Wat vind jij ervan?

Wat te doen tegen driespeen door zomerwrang?

5


Wij boeren in Zweden, daar is weidegang van vaarzen verplicht. 20-30 procent van de vaarzen kalft als dreispeen af door zomerwrang. Wat kunnen we daartegen doen?

Laatste reacties

 • Wanneer weidegang verplicht is, is de kans op zomerwrang bij niet lacterende dieren aanwezig. Zomerwrang wordt veroorzaakt door de bacterie met de mooie naam Trueperella pyogenes. Deze bacterie wordt bij zomerwrang verspreidt door de vlieg Hydrotaea irritans, vaak in combinatie met de activiteit van de steekvlieg de Haematobia irritans. Om dieren tijdens het weideseizoen te beschermen, kunt u gebruik maken van insecticide oorflappen die u om het oormerk schuift en ongeveer 4 maanden bescherming bieden. Ook kunt u gebruik maken van opgietmiddelen, de zogenaamde pour-on middelen. Deze werken ongeveer 6 tot 10 weken. Lees altijd voor behandeling de bijsluiter.

 • MattiMaan

  Pour on gebruiken we al. omdat we hier langere dagen hebben gebruiken we pour on om de 4 weken. helaas werkt dat nog niet voldoende.oorflappen hebben we nog niet gebruikt.


  bedankt voor het antwoord • Wij boeren in denemarken, gebruiken ook pour on, maar dat is niet 100%. Er zijn mineralen voor jongvee te koop met knoflook erin. Vliegen hebben een hekel aan knoflookgeur, maar 100 % is het niet.

 • Janny25

  Pour on middelen werken niet goed genoeg. Daarnaast vergt deze middelen te veel werk, allereerst verzammelen van het jongvee in de wei, vervolgens vangen en dan nog opgieten en dan om de 4 -6 weken weer.

  Wij gebruiken oorflappen en dit werkt tot nu toe wel. Alleen 1 oorflap is niet genoeg en biedt niet voldoende bescherming. Wij doen altijd in beide oren 1 oorflap, dus 2 oorflappen per dier.


  Oorflappen biedt namelijk geen bescherming via bloed, maar met het aanraken van de flap; vandaar 1 flap aan de linker kant en 1 flap aan de rechter kant van het dier. Als het jongvee naar buiten gaat, breng de oorflappen dan een aantal dagen van te voren in, zodat de oorflappen al diverse gedeeltes van de huid heeft aangeraakt. Breng ook 2 oorflappen bij kalveren in, als deze naar buiten gaan of een buiten uitloop hok hebben.
  .

 • Bobjuh

  Janny, wissel je de diverse pour-on middelen af (werkzame stof)? Buiten de dieren behandelen kost inderdaad tijd maar als je bijvoorbeeld een stukje zelfsluitend voerhek in de afrastering van je weiland maakt staan ze al snel vast als je je jongvee leert dat ze daar af en toe wat te eten krijgen.


  Het kost tijd en geld maar ik denk dat je door zomerwrang minstens net zoveel tijd en geld kwijt bent...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.