Wat vind jij ervan?

Betalen om over de landweg te rijden, zie je dat zitten?

8


Boeren moeten meebetalen aan het onderhoud van plattelandswegen. Dat is de mening van twee Friese PvdA'ers. In een ingezonden stuk in het blad VNG Magazine pleiten ze voor invoering van een 'landwegheffing'. Er zou een OZB-belasting moeten komen op landbouwgrond van 2 promille van de getaxeerde waarde. Dat zou neerkomen op zo'n 5.000 euro voor een gemiddeld bedrijf. Met dat geld zou schade aan weggetjes door trekkers en vrachtwagens kunnen worden gecompenseerd. LTO Noord reageert afwijzend.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Indien de rode diesel niet afgeschaft was hadden ze misschien recht van spreken. Nu, door de dure witte diesel betalen we evenredig naar gebruik mee aan de staatskas. Daar hoef geen hectare toeslag voor uitgevonden te worden

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Volgens de PvDA-ers zou de schade aan plattelandswegen worden veroorzaakt door vooral zware vrachtwagens, die boeren voorzien van grondstoffen en produkten afvoeren, zoals RMO-auto's. Bij mijn weten rijden die al sinds jaar en dag op blanke diesel en betalen die wegenbelasting.
  Waarom de lasten dan ook nog wegleggen bij de grondeigenaar?

 • cmadumont

  Ieder zijn eigen weg, dat wordt nog flink investeren in asfalt.

 • Martin Oldenhof

  Op iedere hoek / kruising van de straat tol gaan heffen. Wat een onzinnig idee weer. Ze vergeten dat de agro sector de economie momenteel draaiende houd, laten ze ons dankbaar zijn ipv ons nog meer te belasten.

 • Henk Asselman

  kunnen ze in Denhaag nog meer geld over de heg gooien

 • alco1

  De boer betaald op al het verbruikte diesel accijns. Echter wordt het merendeel verstookt op het land. Genoeg betaald dus voor wegonderhoud.

 • m.de.vries3

  Als dit gebeurd zorg er dan voor dat via de waterschapslasten in de ha. berekemning geen enkele euro meer voor wegen ed. wordt betaald, dus op ongebouwd zitten geen lasten meer voor wegonderhoud.

 • m.de.vries3

  o, ja? Maak duidelijk in de pers bekend, dat fietsers wel 2e rangs burgers worden op de plattelandswegen. Wij moeten veel uitwijken voor fietsers en dat brengt immers schade toe in de bermen Op deze manier brengt de fietser ook medeverandwoordelijkheid mee als weggebruiker zowel op de weg als de berm.Waterschappen wij waarschuwen jullie! als u deze heffing er door drukt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.