Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Het Centrum voor Landbouw en Milieu zegt dat het niet te verwachten is dat akkerbouwers (terug) melkvee gaan houden als de melkquotering er straks af is.

4


Het Centrum voor Landbouw en Milieu zegt dat het niet te verwachten is dat akkerbouwers (terug) melkvee gaan houden als de melkquotering er straks af is.
Op zich is dat niet zo'n opzienbarende conclusie, maar wel eens aanleiding om eens naar het idee van omschakelen te kijken.
Stel nou eens dat de wereldvraag naar zuivelprodukten behoorlijk blijft toenemen en de melkprijs navenant stijgt, wordt het dan misschien niet interessant de overstap te overwegen.
Als nou een akkerbouwer met 150 ha er 50 van verkoopt en dat geld investeert in een bijdetijds melkveebedrijf op de overblijvende 100 ha. Hoe gek is die gedachte voor de sub-optimale akkerbouwgebieden?

Laatste reacties

 • Sjaak

  Die gedachte is zo gek nog niet....Daar zal het dan ook wel bij blijven!


  Waarom? De keus om te gaan boeren is meer dan alleen een economische afweging. Sterker nog, het lijkt er steeds meer op alsof dat nog maar bijzaak is. Het is vooral een manier van leven en het leven van een akkerbouwer is nu eenmaal anders dan dat van een melkveehouder.


  Mensen, die daadwerkelijk de ambitie hebben om melkvee te houden zouden dat al eerder gedaan hebben, zeker die 150 ha land 'onder de voeten' hebben. Neemt niet weg, dat de akkerbouwers straks waarschijnlijk het meest gaan profiteren van de 'explosieve' zuivelgroei. Denk aan de voer- en mestproblematiek.


  Akkerbouwers gaan dus toch melken, alleen geen koeien, maar melkveehouders....;)

 • gerrit coppens
  Panellid

  Als akkerbouwers op vee over zouden willen stappen hadden ze bijvoorbeeld al lang een stal varkens op het erf gehad. Ruimte voor mest is geen probleem. Dieren is toch een ander vak dan planten. Je doet iets graag en als je er dan nog inkomen uit kunt halen is dat mooi meegenomen. Ik zou me voor kunnen stellen, dat afhankelijk van de ruimte die mest en dierwetten gaan bieden er VOF's kunnen ontstaan waar een akkerbouwbedrijf en een melkveebedrijf onder hangt. Mest en voer worden dan tussen beide poten verschoven

 • Er zijn zeker wel akkerbouwers die meer melkvee gaan houden. Aan de hoffmansweg 6a in Vriezenveen wordt een nieuwe stal gezet voor 200 stuks melkvee. Eigenaar is van oorsprong een aardappelteler. De melkveestal zal niet door hem zelf worden bemand maar door een 'bedrijfsleider'

 • agri2

  Ik verwacht niet dat het veel zal gebeuren, melkveehouders die gestopt zijn zie ik ook niet opnieuw beginnen met melken. Ze zijn er teveel aan gewend bent dat ze niet meer twee maal daags de put in moeten en/of alle andere werkzaamheden die dagelijks terugkomen moeten doen. Vee houden is echt een heel ander leven dan akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.