Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Nieuwe norm in bewaring door mechanische koeling

0


ctieblogger


Mechanische koeling voor fritesaardappelen rendeert gauw en begint een nieuwe norm te worden.

Wat je er ook van vindt, naarmate meer akkerbouwers er in investeren wordt de gemiddelde kwaliteit aan het einde van het seizoen beter en waarschijnlijk de bewaarpremie in mei/juni iets lager dan u. Immers de extra prikkel om telers uit te nodigen te investeren in langere bewaring wordt minder nodig, naarmate meer mensen er gehoor aan geven.

Wie nieuw bouwt om fritesaardappelen te bewaren, kiest het best voor een bewaarplaats met alles er op en er aan. Die kost qua inrichting weliswaar twee keer zoveel als een kale, maar de kans dat de luxe schuur per saldo meer oplevert dan de sobere is groot. De extra kosten van volledige onderkeldering, automatisering en computersturing worden meer dan goedgemaakt door meer en betere aardappelen. Zeker in jaren dat niet de beste aardappelen onder moeilijke omstandigheden binnenkomen, is het voordeel van de modernste techniek groot. In extreme jaren kan de extra uitrusting van een bewaarplaats het verschil maken tussen wel en niet kunnen bewaren. Dan is de extra investering gauw terugverdiend.

Overigens geeft mechanische koeling niet alleen zekerheid aan het eind, soms ook aan het begin van het seizoen in situaties dat de buitentemperatuur niet volgens een mooi strake lijn daalt.

Er komt een nieuwe norm. Hoe meer telers ook bij de bewaring van fritesaardappelen kiezen voor mechanische koeling, hoe moeilijker het wordt op dit punt achter te blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.