Wat vind jij ervan?

Bosch Beton
Bedrijf

Maximaal profijt van sleufsilo

7


Voeropslag. Het is niet een van de eerste zaken waar je aan denkt bij uitbreiding van het bedrijf. Toch wil je de opslag goed voor elkaar hebben. Een sleufsilo heeft nut, maar moet dan logischerwijs wel aan een aantal voorwaarden voldoen.Over het wel of niet plaatsen van sleufsilo’s hoeft een veehouder vaak niet lang na te denken. “Als zij het nut inzien van het conserveren van voer en het besparen van arbeid, is de keuze snel gemaakt”, beaamt Gert van den Bosch, eigenaar van Bosch Beton in Kootwijkerbroek. Al meer dan dertig jaar levert het bedrijf keerwanden en sleufsilo’s aan de agrarische sector. “Een sleufsilo levert je een veel efficiënter gebruik van je opslagruimte op en zorgt ervoor dat het inen uitkuilen sneller gaat. Verder heb je geen last van ongedierte en hebben weersomstandigheden minder invloed op de kwaliteit van je voer. Bovendien kunnen perssappen opgevangen worden waardoor je ook op milieugebied een
streepje voorligt.” Mochten er toch nog twijfels zijn, dan biedt een simpel rekensommetje uitkomst. Van den Bosch: “Vanaf 60 ton droge stof aan snijmaïs is een sleufsilo goedkoper dan een rijkuil,
zo rekent het handboek snijmaïs van Wageningen UR voor.”

Betonkwaliteit beoordelen
Een trend is dat er met steeds zwaarder materieel wordt ingekuild, dus willen veehouders betrouwbare wanden hebben. Om verzekerd te zijn van goed beton kunnen veehouders KOMO-certificaten en milieuklassen opvragen. De milieuklasse wordt aangegeven met XA: XA3 is de zwaarste milieuklasse die bestaat en is geschikt voor agrarisch gebruik. Ook de kwaliteit van het beton zelf kunnen veehouders beoordelen. Betonkwaliteit wordt uitgedrukt als bijvoorbeeld C53/65. “Dat laatste getal is belangrijk”, zegt Van den Bosch. Die 65 staat voor de druksterkte van het beton. Een kubus van 15 x 15 meter heeft dan een druk van 65 Newton per mm2 kunnen verdragen. Sterkte verkrijg je door een dichte structuur van het beton na te streven, meer massa te hebben. Hoe lager de getallen, hoe lager de kwaliteit van het beton.

Tips
Om maximaal profijt te hebben van een sleufsilo, zijn een aantal zaken belangrijk. Bosch Beton geeft zeven tips.

1. Denk na over de plaats van de sleufsilo op het erf. Houd rekening met eventuele volgende (stal) uitbreidingen. Bosch Beton geeft 20 jaar garantie op de wanden van sleufsilo’s. “Maar de economische duurzaamheid is minstens 30 jaar”, geeft Westeneng aan.

2. Bezuinig niet op het zandbed. Als de ondergrond niet stevig is en niet vlak, bestaat de kans dat de silo scheef zakt. Een vloer van asfalt zal dan breken, een vloer van betonplaten gaat schuiven. De zandbeddikte is afhankelijk van de grondsoort, maar dient minimaal 15 cm te zijn.

3. Lasergestuurd kilveren. Als de ondergrond niet vlak is, gaan de wanden van de sleufsilo bovenaan kieren en komt er lucht door, of ze breken af bij het zetten. “Lasergestuurd kilveren mag luxe klinken, maar ik kan je verzekeren dat je die kosten terugverdient”,
aldus Van den Bosch.

4. Kies een juiste vloer. Asfalt is zuurbestendig, beton kan dat nooit zijn. Van den Bosch adviseert veehouders die meer dan 700 meter vloer moeten hebben en met een bedrijfsplan voor de komende 30 jaar te asfalteren. Bij grote hoeveelheden wordt asfalteren goedkoper dan het leggen van betonplaten. Asfalt kost bij minder dan 500 m² 24 euro per m2, bij meer dan 2.500 m² is dat nog 17 euro. Voor een veehouder met kortetermijnplannen raadt Van den Bosch betonplaten aan. Voor 24 euro per m² worden die gelegd. Groot voordeel is dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen.

5. Betrek je betonplaten van een bedrijf dat maatvastheid nastreeft. Een plaat die 2 mm afwijkt lijkt niet zo ernstig, maar als je over een lengte van bijvoorbeeld 40 meter steeds 2 mm uitloopt, telt dat wel aan.

6. Bereken de inhoud van de sleufsilo(‘s). Een sleufsilo bouw je op de voersnelheid. Maar eerst moet je weten hoeveel kuub voer je moet opslaan. Richtlijnen daarbij zijn: 1 hectare maïs levert ongeveer 70 kuub op, 1 hectare gras (per snede) zo’n 15 kuub, uiteraard afhankelijk van de oogstomstandigheden.
Verder is een voersnelheid in de zomer van minimaal 1,5 meter in de week gewenst, in de winter mag dat ook minder zijn. Met deze gegevens zijn de lengte, breedte en hoogte van een silo te bepalen.

7. Bedenk ook dat bij silo’s van 9 meter breedte of meer de trekker of shovel bij het inkuilen op de kuil kan blijven tijdens het lossen. Dat levert een kuil op die beter kan conserveren (minder zuurstof).
Bedenk van tevoren hoe je de kuil gaat afdekken. Een trend is het gebruik van spanbanden; het bespaart arbeid en is relatief goedkoop. Van den Bosch adviseert om dan wel de zijkanten
van de kuil extra gewicht te geven door bijvoorbeeld autobanden of grindslurven te gebruiken. Om kuilverliezen te voorkomen, dienen spanbanden alleen te worden gebruikt bij een grote voersnelheid.
“Als die 1,5 meter per week is, zet de banden dan ook op 1,5 meter”, adviseertVan den Bosch.

Laatste reacties

 • vofnagel

  Een commerciële mededeling..is geen discussie

 • JackS
  Panellid

  nragri, gaat het hier om originele onderdelen of om imitatie ?. En waar zijn de robotonderdelen?

 • nragri

  Beste meneer Nagel, het klopt dat het geen discussie is. mijn excuus hiervoor, ik ben aan het kijken hoe ik internet commercieel kan benutten. Het is niet mijn bedoeling om deze pagina hiermee te vervuilen.
  mvg N de Jong

 • nragri

  Beste meneer Niewelijn. Alle producten zijn imitatie de producten doen niet onder voor orgineel. ik heb wel een vraag aan u voor een discussie. welke robotonderdelen kunt u zelf vervangen wij zijn aan het kijken welke producten we kunnen gaan namaken. We denken zelf aan slangen, touw en voor delaval duovac deksels.

 • JackS
  Panellid

  meneer Nragri,
  Tepelvoeringen is natuurlijk het meest interessant. Verder zijn er veel universele onderdelen, zoals b.v. persluchtonderdelen, waterkleppen, valpijp krachtvoer, die nu met ruime winstmarge´s worden verkocht.

 • nragri

  Meneer Nieuwelijn.
  Dat er veel winstmarge op deze producten zit daar ben ik van overtuigd. hoevaak vervangt u nu de persluchtonderdelen, waterkleppen of valpijp van de krachtvoer? Kunt u al deze producten zelf vervangen want ik verwacht niet dat lely of delaval monteur accepteerd dat u het bij een ander koopt.

 • JackS
  Panellid

  Meneer nragri,
  Universele onderdelen die je tussentijds zelf vervangt, dat kan niemand je verplichten om die bij je dealer te kopen. Hier word ook niet moeilijk over gedaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.