Wat vind jij ervan?

Martijn Knuivers
Redactie

Slimmer combinen

7


Op de Agritechnica stelde New Holland een nieuw slim maaibord voor om de capaciteit van schuddercombines te verhogen. Deze heeft een extra messenbalk met aandrukrol achter het gewone maaibord. Het graan wordt vrij hoog gedorst, zodat alleen de aren en slechts weinig stro te machine in gaat. Omdat de schudders maar weinig stro hoeven te verstouwen, kan sneller gereden worden. De messenbalk achter het maaibord maait vervolgens net boven de grond de stengels af, waarna de aandrukrol het stro in de stoppel drukt. Briljan simpel toch.

Laatste reacties

 • henk fledderus

  hoog maaien gebeurt in australie al jaren. stro blijft staan en wordt door de schapen afgevreten/ plat getrapt en net voor het zaaien brand men de plaats schoon.


  het grote nadeel is dat je al vlot een keer schade in je graan krijgt met name als je wat harder moet dorsen, wat meer stro in de bek geeft je wat meer speel ruimte met toeren van de dorstrommel en zo.


  extra onder messen heb ik hier al een poos niet meer gezien, men was niet van plan de hele combine te stoppen als er problemen waren met het onderste mes. geknapt of stropen o i d.


  wel zien we hier nog al eens spuit bomen achter het bord om direct zomer onkruiden dood te spuiten.

  de europese situatie is uiteraard anders waar je meer dan 3 x zoveel stro hebt maar ik vind het een boel poespas op een plaats waar je weinig ellende wilt

 • miniplaat

  @henk


  Zoals ik het lees kon dit nog wel is voor minder problemen zorgen. Een simpel mes om stro kort te snijden zal tegenwoordig niet zoveel problemen meer geven, wel zie ik duidelijk het voordeel van minder overvloedig stro naar de schudders toe. Ik denk dat het dus voor Europees gebruik niet de term "poespas" mag krijgen. De Australische situatie ken ik dan echter ook niet. Ik weet wel dat platbranden in nederland niet zo positief zal worden ontvangen ;)

 • stefanmuijtjens

  Het is een variant op de maaibord maaier van bijv. Horsch. Voordeel is ook dat het graan droger blijft bij vochtig stro, maar het belangrijkste vindt ik nog dat het stro niet opnieuw verdeeld hoeft te worden bij grote maaibreedtes. Dat is anders een probleem zeker bij wind.

 • lhessels991

  Als we in de toekomst ethanol uit stro gaan produceren, wat nu al kan, moeten we nog weer wat anders bedenken, want dan moet er maximaal stro mee. Wat economisch het meest interessant is zal moeten blijken.Of verwerken of grond verbeteren. Het laatste is ook belangrijk i.v.m. de steeds lagere bemestingstoestand van de grond.

 • ed12345

  Hoger maaien wordt hier in canada ook wel gedaan Ik vind uit eigen ervaring dat als er te weinig stro door de trommel gaat het moeilijker is om goed dorswerk te maken Hier in west canada laat men de lange stoppel juist rechtop om zoveel mogelijk sneeuw te vangen als vocht voorziening voor de volgende oogst

 • shovel-joopie

  Hoe zit het dan als je net als hier in NL geregeld tarwe en gerst oogsten platgewaait zijn, maar je dan alles maar tegen de grond, want dan kom je met hoogmaaien ook niet ver. • ed12345

  Shovel Joopie dat is hier natuurlijk precies het zelfde ,als het voor de grond ligt moet je er zo goed mogelijk onderdoor en dat is bij de grond af Maar geregeld lijkt wat stug als ik in nl ben zie ik meestal keurig recht en kort gewas

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.