op kalveren. Iedereen kent de theorie wel: jongste kalveren in een eenlingbox, hygienisch werken en noem maar op.

Nu ben ik erg benieuwd naar de ervaringen welke jullie als veehouders hebben. Wat zijn voor jullie belangrijke factoren om de opgroei van de kalveren succesvol te laten verlopen? welke valkuilen/gevaren zijn jullie tegengekomen? Wat zijn jullie ervaringen met de verschillende huisvestingsmogelijkheden?

Alvast ontzettend bedankt voor jullie input!

Laatste reacties

 • kschouten

  Frisse lucht met weinig virus er in.

  Er zijn bij ons veel kalveren van juli tot okt op stal.

  door ruimte gebrek zijn er 15 in een open schuur gehuisvest soms met regen en wind zijn de kalveren nat .Deze kaveren hebben een dikke laag haar maar zijn gezond nooit hoesten en geen snot in de neus

  Hun leeftijdgenoten zitten in de ligboxenstal bij het andere vee.

  Deze kalveren Hoesten en snotteren al 3 maanden.

 • Fermer

  Het allerbelangrijkste is volgens onze ervaring, dat ze inderdaad fris liggen, maar beslist geen tocht en apart van het andere vee. Kou is niet erg

  Eerste vier dagen biest, daarna nog ongeveer 8 weken melk.

  In de derde week een beetje kuilvoer erbij.

  Als ze na de melk na een strohokgaan , op wormen letten bij vochtige omstandigheden.

 • Wijnand Hogenkamp

  Onlangs in Duitsland verschillende bedrijven bezocht die de jongste kalveren tot aan spenen (ca 3 maanden) buiten hebben. Kalveren zijn supergezond en doen het goed. Wel zorgen voor een flink pak stro.

 • japke33

  Bij ons is het vaak zo, dat wanneer er weinig kalverij is, dan zijn de kalveren gezond en kunnen ze alles hebben. Zodra er een afkalf piek komt, dan komen de problemen. En ook al doe je alles volgens het boekje, ze krijgen bijna allemaal diarree.

 • Venstra

  @japke33


  Kalft iedere koe in een schoon afkalfhok? Smerige strohokken=kalverdiarree en uierinfecties.

 • mtsheeling

  Persoonlijk eens met Wijnand Hogenkamp; wij hebben de kalveren de eerste 2 weken ook buiten. Dus niet de hele opfokperiode maar wel het meest gevoelige traject wat diarree aangaat. Ervaringen zijn prima. Kalveren goed gezond. Inderdaad zorgen voor genoeg stro en beneden de 10grC een dekje. Bevalt ons heel goed met weinig last van diarree. Ik probeer ook vrijwel altijd 3x daags te voeren, scheelt ook. Bij veel kalveren tegelijk (afkalfpiek) is het wel aanzienlijk meer opletten en zonodig bijsturen. Succes met je onderzoek.Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.