Wat vind jij ervan?

Ooit een snelheidsboete gehad met de trekker?

24

Deze week stemde de Tweede Kamer in met het verhogen van de maximum snelheid van trekkers naar 40 kilometer per uur op wegen waar geen fietsers rijden. Nu geldt nog een maximum snelheid van 25 km/u voor landbouwvoertuigen.
In de praktijk rijdt vrijwel iedereen veel harder dan 25 km/u met de trekker. Ik ben wel benieuwd of er ooit iemand een boete heeft gehad om dat hij meer dan 25 reed met de trekker. (En hoe is dat geregistreerd? Geflitst, of met een lasergun?
Achterliggende gedachte van de motie van het CDA is dat landbouwverkeer weer over de rondweg mag rijden en niet door het dorp, langs de geparkeerde auto's en tussen de fietsers. Hoe gaat u daar in de praktijk mee om?

Laatste reacties

 • henk fledderus

  nee nooit een snelheids boete gehad ook nooit gehoord dat iemand er 1 kreeg voor die reden. in den beginne zaten de bortjes van 16 km nog op de trekker en toen werdt er al 40 gereden.


  als er voldoende brede rond wegen zijn en dat gaat niet langzamer dan door het dorp is dat mooi en er moet wel voldoende uitwijk moglijk heid zijn. dat in nattere periodes niet de hele berms naar de knoppen gereden worden. • gerrit coppens
  Panellid

  Mijn vader heeft in het 16km tijdperk (30jaar geleden) een politiewagen achter zich gehad. Omdat de weg een beetje bochtig was konden die lui niet voorbij en daarachter vanwege die politiewagen nog een hele stoet. Mijn vader zag in zijn spiegel de irritatie en besloot geen bon te riskeren en hield zich netjes aan de 16. Toen ze voorbij konden vroegen ze eerst naar een autorijbewijs (had je voor tractor helemaal niet nodig) en vervolgens begonnen ze te zeuren over de snelheid. De 16km norm was bij hen onbekend

 • ad65

  Met trekkers van deze tijd mogen ze van mij 50 rijden waar het kan.dan krijg je een beteren doorstrooming denk ik.

 • e.kamping

  als het materiaal en de omgeving er geschikt voor is ga je gang.


  maar b.v.een complete sleepslang bemester/tractor met 40km. door een dorp vind ik angstig.

 • IlseV

  Ik denk dat de verantwoordelijkheid leggen bij een net beginnende trekkerchauffeur(vaak 16) te groot is om hem 50km/h te laten rijden.. Dit is natuurlijk anders wanneer hij al veel ervaring heeft opgedaan voordat hij/zij 16 was en het trekkerrijbewijs behaalde. Het remmen met een grote combinatie is nou eenmaal een leerproces op zich zelf! En is niet de eerste keer dat er kipers op kant liggen.. 40km/h is een perfecte snelheid. 50km/h is een optie op provinciale wegen en/of 80km/h wegen..! Wanneer er grote/lange afstanden aan één stuk gereden kunnen worden. Anders is het toch een spelletje: zo snel mogelijk naar de 50 en dan weer hard moeten afremmen omdat de volgende rotonde zich nadert..


  Btw. nog nooit een boete gehad voor te hard rijden.

 • fammentink

  @IIseV Ik weet bijna zeker alle jongens van 16 die op een grote combinatie hebben met een trekkkerrijbewijs. Die hebben wel ervaring op zo`n combinatie.

 • flierbos

  hoe kun je nou als 16 jarige veel ervaring hebben een een trekker als je nietde weg op mag voor je 16 jaar?

 • richard.

  Ik ree op mijn 12de al over de weg en ik kan je verzekeren dat ik niet de enige ben


  buiten dat mag je op je eigen erf ook onder de 16 met een trekker rijden waardoor je ook ervaring op doet

 • patriciatess

  Een collega van mij heeft weleens een bekeuring gehad voor te hard rijden

 • jwespo

  mijn zoon heeft ook trekker rijbewijs en daar heeft hij geleerd dat hij er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat er doorstroming is dat houd naar mijn mening in zoveel mogelijk doorrijden met de snelheid die bij deze weg past .


  ogeveer 2jaar geleden heeft hij een bekeuring gehad omdat een polietie man met een lezergun had geconstateerd dat hij te hard reed hij reed ca 45 kmh terwijl dat volgens de agent maar 25 kmh mocht zijn dat deze agenten niets anders te doen hebben .

 • zorgvliet

  Heb ook een bekeuring gehad binnen de bebouwde kom reed met oude fiat 640 (vol gas) dorp in, stond meneer agent, met lazer(op)gun.

  Ik reed volgens hem 26 km. Hij zei dat ik maar 16 km mocht in de bebouwde kom. Nou ja daar kon ik het mee doen.

 • Sylke

  Ik ben weleens aangehouden, omdat ik op de hondrugweg in Emmen ( een van de drukste wegen in Drenthe) met het verkeer mee reed


  Volgens de politieman was dat te snel en zou ik niet snel genoeg kunnen stoppen in een noodsituatie


  Ik heb de politieman uitgelegd dat deze trekker (Lamborgini) 4 wiel remmen heeft en dusgoed afremt


  Hij ging er mee akkoord,maar ik moest toch wat kalmer aan doen


  @ fammentink: Ik denk ook dat je als 16 jarige onvoldoende ervaring hebt om met zware combinaties te rijden, en met rijden op je eigen erf doe je geen ervaring op mbt zware combinaties op de openbare weg

 • Heemskerkboerderij

  De omstandigheden waarbij (snel) gereden wordt is veel meer bepalend voor de risico's dan het gegeven snelheid alleen. De kunde en ervaring van de chauffeur is daarin niet de minst belangrijke factor.


  Overigens Sylke, veel trekkers (en ook vrachtwagens) halen met moeite een remvertraging van 6 m/s2 terwijl vrijwel iedere auto 9 of zelfs 10 m/s2 haalt.

 • Sylke

  @ heemskerkboerderij


  Een moderne trekker met een goede geremde kipper met een aslast van 18,5 ton heeft een remvertraging van ruim 10m/sec

  Dit is proefondervindelijk vastgesteld


  (even Googlen)

 • Sylke

  @heemskerboerderij


  Sorry dit is voor de losse trekker!

 • boesman

  Pas een bijeenkomst bijgewoond met de gemeente en Dorpsbelang. Veel mensen vinden een snelheid van 30 km/uur veel te snel in de dorpen, alleen komt dat omdat men angstig is voor het grote materiaal en de "kinderen" (jongens van 16) die met dat spul rijden. Nu kun je in ons dorp vaak niet eens 30 rijden vanwege het grote aantal drempels die overal liggen. Dus dat is gas geven en weer remmen. Wat een ellende. Wel kan ik me voorstellen dat je in de buurt van scholen e.d. kalm an doet, want je wilt niet op je geweten hebben dat.......

 • deer123

 • trekker123

  Dat je onder de 16 met een trekker zou mogen rijden op het erf is trouwens ook een misverstand! In theorie zou het zo moeten zijn dat je als 16 jarige voor het eerst in je leven een motorvoertuig gaat besturen. De praktijk is dat veel 16 jarigen al behoorlijk wat ervaring hebben op het land, het erf en het kavelpad. Wie onder de 16 met een trekker de weg op gaat of het toestaat dat iemand dat doet die heeft echt een gaatje in zijn hoofd.Hoe dom kun je zijn? Er zijn inderdaad mensen met een gaatje in hun hoofd maar dat zijn met betrekking tot dit onderwerp er gelukkig maar heel weinig.

 • waal20001

  ik ben aan gehouden omdat ik telangzaam reed met mijn tx34 combine


  rondwegen met veel stoplichten om steden heen moeten vrij gesteld worden, trekker is dan bijna net zo snel als ander verkeer

 • Met lasergun gecontroleerd en ik reed wel geteld 36 km/uur, 3 km correctie. Blijft over 8 km te hard, waar ik voor ben bekeurd.

 • Kjeltkleinbaltink

  ik reed 68 met mijn mercedes unimog, uiteraard op landbouw kenteken.


  ik werd aangehouden door een politie in burger. toen begonden ze dus ook te tellen vanaf de 25. dus reken maar uit 68 min 25 is 43 te hard. met de corectie er af 38, meer als 30 te hard dus moest ik ook nog voor het carton gerecht komen. dus dat koste mij toen 380 hele euros.

 • new holland 6030

  heb ook 1 keer een boete gehad 25 jaar geleden stonden te flitsen in bebouwde kom en 100m verder moest ik stoppen 29 km/u koste 50 gulden

 • PMHoeks

  Het schijnt dat je geen 16 hoeft te zijn om met een trekker over de weg te rijden. En een trekkercertificaat heb je pas nodig als je in loondienst trekker rijdt (vooral een verzekeringskwestie). De nieuwe regels die er zo goed als zeker aan komen hebben zo hun goede als slechte kanten.


  Maar voor iedereen geld dat een keer de eerste keer is.


  50 km/h is voor veel landbouwcombinaties best wel snel. Voor veel combinaties is 40 km/h meer dan hard genoeg. Ondanks dat rij ik ook wel eens 50km/h, mede om het verkeer niet te veel op te houden als ze toch niet kunnen inhalen.


  Ik heb met de trekker nog nooit een boete gehad op de trekker, maar een goede bekende van mij wel, hij ging 40km/h (25km/h max).

 • pietjeeigenwijs

  Ja mijn zoon: heeft een boete voor te snel rijden en rijden op een weg met Bord C9


  De snelheid was 55 km. en het bord C9.


  Betalen hoef hij niet want de agent was een beetje dom.


  de trekker was in Duitsland toegelaten met 50KMH dus hij mocht daar wel rijden! C9: Gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h


  en brommobielenalsmede fietsen,bromfietsen engehandicaptenvoertuigen[2]


  Jammer dat dit in NL nog niet kan?!Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.