Wat vind jij ervan?

Wat is het beste voersignaal?

15


Er zijn verschillende koesignalen die worden toegepast om te kijken hoe het staat met de dieren. Maar wat vind jij het beste voersignaal? Wanneer pas jij jouw voermanagement aan?

De vijf beste antwoorden krijgen het boek Voersignalen dat door uitgeverij Roodbont beschikbaar wordt gesteld.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Het beste voersignaal...?


  Nou, als ze de voergoot helemaal leeg gelikt hebben en ze loeien de hele buurt bij elkaar bij het minste of geringste, dan is dat toch een duidelijk signaal dát er gevoerd moet worden...


  Verder, bij voldoende voeraanbod, vind ik de mestconstistentie het meestbepalend bij de juistheid van een rantsoen. Als ideaal zou je kunnen hanteren, dat de ' vlaai ' geen zichtbare onverteerde stukjes voer moet bevatten en dat hij daadwerkelijk de vorm heeft van een vlaai met een kuiltje in het midden (om te watertanden hé...;)


  Verdere graadmeters, die ik hanteer bij het rantsoen zijn de vet/-eiwitverhouding van de melk en het ureumgetal, maar die zijn vooral voor de 'finishing touch' , want in het algemeen geldt dat wanneer die mestconsistentie goed is, zit de rest ook wel snor!

 • Sjaak

  Wellicht overbodig te vermelden, maar het staat natuurlijk buiten kijf, dat binnen de discussie van hoe en wat er gevoerd moet worden, het aanbod van voldoende en vers water onontbeerlijk is!

 • ghvaneck1

  De dikte en kleur van mest icm herkauwbewegingen als ook de gevuldheid van de pens.


  Als dat niet naar wens is gaat het rantsoen direct op de schop.

 • vanneste stefaan

  Ben ik helemaal mee eens. Het rantsoen is pas echt goed als produktie én vruchtbaarheid in orde zijn


  Bij de net afgekalfde koeien geen kalfziektes geen opstaan van nageboorte,.. goede verhouding vet/eiwit


  Geen diarhee bij de kalveren die met koe melk gevoerd worden.

 • Martin Oldenhof

  Als de diere graag naar het voerhek komen als er gevoerd wordt. Verder is het belangrijk dat ze herkauwen en behalve dat de productie goed is de vacht ook niet ruw is dan is de mest ook goed en is het rantsoen smakelijk.

 • wuyckla  • de vulling van de pens


  • het in de ligbox liggen te herkauwen


  • de mestconsistentie


  • vet- en eiwit% van individuele koeien op de MPR


  • conditie verlies tussen afkalven en 60 dagen productie


 • jansjongers

  op een aparte plek in de voedergoot een pak hooi leggen. naargelang er van dit hooi word gegeten kun je zien of het rantsoen in orde is. dit voornamelijk bij de verse koeien.

 • gijsbert

  Als de aangebonden koetjes gaan staan als je de stal inkomt is het echt tijd om er voer voor te schudden.


  Ze blijven heerlijk herkauwend liggen als het nog geen voertijd is!

 • kremer

  Ik kan me bij boven gegeven argumenten aansluiten. Ik voerde de dames voorheen ruim (er bleef veel restvoer over) maar nu ik het quotum ruim ga overschrijden ben ik toch begonnen wat krapper tevoeren de komende 3 maanden.


  Door tarwe stro tevoeren blijkt de voer opname van kuilgras teverbeteren.


  Verder let ik erop of de dames veel herkauwen en de mest consistentie is ook erg belangrijk.

  regelmaat is ook zeer belangrijk • Roobbg

  Het eerste signaal wat je vaak ziet is dat de koeien in het voerhek staan te wachten op nieuw voer als het op is.  Een ander belangrijk voersignaal is de mest van de koe. Is het dik of dun?  De melkgift is ook een gevolg van bepaald voer. Het over is daar ook een belangrijke oorzaak van.

 • Agripoort

  Een goede indicator voor de kwaliteit van het ruwvoer,is de opname van crystalyx.


  Een hogere opname duidt op kwalitatief minder goed ruwvoer.


  Het stuurt zichzelf en dempt de voerschommelingen.

 • ghvaneck1

  Mijn baasje zegt dat het goed voor mij is maar ik vindt het gewoon lekker.....bhoeee.................................. (lees,....stom he....).

 • frankverhoeven

  Het beste voersignaal is de mest! De mest vertelt je alles! Hoe beter de mest verteerd is, hoe meer de koe eruit gehaald heeft. Dat kan eenvoudig met een keukenzeef beoordeeld worden.

 • Beheerder
  Redactie

  Alle bovenstaande deelnemers dank voor jullie goede en inhoudelijke inbreng.


  Het is nu tijd om het net op te halen. Jan Hulsen, auteur van het boek Voersignalen, kiest de beste vijf antwoorden uit. Hij zal de winnaars hieronder bekend maken. Zij krijgen het boek Voersignalen binnenkort thuisgestuurd.


  De prijs wordt beschikbaar gesteld door uitgeverij Roodbont. Iedereen die zich in dit onderwerp wil verdiepen kan het boek daar bestellen. De prijs bedraagt €29,90.

 • HulsenJan

  Mooi om te zien dat de reacties aangeven dat er veel waarde gehecht wordt aan de belangrijkste koesignalen voor voeding: reacties die honger of "zin in het lekkere voer dat eraan komt" aangeven, pensvulling, mest (consistentie en vertering), herkauwactiviteit en melkproductie.


  Je zou je vervolgens af kunnen vragen hoe iemand een boek van 80 pagina's heeft kunnen vullen over Voersignalen. Maar het boek gaat ook over het voeren, dus over opslag en beoordeling voermiddelen, en het uitkuilen, laden en voor de koeien brengen.


  Spaanse wetenschappers vergeleken 47 bedrijven (zelfde genetica) die exact(!) hetzelfde rantsoen voerden en zagen dat desondanks de melkproductie tussen de bedrijven varieerde van 21 tot 34 kg per dag. Dus er is veel meer dan alleen rantsoensamenstelling. En daar gaat Voersignalen ook over.


  Hierbij de namen van de vijf deelnemers die de vraag ‘Wat is het beste voersignaal?’ het best hebben beantwoord.


  - Sjaak


  - Wuyckla


  - Stefaan van Neste


  - ghvaneck1


  - kremer


  Zij krijgen het boek Voersignalen thuisgestuurd.


  Ik hoop dat ze allen het boek met plezier lezen en goed geholpen zijn met de informatie.


  Jan Hulsen.Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.