Wat vind jij ervan?

Mestproblematiek nu wel opgelost?

2


Waarom is het mogelijk dat de mestproblematiek nu wel opgelost kan worden en vroeger bij invoering van verschillende wetten en regels niet?

Laatste reacties

 • Liza Bruggeling
  Redactie

  Reactie van expert ing. Lambert Schuldink, Consultant/projectmanager Countus:


  Het oplossen van de mestproblematiek is met de nieuwe voorstellen een nieuwe uitdaging waar de landbouwsector, die is gebaseerd op de drie pijlers van vermindering invoer mineralen (voerspoor/kringloopwijzer); mestverwerking (export fosfaat) en innovatieve mestbewerking (vergroten acceptatiegraad). Daarin liggen parallelle belangen voor alle sectoren (melkvee-, intensieve veehouderij en akkerbouw).


  Het belangrijkste is misschien wel dat bij een goed samenspel mestverwerking financieel betaalbaar wordt. Daarvoor moeten veebedrijven met mest met een hoog fosfaatgehalte hun mest laten be- en verwerken en VVO’s 'produceren' en veehouders met mest met een laag fosfaatgehalte (rundveehouders) deze VVO’s afnemen. Bij prijzen van € 2 tot € 4 per kilo fosfaat is dit voor alle partijen betaalbaar. Dit samenspel is een belangrijke sleutel in het succes en bij een goede samenwerking is de mestproblematiek ten principale oplosbaar.

 • Marcel

  beste Liza, in bovenstaande reactie vraag ik me af waar die 2-4 euro op gebaseerd is. Als accountant moet dit gemakkelijk zijn te onderbouwen vermoed ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.