Wat vind jij ervan?

Wat te doen met te lichte nuka's

25


Nuchtere kalveren lichter dan 25 kilo worden niet door de kalverintegraties geaccepteerd. Met deze dieren gebeurt nu iets anders...... Toch niet helemaal wenselijk. Wie ziet mogelijkheden om deze dieren toch te benutten/tot waarde te brengen?

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Is de dieren langer aanhouden een optie voor de veehouders? Bij meer kilo's brengen ze ook meer € op.

 • joohoo

  deze worden geeuthanseerd, in het I&R afgemeld onder natuurlijke dood

 • gerrit coppens
  Panellid

  joohoo, ik denk niet dat je daar de sector een goede zaak mee doet met wakker dier etc die zitten te gluren

 • g.g

  gerrit coppens, jouw reactie lijkt alsof je iets te verbergen hebt.


  ook niet goed voor de sector!!

 • gerrit coppens
  Panellid

  vleesveestier, wat zou ik volgens jou verbergen?

 • Elevage

  er moet toch ergens ruimte zijn om deze dieren naar een hoger gewicht te krijgen? Is er dan geen enkele melkboer die wil investeren in deze dieren?


  ergens een stoppende boer, die wel stalruimte beschikbaar heeft en deze dieren de nodige aandacht en verzorging te geven?

  Overigens hebben wij alleen vleesstieren en die komen met 6 maanden, gewoon onder de koe vandaag, dus hebben de nodige zorg al gehad. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat kwaliteits vlees van vleesvee behoort te komen en niet van een melkkoe

 • japke33

  We weten allemaal wat er met deze beestjes gebeurt, en daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. Want wij hebben geen keus. LTO of NMV zou hier een zaak van kunnen maken, want als boer staan we met de rug tegen de muur. Houden kan niet, en wegdoen ook niet, want als je ze langer opfokt zijn ze snel te oud. Zeg het maar......!?

 • raika

  SLECHTE KALVEREN ZONDER ENIGE COURANTIE KUN JE NIKS MEE BEGINNEN ONDANKS EXTRA ZORG!!


 • harmelling

  Het is niks en het wordt ook niks.

  De eerste schade is het beste wat tegen de zin van de melkvee houder is.

 • AtzeB

  Inkruisen met fleckvieh!

 • landboer

  Net zo lang aanhouden tot ze wel weg kunnen, doen wij tenminste, levert niet veel op maar je bent er wel op een fatsoenlijke manier af

 • IlseV

  Atze, wij willen alleen geen fleckvieh-koeien...! Wij houden ze vaak 3 weken aan wanneer ze (te) klein zijn.. en dan voor €0 mee geven.. Maar als ze w erkelijk onder de 25 kilo zijn, worden ze ook (nooit) groot dus is inslapen de enige optie..

 • marjanschaftenaar

  @Ilse V zadel je dan niet een ander op met het "probleem"? Ik begrijp dat er bij veemarkten ook nog wel eens wat van die lichte kalveren blijven staan of gratis worden meegegeven om daarna alsnog afgemaakt te worden.


  Daarnaast vraag ik me af of wat extra verzorging en meerdere keren (kleinere porties) melk per dag een dergelijk kalf binnen 3 weken er niet beter voor kunnen krijgen. Heb zelf regelmatig volgens anderen lopen klooien om kalveren aan het drinken te krijgen. Het kost wat moeite maar als je ze eenmaal zo ver hebt dan heb je ook wel weer eer van je werk.

 • agratax2

  @marjan. Mijn eerste vraag zou zijn; "waarom zijn deze kalfjes zo klein en kan ik dit en volgende keer voorkomen"? Misschien leveren onze super melkkoeien wel te lichte kalfjes die alleen nog te gebruiken zijn als petfood grondstof. Direct doden na de geboorte omdat de kosten van iedere litermelk die je in stopt niet terug komt.

 • japke33

  Als ik eerlijk moet zijn, heb ik liever een licht kalf dat niks opbrengt. Dan een zwaar kalf, dat veel opbrengt, maar waar de koe aardig last van kan krijgen.


  Bij een licht kalf heeft de koe (meestal) geen problemen met afkalven en erna. Dus dat is dan wel weer een voordeel.

 • joohoo

  Deze diertjes hebben een geweldige impact op je dierdagdosering. Het verlagen van gebruik diergeneesmiddelen geeft direct minder welzijn,, helaas!!Het gaat om geld , [ niet het gewin maar de boete bepaald het welzijn].Er is de laatste jaren veel veranderd op welzijn ,het heeft helaas niet veel verbeterd. [uitzonderingen daargelaten].Het hoge niveau van eind jaren 90 zal met deze kamerleden niet meer terug komen ,wen er maar aan !!!!!!!!!!!

 • agratax2

  We weten allemaal wat onze tegenvoeters in NZ doen met de kalfjes uit hun super melk en botervet producerende veestapel. Het kalf niet nodig voor de toekomst gaat de cadaverbak in. Als wij door gaan met alleen fokken op melk (eiwit en botervet) zullen we meer en meer kalfjes krijgen onder gewicht. Die hooguit met veel moeite en kosten (melk + medicijnen) tot een afleverbaar dier zijn te maken.

 • kschouten

  Ik ben geen melkveehouder en neem regelmatig een klein kalfje mee om op te fokken .Ik voer deze kalveren 3 keer per dag melk geef ze een kalvermineralenbolus en ik laat ze testen op bvd.Van de 18 kalveren die ik deze zomer gekocht heb zijn er 2 dood gegaan.het is veel werk maar als het lukt heb je wel eer van je werk.de stiertjes mest ik en gaan weg als rose de vaarsjes gaan weg als drachtige vaars.

 • joohoo

  Leuk als het je lukt,maar nu de rest nog .Het valt mij op hoe groter de melkveehouder hoe lager het welzijn.Mischien hoort het zo .

 • raika

  Kan ook dieren met extra zorg toch laten leven ma ja als je ze dan verkoopt moeten ze ook meer opbrengen!


  Of het geld wat je er in stopt krijg je niet meer terug!! • joohoo

  Mischien is het een optie om ze in te zetten als klikker kalf. Ze zijn het eerst ziek, zijn eigenlijk niks waard. De veearts mag pas antibiotica geven na aan toning wat er aan de hand is[dus dood maken en opstuuren]. PVDD blij, GD blij,Overheid blij.Ik zelf niet blij,,,,,Kalveren offeren!!!!!!!Daar ben ik geen boer voor. Maarja welzijns partijen die voor proefdieren zijn is niet nieuw.

 • klaas.van.der.horst1

  Is er niemand die brood ziet in het contracteren van mesters die deze lichte kalveren willen opzetten en dan willen afmesten voor bijv oud rosé?

 • joohoo

  Hoe je het ook bekijkt, het kan niet uit. Als het diertje op de verzamelplaats is kost ie al €35. Als de veehouder het langer aanhoud wordt het te oud,Na 34 dagen Kan het niet weg via de normale weg . voor alles is wel een regel of protocol . Deze diertjes zijn het slachtoffer van de bijwerking.

 • joja

  Buiten in de kalvertaxi en aan de speenemmer.

 • m.en.mh.miedema

  (te) kleine kalfjes worden met geduld en goed voer vanzelf groot. Als het een melkveeras vaars is gewoon als vaarskalf opfokken(een laag geboorte gewicht wil nog niet zeggen dat het geen goed ontwikkeld dier wordt, Osborndale Ivanhoe was bij de geboorte ook een klein onooglijk kalf). Een vleesraskalfje gaat als pink bij de afmestgroep van de melkkoeien in. Een te klein stiertje laat ik castreren en gaat gewoon bij de vaarskalveren in het hok en later ook in het afmesthok. Deze werkmethode is natuurlijk wel afhankelijk van je voer en mestruimte en zal bedrijfseconomisch wel niet kunnen(als economie het enige belangrijke is kun misschien maar beter wat anders doen dan boeren) maar ik vindt het niet kunnen om gezonde kalveren af te maken en nee ik ben geen bio of hobby boer. Het is op jaarbasis ook maar een enkele en geen tientallen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.