Wat vind jij ervan?

Dippen met een geregistreerd middel?

4


Hoe veilig is het dippen (met dipbeker) met een geregistreerd middel? Kun je dan kruisbesmettingen overbrengen?

Laatste reacties

 • Dippen met een dipbeker met geregistreerd middel is veilig en het is niet waarschijnlijk dat mastitisverwekkers tijdens het melken onderling worden overgedragen. In een geregistreerd dipmiddel zitten speendesinfectiemiddelen die mastitisverwekkers afdoden. Kruisbesmetting van koe naar koe is dan ook niet waarschijnlijk. Echter het reinigen van de dipbeker dient echter wel na elke melking plaats te vinden. Dit is eenvoudig uit te voeren door de beker met heet water door te spoelen. Laat de beker niet mee reinigen tijdens de hoofdreiniging, omdat anders dipmiddelen in het melksysteem terecht komen. • Martin Oldenhof

  Sinds een aantal jaren ben ik overgestapt van dippen naar sprayen. Met dippen heb ik het idee dat er toch een overdracht van masttitesverwekker plaats vond. Met sprayen pak je ook meteen een deel van het melkuier mee. Hiermee desinfecteer je oom een groter gebied.

 • Dairy Solutions
  Bedrijf

  Om dippen tot een effectieve methode te maken is het nodig om mastitisverwekkers snel en compleet af te doden. 2-componenten producten zijn hierin onovertroffen en maken het mogelijk om bijvoorbeeld S.Aureus voor 99,9999998% te doden binnen 30 seconden. Mochten er dus al bacteriën worden overgebracht via de dipbeker dan zijn dit dode bacteriën.


  Bovendien geeft dippen de garantie dat de hele speen wordt 'geraakt' met dipmidddel, in tegenstelling tot sprayen waarbij vaak slechts de zichtbare kant van de speen wordt bewerkt. Veel middel gaat bovendien naast de speen en is daarmee waardeloos qua effect. Sprayen zal in de praktijk daarnaast/daarom veel meer middel verbruiken dan dippen.

 • peterhoogendoorn

  Wij hebben ook gedipt met een barrière dip op jodiumbasis. Na een aantal maanden zijn we weer terug gegaan naar sprayen, omdat we veel meer last kregen van Coli en Uberis. Dit zijn vooral omgevingsbacteriën die zeker door deze dip zouden moeten worden gedood. Wij hadden ook sterk het idee dat we juist koeien besmetten met de dipbeker. We sprayen nu met een spray op melkzuurbasis en het gaat stukken beter. Ook zijn de spenen veel gladder.

Of registreer je om te kunnen reageren.