Wat vind jij ervan?

Intradermaal vaccineren: laat u goed informeren!

10

Er zijn verschillende naaldloze systemen beschikbaar die onder hoge druk diergeneesmiddelen in de huid of spier brengen. Voor een goede immuniteitsopbouw is het belangrijk dat het vaccin in de huid (en niet in de onderhuid of spier) wordt gebracht. Vooral als er met kleine volumes wordt gewerkt. Daarnaast moet rekening gehouden worden met het product, niet elk product is bestand tegen de druk en de snelheid waarmee het vaccin in de huid wordt gebracht.

Laatste reacties

 • jan1

  Toch wel een werk om alles dubbel te typen.
  Zelf vind ik het nadeel van tmr dat de oudmelkte koeien een veel te rijk rantsoen krijgen. Hier krijgen ze in de basis aan het voerhek een rantsoen van 20 a 21 kg. De rest wordt aangevuld met max. 10 kg brok waarvan max. 6 kg in de robot en de rest in de kv box. De Nieuwmelkte krijgen de 1e 60 dagen een superlactatiestartbrok in de kv box ( 6 kg ) aangevuld met 4 kg. in de robot. De superlactatiebrok zou de productie in de beginfase wat af moeten remmen, maar de koeien zouden wel persistenter moeten worden, waardoor een productieverhoging van gem. 3 kg. zou moeten komen. We wachten af.
  De vraag is of die piekbrok de oplossing is. Je kunt het ook los verstrekken middels een propydos, maar dit werkt niet tegen slepende melkziekte. Bij slepende melkziekte moeten de koeien echt een shot van een halve ltr. propyleen krijgen wil het echt helpen, anders ben je veredeld aan het voeren. Maar er zijn wel mogelijkheden voor een hoogwaardiger voer voor de nieuwmelkte koeien. ( tot 1400 vem per kg brok.)
  De prijs van de brok maakt niet zo veel uit, als het maar rendement geeft.
  Melken momenteel een 68 koeien met 2.6 melking per dag en zo rond de 2200 kg. per dag.

 • jstut

  ha jan1,
  het was niet mijn bedoeling het verhaal 2 x teschrijven maar bij het plaken en knippen uit mijn W bestand ging het te traag dus ik dacht.... nog maar een keer daarna kon ik het niet meer verwijderd krijgen. Wat ik nog wil toevoegen is dat er per dag het jaar rond maar 3 tot max 4 kg krachtvoer per dag per melkende koe gevoerd wordt en er tussen de 30 en 35 kg melk per dag is.
  Een van deze melkvee collega`s melkt nu 68 koeien op een robot en heeft 2350 kg melk per dag.
  Het gaat er om dat de koeien niet te veel krachtvoer kunnen opnemen zonder dat er ook ruwvoer mee naar binnen gaat. Gezondheid staat voor op. Het aantal melkingen ligt tussen de 2,6 en de 3 in en er is vrij koe verkeer met nog geen 2 % ophalers.

 • Gerd-Jan

  Met halers bedoel je attentiekoeien?
  Op dit moment gaat momenteel erg slecht met de koeien. (van mijn vader) Ze geven gewoon veelste weinig. Hoewel de gezondheid wel goed is. We voeren alleen alleen kuil met 2 soorten brok in de robot. Maar we krijgen het lek niet boven. De laatste tijd komt er een vertegenwoordiger die aan het pionieren is. Zijn idee was om anderhalf kilo maismeel te gaan voeren en 1 soort brok. Hoe kijk je daar tegenaan? Jstut?

 • jstut

  ha gert- jan, er zijn veel factoren die belangrijk zijn in een rantsoen als je wat meer details wil geven dan kun je dat via min profiel mijn email adres vinden.

 • jan1

  Met meel voeren in de robot krijg je een stofbende. Je moet haast een Kv box hebben naast de robot, In de robot alleen krijgen de koeien de brok niet op. Heb hier de doseersnelheid in de robot op 500 gr. / min staan. Volgens de monteur veel te hoog. 400 max. maar hier staan de koeien nu gem 6.30 minuten in de robot. Dan kunnen ze hoog uit 5 minuten effectief vreten.
  5 min. x 400 gr. x 2.8 melking = 5.6 kg.
  Dus gem. maximaal opname van 5.6 kg kv in de robot.

 • Gerd-Jan

  Jan1 De koeien gaan pas de robot uit als het krachtvoer op is ;)!

 • jan1

  Bij ons krijgen ze geen kv meer als de 1 na laatste speen eraf gaat. Dan hebben ze nog tijd om de bak leeg te vreten voordat ze eruit gelaten worden.
  Er zit toch geen slepende melkziekte onder de nieuwmelkte koeien. Starten ze wel goed op?
  Hoe is het met de weerstand, celgetal en vruchtbaarheid.
  Verder is het , hoe langer de tkt hoe meoilijker het gaat, en om dan de cirkel te doorbreken om het weer beter te krijgen.

 • Gerd-Jan

  Jan
  De geboortes gingen de laatste tijd iets lastiger. Met 2 droogstandsgroepen is het probleem opgelost. Weerstand celgetal en vruchtbaarheid is goed. TKT is ook prima. Klauwgezondheid zou iets beter kunnen.
  Wij weten ook niet wat het is. Wij denken met kuilanalyses alles te weten. Maar er is iets wat we niet weten. Want op papier klopt alles.

 • jan1

  Hoeveel biest geven de koeien de 1e keer? En weet je misschien de kwaliteit van de biest?
  Met 2 droogstandsgroepen zal ook het rantsoen gewijzigd zijn, neem ik aan.
  Ik heb zelf ook wel het idee dat de hoge grondstofprijzen in het krachtvoer er ook debet aan zijn. De voervoorlichter die wil een zo goedkoop mogelijk rantsoen er neer leggen. En de nutri-ist in de fabriek probeert dan van dat voer er nog weer zo goedkoop mogelijke grondstoffen erin stoppen. Was bij mij ook zo, de nieuwmelkte koeien kregen 3 kg. eiwitrijke brok in de robot. In die brok zat 21 gr. ureum, dus totaal 63 gr. 120 gr. is ongeveer de max. grens. Dus eigenlijk niks aan de hand. Met het ureum is het rantsoen netjes dichtgerekend. Maar die nieuwmelkte koe kan niks met die ureum, dus er ontstaat toch een probleem.
  Zelf vind ik het voeren van te veel raap aan de koeien ook niet goed. Aan de bestendige raap is formaline toegevoegd om het eiwit vrij te maken en door het verstrekken van te veel "gewone" raap , brandt de koe op.

 • jstut

  In mijn verhaal van 10 mei stel ik een vraag en vraag ik naar ervaringen van collega`s. bedankt voor jullie reactie tot nu toe. Ik wil er echter nog even aan toevoegen dat de koeien gemiddeld tussen 3,5 tot 4 kg krachtvoer per dag krijgen. Alle koeien staan echter na 200 dagen op 1 kg krachtvoer.Ongacht de melkgift. Ik noem het bewust krachtvoer omdat ik vind dat je de koeien beter een 1/2 kg krachtvoer minder kan voeren van iets goeds dan een kg meer van een mengsel van mindere goed ondersteunde grondstoffen. Met een 1/2 kg minder voeren kan ik ook de voerkosten verlagen. Een voorbeeld, Ureun ( meststof) toevoegen aan een brok geeft op papier meer RE in de brok omdat N (stikstof) mag worden mee gerkend als RE. Ik zie dan liever soja als eiwitbron.
  Het toevoegen dit product (ureum), tast alleen maar de gezondheid van de koeien aan en voegt verder niets toe. Het verhoogt het ureun getal in de melk en zet je verder op het verkeerde been omdat de koeien toch geen werkelijk eiwit krijgen. Veel goedkope grondstoffen die gebruikt worden om de brok goedkoper te maken zitten de koeien meer in de weg dan dat deze de koeien helpen. Mijn standpunt in deze is dan ook je kan beter wat minder voeren van goed krachtvoer, dan hou ik ook meer ruimte in de ds opname over voor eigen ruwvoer dat vaak gezonder is van wegen de structuur.
  O ja de verwachting bij MPR is 10200 kg melk met 4,32 V en 3,51 E en netto opbrengst van 2750. Ophalers (meer de 15 uur) deze week gemiddeld 2 per dag maar er moeten er ook 3 droog deze week.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.