Wat vind jij ervan?

Stelling: ik kan uiergezondheid niet goed waarborgen als ik niet alle koeien meer mag/kan beschermen met antibiotica in de droogstand.

4


Antibiotica, een onderwerp waar de afgelopen tijd veel over is geschreven. Hoe denk jij over het droogzetten met antibiotica? Denk jij dat je zonder antibiotica de uiergezondheid nog kan waarborgen?

Laatste reacties

 • Sjaak

  Feit is dat je uiergezondheid mét antibiotica ook niet kan waarborgen! Droogzetters op basis van antibiotica zijn slechts een preventief middel, evenzo als teatsealers of de combinatie daarvan. Bij een gezonde koe met een natuurlijke lactatiecurve treedt de droogstand vanzelf in en zou je de droogstand alleen maar hoeven te begeleiden met een ander rantsoen. Het zijn de excessen, waarbij preventieve voorzorgsmaatregelen worden voorgeschreven en omdat men graag op safe wil spelen, adviezen opvolgt, gebruikte men standaard antibiotica.


  Zelf heb ik altijd selectief antibiotica gebruikt, vooral bij koeien die gevoelig zijn voor uierontsteking en/of die nog een hoge lactatie hadden. Echter, sinds een jaar gebruik ik hoofdzakelijk alleen teatsealers en incidenteel antibiotica. Heb daar goede ervaringen mee, maar wijt dat ook aan de veestapel. Heb MRIJ-vee, wat van nature al sterk en robuust is met een goede weerstand. Tevens hebben de meeste koeien een natuurlijke lactatiecurve, wat inhoudt dat ze zich op het eind van de lactatie vrij gemakkelijk droogzetten. Keerzijde is wel, dat er geen topproduktie wordt gerealiseerd, maar daar kiest deze veehouder dus bewust voor...:)

 • alco1

  Je kunt helemaal niets waarborgen. Het ene jaar lijkt alles te kunnen en het volgend jaar alle onheil over je heen te komen. Ik heb wel steeds meer de indruk dat door de steeds verder gaande verschraling het gemakkelijker mis kan gaan.

 • A1967

  Droogzetters is een van de vele mogelijkheden om mastitis te voorkomen, feit is wel dat decennia na invoering van droogzetters mastitis nog steeds een (groot) probleem is op vele melkveebedrijven. Dan moet je je toch een keer afvragen of dan toch niet teveel vertrouwdt wordt op droogzetters.


  Onze ervaring is na dat we binnen het bedrijf een aantal maatregelen hebben genomen, wat betref hygiene en voeding en we gestopt zijn met het gebruik van droogzetters, het aantal mastitis gevallen met driekwart gedaald is.

 • Dairy Solutions
  Bedrijf

  Zolang een belangrijk infectie-mechanisme aanwezig is zullen allerhande maatregelen nodig zijn voor het bestrijden en/of voorkomen van mastitis. Dr Derek Forbes heeft aangetoond dat de knijpende werking van een tepelvoering op de speenpunt de belangrijkste bijdrage in nieuwe uierinfecties vormt. Uiergezondheid is een keuze. Ik wil wel stellen dat als je dit mechanisme van besmetting wegneemt en de speenpunten/slotgaten gezond worden, dat droogzetten met antibiotica niet nodig is voor koeien zonder aanwezige (klinische-/subklinische) infectie.

Of registreer je om te kunnen reageren.