Wat vind jij ervan?

gerrit coppens
Panellid

Kredietunie, oplossing voor financieringsprobleem?

2


CDA kamerleden Hijum en Mulder werken aan een wetsvoorstel die kredietunies mogelijk moet maken schrijft Boerderij deze week. Eerder heb ik al stemmen in de bankwereld gehoord die iets soortgelijks voorstaan. Om diverse redenen zijn banken niet scheutig met het financieren van bedrijven met een laag financieel rendement zoals landbouwbedrijven en bedrijven uit de middenstand. Het fiscaal rendement is in dergelijke bedrijven wel vaak positief, echter als men de uurbeloning van de ondernemer en een rentevergoeding eigen vermogen in de boeken zet komt er een negatief economisch resultaat. Daar schrikken de bankiers van.

Het idee achter de kredietunie is dat bedrijven die tijdelijk contanten over hebben dat geld ter beschikking stellen aan collega bedrijven met een financiele vraag. Op zich een positieve gedachte van beide kamerleden. De boeren en de middenstand moeten de economie uit het slop trekken en die kunnen een dergelijke opkikker cq aanjager wel gebruiken. Echter het idee is niet nieuw. In het begin van vorige eeuw speelde soortgelijke problemen ook al. De generatie van onze (over)grootouders hebben toen een soortgelijke oplossing bedacht waar ze toen jaren mee vooruit konden. Die oplossing toen kreeg de naam Boerenleenbank.

Laatste reacties

  • Jochem Lekkerkerker

    Het financieringsprobleem is niet zo gemakkelijk op te lossen, omdat het vaak gaat om financieringsvraagstukken met een lange looptijd. Het zal in veel gevallen niet gaan om slechts een oogstfinanciering. Daar zal de bank bij voldoende zekerheid ook echt geen problemen mee hebben.

  • ed12345

    Ik heb vele jaren geleden de Massey Harris (die Ferguson overnam dat Massey Ferguson werd) een op de tv gehoord over de opzet en functoineren van (canadese) bedrijven Hij zei dat de 30er jaren van de crisis hem minder zeer deden dan andere bedrijven ,Hij had geen aandeelhouders uit te betalen als er verdiend werd werd er uitgebreid en of vernieuwd in het bedrijf Zo was de boerenleenbank ook, maar door divdenten uit te betalen moet je met de stroom mee groter en groter wereldwijd met alle risico;s en consequenties Er zijn boerderijen soms al honderden jaren in dezelfde familie .Welke van de grote bedrijven of banken kan dat ook zeggen

Of registreer je om te kunnen reageren.