Wat vind jij ervan?

Percentage mestverwerking in Zuid-Nederland/Zuidoost Brabant

3


Hoeveel procent van de varkenshouders en rundveehouders in Zuidoost-Brabant moet mest verwerken?

Laatste reacties

 • mariska.vermaas1

  Hier heeft Alfa Accountants wel eens onderzoek naar gedaan. De conclusie:


  In de concentratiegebieden Zuid en Oost moet 40 tot 60 procent van de melkveehouders mest verwerken in 2014. In de regio Noord en West moet ongeveer 8 procent van de melkveehouders mest gaan verwerken. In 2015 verdubbelt naar verwachting het aantal melkveebedrijven met een verwerkingsplicht. (zie dit bericht: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/1/Helft-melkveehouders-moet-mest-verwerken-1443284W/ )


  Voor varkensbedrijven ligt het percentage bedrijven dat verplicht mest moet gaan verwerken waarschijnlijk nog veel hoger, omdat de meeste bedrijven onvoldoende grond hebben om de mest te plaatsen op eigen grond.

 • Wim Esselink

  Op basis van CBS gegevens is een indicatie te geven voor het aantal bedrijven dat mest moet verwerken op basis van het aantal bedrijven met een fosfaatoverschot. Vooral voor bedrijven met hokdieren zoals varkens en kippen zal dat goed kloppen.


  Aantal bedrijven met een fosfaatoverschot in mestregio Zuid
  • varkensbedrijven
   99% van 1.744 bedrijven = 1.726 bedrijven met een totaal fosfaatoverschot van 19,8 miljoen kilo = 11.460 per bedrijf gemiddeld;


  • gespecialiseerde melkveebedrijven
   89% van 2.178 bedrijven = 1.938 bedrijven met een totaal fosfaatoverschot van 3,9 miljoen kilo = 2.021 per bedrijf gemiddeld.
  Vrijwel elk varkensbedrijf met een overschot zal moeten verwerken, zij zullen vrijwel allemaal een groter overschot hebben dan de verwerkingsdrempel die in gebied Zuid neerkomt op een fosfaatoverschot van 333 kilo. Dat zal ook gelden voor een groot deel van de gespecialiseerde melkveebedrijven in Zuid.
  Een vrijstelling voor de verwerkingsplicht is er ook voor bedrijven die hun overschot afzetten op grond binnen een straal van 20 kilometer. Dat geldt overigens alleen voor bedrijven die minimaal 75% van hun mest op eigen grond kwijt kunnen en ze hun volledige overschot afzetten binnen 20 kilometer.

Of registreer je om te kunnen reageren.