Wat vind jij ervan?

Schmallenbergvirus: Inenten of toch niet?

8


boerderij.nl/.../Meer-dan-2300-Schmallenberg-besmettingen-in-Europa-1013253W
Het virus is in Europa op ondertussen 2310 bedrijven vastgesteld.
De top 8
Duitsland 1151
Frankrijk 351
België 312
Nederland 244
Engeland 239
Luxemburg 11
Spanje 1
Italië 1


Daarnaast is Frankrijk bezig met een test die kan aantonen of de dieren eerder besmet zijn geweest: http://boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/4/Elisa-test-Schmallenberg-voor-de-zomer-beschikbaar-1013207W/en

Het vaccin is in mei nog niet klaar (knuttenseiso), wat als de dieren niet immuun blijken te zijn? Is het noodzakelijk om over te gaan om inenten? Waarom? Wat zullen de effecten zijn? Of valt het in Nederland allemaal wel mee?

Laatste reacties

 • Gijs
  Panellid

  is er ook iets bekend over deze bedrijven, of ze de koeien laten beweiden of ze jaar rond op stal staan?

 • Alette

  Die informatie ben ik nog aan het zoeken. Volgens het nVWA is het aantal besmettingen in de rundveehouderij afgelopen week gestegen met 22 bedrijven. Als je je bedenkt dat afgelopen week de koeien het land weer op zijn gegaan is het logisch na te denken over de combinatie beweiden en Schmallenbergvirus.
  Bron laatste gegevens: vwa.nl/.../schmallenbergvirus

 • willem

  zijn natuurlijk allemaal besmettingen van vorig jaar,(misvormde kalveren)zeker niet van afgelopen weken! net als bij blauwtong zal vliegen/knutten bestrijding belangrijk zijn ,maar of die niet in de stal komen ??

 • Alette

  Klein (on)gediertje hou je niet tegen. Vooral niet nu er steeds meer 'open' stallen zijn. Dat het geen besmettingen zijn van afgelopen weken is natuurlijk helemaal waar. Fout van mijn kant.

 • willem

  zolang er nog geen vaccin is, of bekend is of eerder besmette dieren niet meer vatbaar zijn voor nieuwe besmetting,lijkt mij bescherming d.m.v butox o.i.d het enigste wat je d'r aan kunt doen.

 • schoenmakers1

  zou het niet verstandig zijn om de natte natuurplannen ommiddelijk stop te zetten, nu is het nog alleen het vee, straks komt er ook een of andere enge ziekte voor mensen hieruit voort

 • Marcel

  Helemaal mee eens er is een tool ontwikkeld door Alterra om hier rekening mee te houden. Ik heb deze tool via nieuwsgrazer bekeken en doorgestuurd naar waterschap met de suggestie hier rekening mee te houden. Ben zelf behoorlijk huiverig voor stilstaand water rondom de boerderij (poelen, wateropvang in afgeschermde sloot etc.)

 • IlseV

  Wanneer er voldoende ventilatie in de stal en melkstal is, waar vliegen/muggen en andere insecten een hekel aan hebben zal de kans op besmetting zeer klein zijn. Bij warme, zonnige en windstille dagen is het dus van belang om zelf ventilatie te creëren.
  Als het enten van het virus hetzelfde resultaat boekt als bij Blauwtong heeft dat grote gevolgen-> Bloederkalveren die bij Blauwtong ontstonden.
  Wanneer de koeien naar buiten gaan en/of ander jongvee, zijn er ideale oorflappen te koop. Deze geven een bepaalde stof aan de huid af wat 'tegen' insecten werkt. Vliegen/muggen en andere insecten hebben een hekel aan deze stof. Na heel wat praktijkervaring heb ik er een positief beeld van. Met beweiden, oorflappen en goede ventilatie in de stal en melkstal is de kans zeer klein dat het virus op het bedrijf wordt aangetroffen.
  Deze oplossingen zijn immers ook goedkoper dan inenten. Wat ook veel stress geeft bij de koeien.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.