Wat vind jij ervan?

Is er een relatie tussen uierontsteking en zinktekort?

4


De waardes heb ik tussen 4 en 8.

Laatste reacties

 • Dairy Solutions
  Bedrijf

  Zink is een onmisbaar sporenelement en nodig in oa de synthese van keratine. Keratine is een bestanddeel van bv haar en klauwen maar ook nodig om een plugje in het slotgat van de speen te kunnen vormen. Minder zink is minder plugje en dus een (meer) open verbinding naar het uier.


  Dat zink verder ook deel uitmaakt van de gehele stofwisseling moge duidelijk zijn. Een tekort zal dus een verminderde weerstand tot gevolg hebben en dus ook een verhoogde kans op uierontsteking.

 • VanHees01

  is ook bekent van af welke waarden het risico opvallend (eenduidig) groot word op mastitis?

 • Speerstra Feed Ingredients BV
  Bedrijf

  Hierbij is het belangrijk eerst na te gaan hoe ernstig het zink tekort is . Symptomen van zinktekort zijn
  - Lagere groei slecht kwaliteit huid en vacht
  - Afnemende eetlust met uiteindelijke lagere melkproductie
  - Klauwbevangenheid , verminderde vruchtbaarheid en likzucht.
  Dit is wat in de tekst boeken staat , wel is duidelijk dat een zinktekort te maken heeft met aantasting van epitheelcellen dus ook rondom uierweefsel.
  Er zijn wel veel onafhankelijke onderzoeken bekend van Zinkchelaat met een positief effect op een verbetering van uiergezondheid ( lager melkcel getal / minder mastitis)
  Een ander belangrijk effect hierin is de rol van antagonisten , in diverse ruwvoeders vindt men hoge nivo’s IJzer( Fe) maar ook molybdeen (Mo) dit kan de opname van Zink ernstig bemoeilijken.
  Hierbij is het zo dat de opname van zinkchelaat weer beter is met veel antagonisten dan bijv een anorganische bron zoals zinksulfaat.

 • DenDuuster

  is ook bekend wat de gevolgen zijn bij een zinkoverschot?

Of registreer je om te kunnen reageren.