Wat vind jij ervan?

Schijven zaaimachine onder natte omstandigheden?

5


Afgelopen herfst heeft een schijvenzaaimachine zijn nut bij ons bewezen. Na de aardappeloogst wil ik liever niet ploegen. Al jaren zaai ik wintertarwe met een Paragrubber woeler, kopeg en Hassia zaaimachine (kouters) in één werkgang. Het aardappelloof was dit jaar echter taai, waardoor het ging stropen voor de pijpen van de zaaimachine. Van alles geprobeerd, uiteindelijk heeft de loonwerker het probleemloos met een Kuhn schijvenzaaier gezaaid.

Deze machine zal ook voor het zaaien van een groenbemester in de tarwestoppel beter werk opleveren. Maar we hebben slechte ervaringen met diezelfde machine op vers geploegd land (>45% afslibbaar). Als de klei wat plakt, dan loopt de machine bij de schijven vol. Iets oplichten helpt dan wel, maar dan ligt het zaad niet gedekt. Afgelopen herfst zijn we op de zwaarste grond nog met de kopeg overheen gegaan... Ik heb het idee dat je met een gewoon kouter langer door kunt gaan als je bijvoorbeeld regen krijgt.

Dus mijn vraag: welk merk schijvenzaaier levert óók in het najaar op geploegd land onder iets nattere omstandigheden goed werk?

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik kan me niet indenken hoe een zaaimachine met schijfkouters vol kan lopen. Hier in Canada worden alleen maar schijfkouters gebruikt, onder alle omstandigheden en op bewerkt land alswel op no-till land. De meeste machines hebben dubbele schijfkouters, John Deere heeft een enkele schijf. Wij hebben een oude Massey Ferguson 33 zaaimachine, werkt altijd, stroopt nooit. Rijenafstand is 7,5 inch, plm 19 cm.. De schijven houden zichzelf aan de buitenkant schoon door de schuine stand, tussen de 2 schijven zit een veerbelaste schraper die de binnenkant schoon houdt. De schijfkouters staan in 2 rijen in verstek wat de doorstroming uiteraard ten goede komt. Onze machine heeft geen loopwieltjes voor de zaaidiepteregeling, voor ons ook geen bezwaar.

 • Mels

  Ik zaai voor een loonwerker met een 6 mtr combi voorzien van,ik meen,kverneland schijfkouters,een bollestalen schijf met rubber schijf aan de andere kant,deze constructie houd de binnenkant schoon,buitenkant is door de schuine stand en bolle kant zelfreinigend. Eerder hadden we er kouters aan maar omdat we soms wat doorzaaiden of in een gekuulde stoppel zaaiden was dat niet altijd een succes. Nu met de schijflouters hobbelt een kouter wel eens over een dot stro oid maar door de stoppel zaaien gaat nu perfect. Zou nooit meer anders willen. Lucerne zaaien mikt best nauw maar met minimale druk op fijne lichte grond zaai je ze niet gauw te diep. Ik zeg,direct schijfkouters aanschaffen met een goede ineg van bv Amazone die ook niet volloopt door de stand van de tanden.

 • Adrianus

  Zoals Jan ook noemt , kijk naar enkelschijfs machines en dubbel schijf met naloopwiel/diepte wiel zodat je wel een goede kouter druk kan instellen zonder te diep te zaaien dan profiteer je beter van de zelfreinigende werking. Ik werk met Horsch pronto op 50 - 60 % afslipbaar met diverse voorbewerkingen van Min-till tot ploegen . Gaat als een trein. • Mels

  Adrianus,in principe is de kouter waar ik mee mag zaaien een enkelschijfs,de rubberen schijf is kleiner van diameter en is enkel bedoeld om de stalen schijf schoon te houden,een loopwiel lijkt mij idd ook niet zinvol aangezien die kunnen aankoeken,de zaaidiepte bij schijfkouter bepalen met de druk op het kouter gaat idd perfect.

 • ed12345

  Ik ben het met mels eens geen loopwiel er achter ,die dienen trouwens ook om de zaaisleuf weer aan te drukken en natuurlijk diepte regeling maar die zijn meestal van rubber hier in n.america. Wij werken met zwaardere klei dan Jan Zonderland en bij ons gaat het niet als het niet redelijk droog is ,als het te plakkerig is houden de schijven vaak op met draaien de schrapers vooral die aan de binnenzijde zitten kunnen het dan niet aan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.