Wat vind jij ervan?

SAP vs. Tripple A

3


Het SAP systeem wordt door het over grote deel van de melkveehouders gebruikt. Maar de laatste jaren is er een opmars van het fokkerijsysteem Tripple A.

De filosofie achter het Triple-a-systeem is dat er relaties bestaan tussen verschillende exterieuronderdelen. Koeien worden beoordeeld en gescoord aan de hand van hun totale bouw. De koeien worden beoordeeld op hun zwakke punten van de bouw en de stier op hun sterke punten. Ze krijgen een driecijerige score waarmee een match te maken is. Er wordt niet gekeken naar prestraties van de dieren zelf of voorouders.

Bij SAP worden de fokwaarden van de betreffende koe en van de stieren gebruikt. Fokwaarden zijn de voorspellers van de genetische aanleg van koeien en stieren, met betrekking op o.a. melkgift, extrieur, karakter en gezondheidskenmerken. Het SAP systeem berekend welke stieren het beste bij de koe passen aan de hand van de vijf meest verbeterde kenmerken (fokwaarden). Ook wordt er rekening gehouden met inteelt tot zes generaties terug.

Wat zijn de ervaringen van de melkveehouders mbt de beide systemen?
Welk systeem zal in de toekomst standen houden?
Moeten we kiezen uit 1 systeem of is er een alternatief wat beter is?

Laatste reacties

 • JackS
  Panellid

  Triple a zorgt voor een zo'n goed mogelijke balans (skelet) van de koe. Dit is volgens mij een basisvoorwaarde om een goede koe te fokken. Als dit niet in orde is heb je niets aan fokwaarde's voor melk e.d.
  Werk zelf al 15 jaar met triple A

 • HIMSTER

  Zelf gebruik ik Tellusmate :Een kruising van Tripple A en Sap, de draaier wordt wel meegenomen,verder worden onderbalkkenmerken gescoord( vier verbeterkenmerken) Benen worden ook in bovenbalk gescoord.Ook inteelt wordt buiten boord gehouden (onder 3%),wereldwijd wordt dit systeem in 54 landen benut.

 • Venstra

  De meeste paringsprogramma's gaan uit van de kenmerken van dochters (fokwaarden) en niet van de stier zelf. En fokwaarden van de stier blijven veranderen, zeker als het nog een jonge stier is, maar triple AAA code van de stier/koe blijft altijd hetzelfde, of die stier nu een half jaar of 10 jaar is..

Of registreer je om te kunnen reageren.