Wat vind jij ervan?

hoe kan je coli koeien voorkomen en behandelen

5


wij hebben regelmatig(stuk of 7 a 8 per jaar) coli koeien. hoe kan ik dat voorkomen, en als ze het hebben het beste behandelen

Laatste reacties

 • Even een vraag van mijn kant: zijn van de 7 à 8 gevallen van klinische mastitis melkmonsters genomen en is op basis van bacteriologisch onderzoek E. coli gevonden? Als dat zo is, dan spreken we over E. coli mastitis. Als alleen een ernstig klinische mastitis met bijvoorbeeld “stro gele melk” wordt gezien, dan kan de verwekker ook een andere kiem zijn dan de E. coli. Het is namelijk bijzonder moeilijk om op basis van alleen klinische verschijnselen aan te geven of de klinische mastitis wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld E. coli.

 • Laten we aannemen dat het werkelijk om E. coli gaat. De verwekker E. coli behoort tot de groep van omgevingskiemen en kan een milde tot ernstige klinische mastitis geven. Om het probleem beter in kaart te brengen, is het van belang om te kijken wanneer deze vorm van mastitis optreedt. Wanneer deze vorm van mastitis met name voorkomt in de eerste 30 dagen na afkalven dan hebben de hygiëne van de close-up groep en de afkalfstal maar ook de wijze van opmelken invloed op het ontstaan van E. coli mastitis. Bij een minder goede hygiëne raken de spenen besmet met E. coli bacteriën die rond het moment van kalven de speen binnendringen. De weerstand van het dier is op dat moment vaak wat minder en een mastitis kan dan vrij gemakkelijk ontstaan. Wanneer dieren na 30 dagen E. coli mastitis krijgen, moet u de oorzaak zoeken in bijvoorbeeld hygiëne van de ligboxen, voerovergangen en bijvoorbeeld tijdens het melken wanneer veel lucht wordt aangezogen.
  Het voorkomen van E. coli kan door het optimaliseren van de hygiëne van de omgeving van de koe. Wanneer dit al optimaal is kan ook gekeken worden naar het dipmiddel wat u gebruikt.

 • Bij een laag tankmelkcelgetal en regelmatig E. coli mastitis kunt u een barrière dip gebruiken die bescherming biedt in de periode tussen de twee melkbeurten. Als aanvulling daarop is het een goed punt om de koeien na het melken een half uur vast te zetten aan het voerhek om de dip te laten inwerken op de speen.

  De behandeling van E. coli is lastig, omdat deze bacterie maar kort in het kwartier verblijft. E. coli gaat vaak aan haar eigen succes ten onder door de gifstoffen die zij produceert waar ook de koe ziek van is. In principe heeft antibiotica alleen zin wanneer de bacterie nog aanwezig is, dus een snelle detectie van de mastitis is dus van belang. Naast antibiotica is het toepassen van pijnbestrijding een goede aanvulling, maar overleg dit met uw dierenarts en wellicht staat deze combinatie al in uw bedrijfsbehandelplan. Om binnen uw bedrijf zeker te zijn dat E. coli de veroorzaker is, is het regelmatig nemen van melkmonsters voor bacteriologisch onderzoek bijzonder nuttig. • Daarnaast geeft de gevoeligheidstest aan voor welk antibioticum de E. coli gevoelig is, zodat het behandelplan gecontroleerd kan worden of deze nog voldoet of moet worden aangepast. Uiteraard is deze werkwijze voor die betreffende koe te laat, maar het geeft u en uw dierenarts wel inzicht welke bacteriën voorkomen op uw bedrijf en welke therapie daarop het beste kan worden toegepast. Als laatste punt kan ik u nog aangeven dat wanneer E. coli mastitis rond het moment van afkalven regelmatig voorkomt het gebruik van een teatsealant bij droogzetten een goede aanvulling kan zijn op de droogstandtherapie, maar overleg dit ook met uw dierenarts.

 • Dairy Solutions
  Bedrijf

  Eens op alle punten, maar ik wil graag het volgende toevoegen;


  Om uierontsteking te veroorzaken is het nodig dat een verwekker in het uier terecht komt. Een belangrijk mechanisme hiervoor is de knijpende werking van een tepelvoering. Door het knijpen op de speenpunt worden bacteriën in-en rond het slotgat omhoog gemasseerd, de speen in. Dit proces is wetenschappelijk aangetoond maar wordt eigenlijk nooit genoemd. Als je weet hoe dit werkt en hoe dit positief te beinvloeden is heb je een goede extra tool in mastitipreventie. Hierbij zullen bovendien de speenpunten/slotgaten een sterke vooruitgang in kwaliteit boeken zodat ook de sluitspier effectiever is. Dit is uiteraard sterk bepalend voor een verminderde kans op infectie vanuit de omgeving van een koe.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.