Wat vind jij ervan?

Rabobank waardeert grond lager; grondprijs daalt?

4


De Rabobank gaat bij financieringen de grond voorzichtiger waarderen, aldus Rabo-directeur Ruud Huirne op congres Melkvee100Plus. Als de grootste agri-financierder op de rem trapt, dan kan het toch niet anders dat de vraag naar grond daalt en daardoor ook de grondprijs?

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Is dat erg? Als je naar het opbrengend vermogen van grond kijkt dan is grond zelfs in de goedkope regio's nog te duur. In het verleden is de grondprijs gestegen doordat er externe kopers waren die grond zochten om op termijn woningen te kunnen bouwen. Die betaalden niet de agrarische waarde maar de residuele waarde. Kort samengevat: Men gaat uit wat men van de grond beurt als men de grond als bouwgrond voor woningen verkoopt. Daarvan trekt men de kosten af. Dat is niet enkel de rente over de investering, maar ook kosten bouwrijp maken, wegenaanleg. Als projectontwikkelaar heeft men ook een marge in gedachte en een post onvoorzien. Al die posten afgetrokken van de opbrengst levert de residuele grondprijs. Dat is de prijs die men maximaal aan de verkoper betaald. Meestal is het een veelvoud van de agrarische waarde. Verkoper moet herinvesteren en heeft nu de financiele ruimte om meer te bieden dan de waarde. Hierdoor stijgt de gemiddelde grondprijs. Dit soort kopers zijn uit de markt. Het zou zelfs kunnen zijn dat deze partijen weer grond op de markt brengen om contanten te kunnen krijgen. Minder kopers van buiten en eventueel extra grondaanbod van buiten heeft tot gevolg dat de gemiddelde prijs iets zakt. Voor een bedrijfsovername hoef men dan minder geld op tafel te leggen voor de grond en houd men geld over om in bedrijfsverbetering te steken.

 • g.g

  dit heeft vooral de overheid in de hand, ze kunnen het beleid zo aanpassen dat de prijs daalt/ stijgt.

 • Sjaak

  De enigste conclusie, die ik kan trekken uit dit bericht is dat de bank voorzichtiger wordt met financieren en meer zekerheid eist. Op de lange termijn zou dat invloed kunnen hebben op de grondprijs, maar prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. • agratax2

  De Bank kan de grondprijs niet bepalen, het is de markt die de prijs bepaald. De boer bepaald de waarde voor landbouwgrond en de huizenbouwer bepaald de bouwgrondwaarde. De Bank bepaald de waarde van zijn onderpand en die zou best eens 60 - 70 % van de markt waarde kunnen zijn. Hiermee leggen ze de kreditwaardigheid van een bedrijf op een lager niveau dan enkele jaren geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.