Wat vind jij ervan?

Barenbrug
Bedrijf

Vanggewas inzaaien vóór oogst van mais effectiever

10

Het zaaien van een vanggewas vóór de oogst van mais is effectiever dan inzaaien ná de maisoogst. Dit blijkt uit een experiment dat werd uitgevoerd door deelnemers van Koeien & Kansen.

Laatste reacties

 • PRMEIJER

  Totale onzin. Dagelijks meerdere meldingen van mastitisgevallen? Dan gaat er toch iets niet goed in de bedrijfsvoering! Conclusie gebaseerd op onderzoek op 7 bedrijven hoef je volgens mij niet al te veel waarde aan te hechten. Uiergezondheid is op ons bedrijf sterk verbeterd na intrede melkrobot.

 • kremer

  Okee, de eerste vlokjes zie je niet maar mijn ervaring (na 6 jaar robot melken) is dat het celgetal wel sterk varieerd. Bij de melkgelijdbaarheid heb je de ene dag uitschieters(rood) en de volgende dag is het weer groen.
  Maar moet je altijd direct ingrijpen? Een koe moet je niet teveel verwennen laat ze eerst zelf de bacterie maar opruimen niet direct naar antibiotica grijpen. Door direct naar antibiotica tegrijpen krijg je resistentsie en dat lijkt mij niet handig anno 2013.

 • Gerd-Jan

  Kremer, met natuurlijke middelen zoals pepermunt olie kun je wel erger voorkomen ;)!

 • gerrit coppens
  Panellid

  <p>Hebben jullie een dergelijk proef ook gedaan met korrelmais? Groenbemester na korrelmais is bij nazaai per definitie een mislukking. Bij vroegzaai heb je, zie ik op het filmpje, een mooie dekking. Mijn vraag is, verstikt het gras dan niet onder het stro?</p>

 • Barenbrug
  Bedrijf

  De teelt van Proterra Maize bij korrelmais op zich zal geen probleem zijn. De mais staat langer op het veld en de Proterra Maize krijgt bij de afrijping van de korrelmaïs meer licht en zal daarvan profiteren. Het effect vd de gewasresten hebben we niet getest. Het zal waarschijnlijk, afhankelijk van de bedekking, de Proterra Maize belemmeren in de groei, maar het resultaat zal toch altijd beter zijn dan inzaai van een groenbemester na de maisoogst.

 • japie455

  <p>en hoe gaat dit met onkruidbestreiding?</p>

 • g.g

  <p>en dan met de lange ij !!</p>

 • De loonwerker

  Inderdaad een goede vraag japie 455, hoe gaat dit met de onkruidbestrijding? Geen grassenmiddelen of Frontier meer gebruiken?

 • MJ Vink

  <p>Onkruidgrassen bestrijden in mais met Prorerra Maize daarin gezaaid gaat prima. Ja sterker, het is noodzakelijk om evenwicht te krijgen in groei tussen mais en Proterra Maize. Het is uitgebreid getest. De resultaten staan op www.barenbrug.nl/proterra-maize. Onderaan deze pagina staat onder "downloads" de link naar "Onderzoek herbicidetolerantie Proeterra Maize". Hierin zie je ook welke middelen gespoten zijn.</p>
  <p> </p>

 • gerrit coppens
  Panellid

  <p>Loonwerker en zaadhandelaar zijn ietwat sceptisch. Ze denken dat de grond hier in de Kempen te droog is en dat het vanggewas gaat concureren op de mais. Bij een wat natter perceel gaan we het proberen. Is er inderdaad concurentie dan is er niet veel overboord. Valt de concurentie mee dan heb ik het voordeel dat ik er in het najaar, als het mogelijk echt nat is, met mijn zaaimachine niet verplicht de moddersporen in hoef</p>
  <p> </p>

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.