Wat vind jij ervan?

Droogzetten door middel van jodium-infuus?

3


Een koe heeft chronische uierontsteking/hoog celgetal aan één kwartier. Hoe zijn uw ervaringen met het droogzetten van zo’n kwartier door middel van een jodium-infuus in combinatie met pijnbestrijding?

Laatste reacties

 • udn704002

  als de koe eind van de lactatie is en uit het bewuste kwartier minder dan 8l melk geeft kunnen de reultaten goed zijn Maar meestal geven de koeien teveel melk en krijgen ze na enkele weken een purulente uierontsteking en droogt het uier niet goed op

 • Het behandelen met antibiotica van dieren met een verhoogd celgetal in de lactatie heeft succes wanneer het gaat om een recente infectie en om een jong dier. Een recente infectie wordt op de melkcontrole aangegeven als niet meer dan 2 keer een verhoogd celgetal is waargenomen. Een jong dier heeft maximaal 3 lactaties ingevuld. Door melkmonsters te nemen van kwartieren met een verhoogd celgetal kan de oorzakelijke bacterie worden achterhaald waarna samen met de dierenarts een plan kan worden opgesteld om nieuwe infecties te voorkomen en te behandelen. Voorkomen van nieuwe infecties kan door:


  - Dieren met een verhoogd celgetal als laatste te melken.


  - Dompelaar te gebruiken om melkstellen in heet water van 90 graden 5 seconden te dompelen, dit doodt bacteriën.


  - Apart melkstel te gebruiken.


  - Stoomreiniging op de robot te installeren om tepelvoeringen vrij te krijgen van bacteriën.


  - Meerdere kwartieren geïnfecteerd bijvoorbeeld met Staphylococcus aureus, koe bestemmen voor afvoer.

 • Blijven er dan nog dieren over die per koe 1 kwartier geïnfecteerd hebben en in de tweede helft van de lactatie zijn, dan kan in overleg met uw dierenarts besloten worden om die koe definitief driespeen te maken. Het in de tweede helft van de lactatie zijn is van invloed op het succes van deze behandeling. Eerste helft van de lactatie geeft de koe teveel melk om deze vorm van therapie toe te passen. Laat uw dierenarts deze wijze van behandeling uitvoeren. Ook is het toepassen van een pijnstiller noodzakelijk om de behandeling goed te laten verlopen. Samengevat het driespeen maken is op deze wijze mogelijk, maar is de laatste in de rij van mogelijkheden om het dier te behouden.Of registreer je om te kunnen reageren.