Wat vind jij ervan?

DeLaval B.V.
Bedrijf

AutomatischeMelkRotor AMR™

18

De AutomatischeMelkRotor AMR™ in detail

De DeLaval AMR™ is geschikt voor veestapels vanaf 300 koeien. De eerste verkochte systemen hebben een capaciteit van 90 koeien per uur en het systeem wordt draaiende gehouden door maximaal vijf robots.

"Melkveehouders vragen al lange tijd om een automatische draaimelkstal. We hebben de DeLaval AMR™ ontwikkeld met drie belangrijke klantvoordelen in het achterhoofd; rendement, bedrijfsmanagement en flexibiliteit,” aldus DeLaval Vice President Capital Goods Andrew Turner.Twee robots nemen de voorbehandeling voor hun rekening en twee andere robots sluiten de melkstellen aan. Zo werken er dus vier robots tegelijkertijd aan vier koeien. Een 5e robot zorgt voor de speendesinfectie na het melken. Deze functie is volledig geautomatiseerd en het sprayt elke speen apart, waarbij een ultramoderne, super nauwkeurige camera de spenen vindt en in 3D de positie bepaalt.

De eerste verkochte draaistallen zullen een capaciteit van 90 koeien per uur hebben, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde robots. Flexibiliteit is een belangrijk criterium geweest bij het ontwerp van het systeem. De capaciteit kan op verschillende manieren benut worden zodat het geschikt is voor verschillende bedrijfsvoeringen. Het systeem kan bijvoorbeeld een veestapel van 540 koeien drie keer per dag melken, of tweemaal daags 800 koeien, of alles daar tussenin.Koeien betreden het systeem op dezelfde manier als in een traditionele draaistal. Eenmaal op het platform wordt de koe op de voorbehandelplek gezet. Het ingangshek heeft elektronische herkenning, zodat de robots en camera de speenposities, die vooraf opgeslagen zijn, snel kunnen vinden. De spenen worden gereinigd, gestimuleerd, gedroogd en voorgestraald, net als in het VrijwilligMelkSysteem VMS. De volgende stap is het aansluiten van het melkstel en als de koe uitgemolken is wordt ze op de uitgangspositie door de laatste robot gesprayd, waarna ze het platform verlaat.

“De platformgrootte hangt van een aantal factoren af, waaronder de uitmelktijd en melkgift. Deze factoren samen vergroten de efficiëntie van het systeem. Het is mogelijk om te onderzoeken of de AMR™ in een bestaand visgraatplatform past, maar elke installatie zou onafhankelijk geëvalueerd moeten worden,” voegt Turner toe.

De melkstroomsnelheid, de totale melkgift, bloed en geleidbaarheid worden in de AMR™ allemaal per kwartier gemeten, net als bij de VMS. Om tijdens het melken optimale hygiëne te garanderen komt het systeem met een automatische Deckflush module. Dit bestaat uit een schuifblad en waterstralen. En net als bij een traditionele draaistal en de VMS kan de AMR™ alle soorten koeien melken.

Volgens DeLaval zorgt de nieuwe automatische draaistal AMR™ voor een verbetering in bedrijfsrendement, omdat de benodigde arbeid afneemt of melkers voor andere taken ingezet kunnen worden. Ook nemen de kosten af en wordt er consequent meer melk per uur gemolken, van betere kwaliteit. Het bedrijfsmanagement verbetert omdat bedrijven aantrekkelijker zijn voor werknemers, waardoor veehouders meer tijd hebben voor managementzaken en zich meer kunnen richten op het dierwelzijn. Wat het derde klantvoordeel betreft, flexibiliteit, is de AMR™ geschikt voor allerlei bedrijfsvoeringen, is een modulaire aanpak qua functionaliteiten mogelijk en schaalvergroting ten tijde van groei.

De DeLaval AMR™ heeft de Gouden Medaille gewonnen voor innovatie op EuroTier 2010 en de Gouden Hoef op Agribex 2011.

Laatste reacties

 • rdronald

  Het juiste antwoord is 3. Dit moet zowiezo van de IKB 1 x per jaar jaarlijks dus dit is al controle plus wil ik zelf dat het water minimaal 1 x per half jaar wordt gecontroleerd want goede waterkwaliteit is heel belangrijk. Medicijnen niet meer via het water verstrekken wat ik al n hele tijd doe scheelt ook veel.

 • Anton

  Als je zelf uit de drinknippel durft te drinken, dan is de waterkwaliteit pas ok.
  Het blijkt dat op nippelniveau het water op bijna 80% van de ondezoeken niet voldoet aan de kwaliteits eisen. Dus onderzoeken alleen volstaat niet. Maar ook doorspoelen aanzuren en
  andere maatregelen treffen. Zeker bij (korte) leegstand en bij hogere temperaturen
  bederft stilstaand water snel.

 • ketelbinkie

  OP veel bedrijven komt in de hoek van de stal de waterleiding binnen vervolgens gaat hij netjes door de centrale gang naar achter.Vervolgens gaat hij door een afdeling naar de stal die er tien jaar later is aangebouwd, hier word het water tot z'on 25 graden opgewarmd.
  Dit warme water gaat nog door wat afdelingen door voor het in de bak komt.
  Alleen rode wijn die moet op kamertemperatuur zijn!
  Voor elke stal een aparte aansluiting.
  Dunne leidingen.Dit kun je voor aanleg al berekenen, stel dat er 10 biggen te gelijk drinken in een afdeling en je weet de afgifte van je nippels dan weet je ook hoe dik je leiding moet zijn.(en dat is geen 25mm)
  Rvs heeft de voorkeur maar mag pvc mag ook.
  Gebruik geen tyleen en tuinslangen............
  Ik ben geen installateur..............

 • rdronald

  Al gaat hij door een afdeling en uit wateronderzoek blijkt dat water zuiver is uiteindelijk het water dat uit de nippel komt dan is er toch niks aan de hand? Haha hoezo geen tyleen en tuinslangen wat is daar mis mee? Alls pvc dan ofwat? Onze nieuwe stal is pvc in midden van de afdeling tot einde en aftakkingen naar de voerbak tuinslang / tricoflex daar is toch niks mis mee?

 • ketelbinkie

  Ronald,bij warm water komt er geen zuiver water uit je onderzoek.
  Tyleen is niet (gas) dicht word poreus en geeft een goede voedingsbodem voor alles wat je niet in je water wilt hebben.
  Tricoflex kan , allen strak van boven naar beneden en geen bochten erin dit geeft stilstaand water en dus weer bacterie groei.

 • rdronald

  Nou uit ons wateronderzoek komt uit dat water wel zuiver is dusja of iedergeval alles binnen de normen. IK gebruik al een jaar geen medicijnen via water en werk met oxy-clean en chloor en zorgt dat mijn waterkwaliteit goed blijft. Ik heb een bocht erin om de voerbak enja als de varkens effe niet drinken dat heb je ook stilstaand water dusja, bacterie groei is dan altijd mogelijk hoe dat je het ook maakt. Die tricoflex is totaal denk ik naar de eerste aftap 1 meter en 2e aftap + 1 meter .

 • rdronald

  Opwarmen doet het water altijd want uiteindelijk moet het water toch door de afdeling enja ijskoud water is ook slecht voor de varkens

 • ketelbinkie

  Ronald,
  Ik ben blij dat je zelf weer het goede antwoord geeft! Jou water kwaliteit word goed gehouden met chloor en oxyclean, je waterkwaliteit was toch goed schrijf je???Heb je in huis ook oxyclean en chloor.???
  Het waterleidingbedrijf leverd echt goed water hoor, daar hoeft niets bij.
  Zorg voor een goede waterleiding en je hebt die hele toestand niet nodig, geloof me
  € 100.00 dunne pvc en de rest lekker bij schippers in het magazijn laten.

 • janskip

  collega s
  een aantal weken geleden heb ik mest monsters van mijn dieren mee gegeven aan advisier die onderzoek ging doen naar de activiteit van goede bacterien op darmnivo, een aantal dagen later werd ik gebeld met de vraag of ik in bepaalde stallen wat toevoegde aan mijn water.
  wat bleek nu in de stallen waarin ik oxyclean en chloor gebruikte was de activiteit van de goede bacterien veelste laag en dus de darmwerking ook beneden de maat met als gevolg een slechtere benutting van de voeders en meer kans op diarree etc
  Wij zijn nu opgestart met Flora Optimaal van Vitados door de speenmix en ook door het brijvoer.
  De problemen bij ronald komen niet door de waterslangen maar waarschijnlijk door het gebruik van andere zaken door het water heen te mengen(medicijen etc) en ronald zet waarschijnlijk chloor en oxyclean in omdat er problemen waren op diernivo

 • rdronald

  In de huidige stallen totaal 2000 vleesvarkens lopen overal alle waterleidinge door de stal dus mijn water warmt wel op ja. IN de nieuwe vleesvarkensstal van 2400 vleesvarkens lopen alle waterleidingen via de centrale gang dus loopt alleen door de afdeling wat minimaal nodig is om naar de voerbakken te gaan. Dan is het water koeler , de vraag is natuurlijk ook welke temperatuur van het water is optimaal voor het water. Te koud is slecht voor varken verslechterd de ew conversie moet zelf het water verwarmen maar wel beter voor kwaliteit van het water. IS het water te warm dan is de kans op bacterie groei weer hoger dusja enja nou achteraf was het slimmer mischien ja om alle leidinge hoofdaanvoer niet door de afdeling marja adakkermans voor 100 euro mag jij dat bij ons komen maken want dat is nog niet zo goedkoop al die leidinge ef naar centrale gang met alle reduceerventielen etc maar als ik een tijdje geen oxyclean en chloor gebruik en uit wateronderzoek blijkt dat water kwaliteit niet goed is dan zal ik het in toekomst mishcien wel verbouwen ja marja eerst wat verdienen want op moment hou je niks over. Die vitasol lijkt dat veel op probiotica (positieve bacterien) , das toch ook hetzelfde als chloordioxide zorgt ook voor zuiver water maar blijft wel constant geld kosten. Er zijn voort zoveel middeltjes waarje je af kunt vragen is het niet allemaal maar verkooppraat en levert het inderdaad wel genoeg rendement op.

 • Innoresult
  Bedrijf

  Wij leveren sinds een aantal maanden "Watertune" bij bedrijven. Dit apparaat zorgt ervoor dat een aanwezige biofilm, kalk, mangaan, en andere afzettingen worden verwijderd en niet meer kunnen aanhechten.
  Dit alles zonder iets aan het water toe te voegen of uit te halen.
  Tevens ben je van andere kosten af zoals chlorides om de leiding te spoelen.
  Het is ook mogelijk om eerst de leidingen goed door te spoelen met ons spoelsysteem om daarna watertune te plaatsen. De effecten van de spoeling zijn te zien op onze website.

 • ketelbinkie

  Misschien kun je ons iets meer uiteleggen over de werking,de kosten en het dagelijkse onderhoud.
  Wat is de website???

 • Innoresult
  Bedrijf

  Adakkermans, dank u voor uw reactie.

  Bij "producten uitgelicht" hebben we een korte uitleg staan over Water Tune.
  Deze pagina vindt u hier: http://bit.ly/Lr1ngk
  Ons website adres en uitleg vindt u in onze brochure. http://bit.ly/LEtZJz
  Werking:
  Het mooie aan dit systeem is, dat het een kwestie is van "het plaatsen in de waterleiding", zo dicht mogelijk bij de bron en de stekker in het stopcontact steken.

  Er zijn géén chemische producten nodig, aangezien het leefmilieu voor organismen "onaangenaam" wordt gemaakt zal de biofilm niet meer terug komen. Dit in tegenstelling van chemische middelen die alleen de bovenzijde van de biofilm aanpakken waardoor deze snel terug komt. Ook de vorming van Endotoxinen zal sterk gereduceerd worden.

  Het systeem bestaat uit een microprocessor (Control) en een speciale buis “Stream“.
  De microprocessor stuurt de elektromagnetische frequenties aan waardoor slechts het gedrag van het water wordt beïnvloed. Dit resulteert in een afname van bezinksels en bio film en een verbetering van het oplossend vermogen van het water. Er zullen zich geen nieuwe bezinksels vormen. Het bijzondere van de WATER TUNE is dat het systeem zichzelf vanwege de speciale software controleert en dientengevolge de frequenties constant verandert.  Onderhoud:
  Geen. Af en toe eens een vochtig doekje erover halen om hem schoon te houden aan de buitenkant.
  Er zit 5 jaar garantie op het systeem.
  De kosten:
  Deze
  zijn afhankelijk van het volume aan water wat er door heen moet en de diameter van de leiding.
  Voor de meeste bedrijven is onze kleinste variant (1 duims, 80-100 Ltr. per minuut) al voldoende, deze leveren we voor € 2500.- exclusief BTW.

  Opmerking:
  Het is wel aan te bevelen om de leidingen eerst grondig te reinigen met ons Druk Spoel Systeem. Deze zorgt ervoor dat de biofilm, en andere aanslag uit de leiding wordt verwijderd zodat het Water tune systeem sneller effectief is.
  Het kan anders gebeuren dat restjes biofilm de drinknippels verstoppen.

  Een korte introductie van het Tidy spoelsysteem ziet u hier: http://youtu.be/aya0Zcl-ncc
  Mocht u nog vragen hebben, hoor ik ze graag.
  Het Innoresult Team.

 • janskip

  dan plaats ik liever de grander van www.Vitados.com bereik je nog veel meer en zeker met hun monitorings programma erbij en die kost slechts 1250 euro voor dezelfde variant geen electra nodig en hogere voer eff en hogere weerstand bij je veestapel

 • ketelbinkie

  Ongeveer dertig procent van het drinkwater voor varkens is in meer of mindere mate ongeschikt voor consumptie. Dat blijkt uit onderzoek van GD. De afgelopen jaren is er geen verbetering opgetreden in de kwaliteit van het drinkwater.
  Ruim 5 procent van het drinkwater is volgens GD zo slecht, dat het eigenlijk niet verstrekt mag worden. Vooral de hardheid, het ammoniumgehalte en het totaal kiemgetal zijn probleempunten. Oplossingen zijn er wel, maar ook die vragen de nodige aandacht. Zo kan de hardheid worden aangepakt door het toevoegen van zout, maar teveel zout kan een vergiftiging bij varkens veroorzaken. Een te hoog ammoniumgehalte wordt volgens GD vooral veroorzaakt door bacteriën in de leidingen, die ook het hoge kiemgetal veroorzaken. Het reiningen van de leidingen verdient dan de voorkeur. Daar zijn verschillende middelen voor. Deze middelen vallen onder de biocidenrichtlijn, die in 2013 worden aangepast.
  De hardheid zal een probleem zijn op bedrijven met bronwater???
  Is er iemand bekend met de biocidenrichtlijn????

 • janskip

  de oplossing zoals op veel pluimveebedrijven nu wordt toegepast is het AQuamind concept wat contineu het water zout electrolyse kiem en bacterie vrijhoud en ook niet teveel toevoegd zodat het geen nadeel heeft voor het verteringstelsel/dier

 • Aad Baars

  Kunnen we deze techniek via jouw sponsor vitados kopen Janskip ?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.