Wat vind jij ervan?

Biologisch en duurzaam, twee hele verschillende dingen

22


www.boerderij.nl/.../Groot-Duits-biolegbedrijf-op-slot-wegens-dioxineproblemen-1012417W
En weer is er een te hoog dioxine gehalte in bio eieren, waarom zijn ze 40 jaar geleden toch over gestapt op kooien? Om een schoner eindproduct te kunnen aanbieden.
Biologische eieren worden verkocht als duurzame eieren, die gezonder zijn dan gangbaar. Welnu duurzaamheid vind je in een kooi. Kooikippen hebben lagere uitval, gebruiken minder voer per ei en belasten het milieu minder dan biologische kippen. Een kooiei is gezonder omdat een kip daar niet tussen z'n eigen uitwerpselen zit te krabben. Een kooikip heeft in z'n bloed een lager niveau aan stresshormoon (www.telegraph.co.uk/.../Hens-are-as-happy-in-battery-farms.html)
Hoe lang moet het nog duren, en hoeveel geld moet er door boeren nog uitgekakt worden, voordat men in de gaten heeft dat het voor mens en kip beter is om weer in z'n geheel om te schakelen naar kooien? Weer 40 jaar? Wie het weet mag het zeggen.

Laatste reacties

 • Alette

  Wat ik heb gemerkt is dat bio-eieren vooral de naam mee hebben. Mijn ouders zijn vroeger bezig geweest met 'gewone' scharrelkippen. Vervolgens door naar vrije uitloop. Er volgenden al snel zo veel regels dat de stap naar biologisch erg gemakkelijk was.
  Ondertussen ging de uitval toch langzaamaan omhoog (hierbij spreek ik dan wel over een tiental jaren), ging de productie naar beneden, mochten er minder kippen in de schuur en pikten ze elkaar kaal omdat de snavel niet gekapt mocht worden. Als klap op de vuurpijl hadden we ook last van roofvogels en vossen. Effect: Stress, hogere kosten en lagere opbrengsten.
  Ik zie het liefst vrije uitloop. Een middenweg tussen het 'zeer diervriendelijke' en de kooien waar iedereen zo tegen is. Daarnaast kost biologisch zo veel geld dat de kleinere pluimveehouderijen al snel over de kop draaien door de kosten. Ik denk dat je ergens een middenweg moet kiezen. Het overgrote gedeelte van de bevolking wil namelijk geen kooieieren.

 • berrieboerenvee

  Waarom leven hoenderachtigen in de natuur eigenlijk niet in kooien?

 • dejongekoekoek

  @Berrieboerenvee Waarom hebben kalveren eigenlijk geen tepelbekers als mond? Waarom hebben geiten in de natuur niet zo'n groot uier? Waarom liggen varkens in de natuur niet op een rooster?
  Daarom.
  @Alette Ik denk dat de bevolking niet weet wat het kiest, en dat dat veranderen moet. Ik denk dat de enige milieuvriendelijke manier van kippen houden zonder snavelkap in een koloniekooi is, zonder vossen en wormen, met stofbad, zitstok en nest. Zelfs bij het Rondeel lukt het niet om ongekapte hennen goed in de veren te houden, terwijl dat toch het summum moet zijn voor de kip, volgens hen die zeggen te weten wat kippen willen. In een kooi wordt zo min mogelijk voer verspild, hetzij door het efficiëntere gebruik, hetzij door minder uitval. De partijen tegen de veehouderij hebben het altijd over de verspilling van voedsel op wereldschaal door de veehouderij en dat biologisch veel beter is, maar je hoort ze nooit over de hoeveelheid voedsel die door het vee extra gebruikt wordt als alles biologisch geproduceerd zou worden.

 • Alette

  Bevolking kiest wat het minste geld kost terwijl ze ondertussen graag verkondigen dat ze erg biologisch leven.
  Om even terug te gaan op de gezondheid van de dieren: In De Boerderij weekend van vandaag staat een stuk over de pluimveehouderij waarin dit ook terug komt. (geschreven door Jan Wolleswinkel) Ook is het CVI bezig geweest met een onderzoek waaruit blijkt dat het risico op een AI besmetting 11 maal groter is bij uitloopkippen. Een gigantisch verschil met de dieren die binnen blijven. Grote vraag: Wil de boer dat risico lopen en waarom dan?

 • Aad Baars

  Beste Alette, momenteel kiezen alleen de kortzichtige (laag begaafde) consumenten nog voor kipproducten en eieren uit dieronvriendelijke stallen. Een overdekte uitloop ( wintergarden) is een goede manier om AI besmettingen terug te dringen.

 • Aad Baars

  Beste Koekoek, Handig van jou om alleen de propoganda van de reguliere veeindustrie aan te halen maar wat denk je hier van ? : http://www.mccruelty.com/ In de prakijk zullen alleen de verstandige Veehouders hun hoofd boven water houden . Wachten op achteruitgang werkt niet en degene met dieronwaardige stallen vallen het eerst weg .

 • Grond en Goed

  Ik schat dat ik een jaar of 15 geleden reeds een artikel heb gelezen in het landbouwblad van België, Landbouwleven, waarin een Professor van de universiteit van Leuven schreef, dat de biologische landbouw de minst duurzame wijze van landbouwproductie was. Hij voerde als argumentatie hiervoor aan, dat er in een wereld waarin voedsel schaarser wordt en derhalve vruchtbare landbouwgrond de beperkende factor zal zijn, het niet zo kan zijn dat een productiewijze betekent dat er 3 keer zo veel landbouwgrond nodig is of dat er 2 keer zoveel koeien nodig zijn voor de productie van de zelfde hoeveelheid melk etc.. Een en ander zou resulteren in op grote schaal extra kappen van oerwoud. Deze zelfde redenatie kun je ook van toepassing verklaren op de decennia lange transformatie van vruchtbare landbouwgronden in natuurgronden in het vruchtbare Noord West Europa. Een jaar geleden las ik eveneens dat uit onderzoek inderdaad is gebleken, dat de gangbare en of precisie landbouw de meest efficiënte en derhalve meest duurzame productiewijze van voedsel betekent. Natuurcompensatie zou wellicht veel beter gestalte moeten krijgen in gebieden waar landbouwproductie vanwege het klimaat het aflegt tegen het regenwoud en of in onvruchtbare gebieden. De zelfde financiele investering in een dergelijke vorm van natuurcompensatie zou resulteren in een meer dan tienvoudige wereldwijde natuuraanleg. Wat de heer Baars doet nl.: mensen die opteren voor gangbaar, wegzetten als ongeschoold en dom, lijkt mij op zijn zachtst gezegd heel erg kortzichtig.

 • Aad Baars

  Gelukkig valt het mee met hoe kortzichtig ik ben grond en goed! Niet alleen de gangbare producent is kortzichtig bezig maar wel de consumenten die hij van voorziet. Ooit gehoord van multiresistente bactrieen in de bio-industrie ? Naar de 'witte jassen' luisteren is kiezen voor indoctrinatie. Bekent is hoe groot de invloed is van de industrie op de 'Wetenschappers'
  Ik werk aan het verhogen van de Natuurlijke weerstand van vee in Belgie en merk dat veel Veehouders graag beter voor hun Vee zouden willen gaan zorgen aangezien dat extreem belangrijk is voor de Diergezondheid ( en Volksgezondheid ) . Doordat de tussenhandel deze producenten afperst is er echter geen geld voor innovatie . Reguliere landbouwgrond is door overbemesting ( verzilting ) op termijn minder productief . Een Biologische Boer let op de Bodemweerbaarheid en kan in de toekomst gewoon hoogwaardige voeding blijven produceren.

 • Aad Baars

  Ik heb even grond en goed gegoogled en begrijp waarom J.A.S. Roebroek zo fel reageerde. Zijn boterham verdient hij immers voornamelijk door reguliere landbouwgrond te verkopen .

 • dejongekoekoek

  Waarde Aad Baars, het is juist, wiens brood men eet, diens woord men spreekt! Maar, hoe voorkomen jou lampen dan de dioxine, waar deze discussie mee begon, in eieren van hennen die buiten lopen? Of wormen die hennen in legbatterijen(incl de nieuwe koloniehuisvesting) niet hebben en buiten lopende hennen wel?

 • Aad Baars

  Beste Heer Koekoek, het is belangrijk om te kijken naar de manier waarop de dioxine in de voedselketen terecht komt! Het komt regelmatig voor dat het aangevoerde krachtvoer zwaar verontreinigd is.
  Ik ben net als Alette van mening dat kippen niet echt in een open lucht uitloop hoeven te scharrelen. Een overdekte uitloop met defuse Folie laat voldoende daglicht door maar voorkomt dat de uitloop door uitwerpselen van wilde vogels met virussen en parasieten besmet wordt.
  De Sulphurplasma verlichting is gekoppeld aan lichtcensoren en gaat aan zodra het bewolkt is en verlengd de korte winterdagen (vimeo.com/.../42112304) Tijdens proeven bij de KU Leuven bleek het frequentieloos vol spectrum licht ( 1000 lux ) in de stallen het melotonine gehalte in het bloed van de testdieren te reguleren . Een gezond waak/slaap ritme zorgde voor een vitaal gestel en gezonde darmflora. De vatbaarheid voor parasieten en pathogenen was aanmerkelijk lager dan in de referentiestallen. www.youtube.com/watch

 • janskip

  Alle voorgaande reactie lezende is het mij duidelijk dat aad baars er geen snars van snapt die doxine in de eieren komt vanuit de grond waarop de uitloop kippen lopen, licht heeft geen invloed op de darmflora Vitados producten wel.
  Vraag 1 aan Baars waarom produceert een kip in een batterij zo goed met weinig uitval geen parasieten etc.
  vraag 2 wat is de co2 footprint van een biokip ten opzichte van gangbaar
  vraag 3 wat is de uitval op een bio bedrijf tov een gangbaar bedrijf
  geef de antwoorden online en u heeft weer veel geleerd en meteen uw mening is weer een waarheid en geen sprookje

 • Aad Baars

  Janskip, sorry maar de Dioxine zit meestal toch echt in de aangevoerde voedingstoffen . www.nu.nl/.../mogelijk-dioxine-eieren-in-nederland.html
  Het verbeterde waak/slaap ritme en melotonine regulering heeft een positief effect op het gehele gestel van Vee en dus ook op de darmflora ( aangetoond ) de producten van jouw sponsor v-----s ( die naam noem je wel erg graag ) zijn dan in veel mindere mate nodig. Persoonlijk hou ik het bij Ecostyle animal care producten!
  1 Een kip in een kooi produceert misschien wel beter maar de nadelen op termijn wegen niet op tegen het voordeel . De veearts gaat met het grootste deel van de winst aan de haal.
  2 Co2 uit de veehouderij is voor de natuur helemaal niet zo'n belasting , het gevaar zit in NoX door het verbranden van fosiele brandstoffen.
  3 Uitval moet een gangbare en Biologische veehouder zien als een bedrijfsrisico dat hij/zij moet incalculeren

 • Aad Baars

  Janskip zou zomaar jansen kunnen zijn van http://www.jpe.org/ Dan begrijp ik de felle reactie .

 • Aad Baars

  Of het is Raymond Jansma Internationaal B.V.
  Meerweg 21, 1746CE DIRKSHORN (Noord-Holland)

 • dejongekoekoek

  Waarde Aad Baars, (de man met lampen die wormen voorkomen), u snapt er, in de woorden van waarde janskip, echt geen snars van, getuige uw argumenten.
  1 u praat over veeartskosten bij kooi kippen
  2 er wordt veel biologisch voer ingevoerd, bijv. uit de Oekraïne, dit zortgt voor meer uitstoot van uitlaatgassen
  3 uitval moet nooit worden ingecalculeerd. Het kan niet zo zijn dat een houderijvorm met de hoogste uitval en de minst gunstige omzetting van plantaardig naar dierlijk eiwit als het meest duurzaam wordt gezien, en dierwaardig

 • Aad Baars

  Jonge koekoek en janskip, Val gerust de boodschapper aan als het jullie als reguliere pluimveehouders beter uitkomt . De boodschap is duidelijk . Dierwelzijn is de toekomst
  Lees al mijn reactie's nog een rustig door en geef aan waar staat dat ik vind dat Biologisch beter is dan diervriendelijk !
  1 Elke veehouder heeft medische ondersteuning nodig
  2 voeding voor de reguliere veeindustrie komt voornamelijk uit zuidamerika www.ikonrtv.nl/.../uitzending.asp
  3 Geef eens aan waar ik betrouwbaar onderzoeksgegevens kan vinden over de laatste beweringen. Ik zie namelijk een lagere uitval bij Biologische stallen en over de conversie van plantaardige grondstoffen naar vlees heb ik de Biologische boeren nooit horen klagen.

 • Çim Tohumculuk
  Bedrijf

  Wij hebben de berichten en opmerkingen allemaal goed doorgelezen en komen tot de conclusie dat we alleen veilig de verpakkingen en embalages kunnen eten. Vaak gaat het in de scharrel- en bio-industrie vooral om wat anderen er aan kunnen verdienen door bepaalde (intelligente) regels te gaan voorschrijven.
  Wij dagen nu een aantal mensen uit vooral in de landbouwsector om gratis naast de regulier gebruikte middelen onze producten (biologisch) te gebruiken en het eindresultaat te vergelijken. Een paar voordelen: geen overtollige mest, geen grond vervuiling, maar het tegendeel, Ph-verlaging, begeleiding bij toepassing. Nu kan er iets gratis, dus reageer of informeer op atlantistarim@gmail.com.
  Voor de scharrelkippen; gekooid of niet, ook hier kunnen wij wellicht oplossing bieden.

 • FSE Frank

  Heren en dames,
  zo lang er op basis van emotie wordt gesproken en niet op basis van cijfers dan zal de consument er nooit iets van kunnen begrijpen.
  Ik zie dat de voorvechters van het "diervriendelijk"houden van dieren de emotie de boventoon laten voeren en van de verschillende houderij systemen de cijfers van milieubelasting, residuen van medicijnen in eindproducten, fijnstof uitstoot en uitval bij de diverse houderij systemen nooit boven tafel komen.
  De consument zou zich wel drie keer achter de oren krabben als ze deze cijfers per houderijsysteem eens echt zouden horen.
  Het is een schande dat we consumenten opzadelen met gezondheids risico's en alle financiële risico's bij de ondernemers neerleggen op basis van emoties.
  De tijd zal het leren.

 • heico1

  @Aad Baars
  De laatste aantallen dioxinetoestanden (en PCB's) in Duitsland waren níet afkomstig vanuit het voer... lees maar eens de artikelen door op www.boerderij.nl. En dat is juist wat de bovenstaande mensen die reageren zo verontrust denk ik.
  wat betreft vraag 1. ben ik het niet eens met de veeartskosten, wij hebben genoeg ervaring met kooihennen gehad maar kan nou niet zeggen dat de veeartskosten daar zoveel hoger zijn. Dus dat vind ik niet het grootste nadeel. Ben het wel degelijk met je eens dat er nadelen aan de kooi zitten. Het belangrijkste voordeel ervan vind ik toch de voedselveiligheid, geen ei zo schoon als het legbatterijei.
  Wat betreft vraag 2. Het is toch denk ik niet de publieke opinie dat CO2 uitstoot uit de veehouderij niet zo'n belasting is... Heb je daar meer info over, vind het wel interessant.
  Wat betreft vraag 3, ik vind veel dode kippen niet zo diervriendelijk en dat is denk ik ook van Janskip bedoeld bij het stellen van deze vraag.

 • Aad Baars

  heijinkeieren1 , We kunnen denk ik eindeloos doorgaan met het tegenspreken van elkaars argumenten. De meeste veehouders die ik tegenkom zouden enorm graag inspelen op het gevoel van de consument maar zit vaak nog met de hoge investeringskosten van de achterhaalde systemen in zijn maag. Net als de varkenshouders kan het zo zijn dat onze buren de pluimveehouders de loef af gaan steken. In Duitsland schakelen veehouders steeds vaker over naar productiemethode's die in de smaak vallen bij de consument. De supermarktketens daar willen ook alleen maar de best mogelijke waren uitstallen. Aangezien deze supermarkten door heel Europa vestigingen openen kunnen ze de boel flink verstoren voor onze sector.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.