Wat vind jij ervan?

Melkquotum of superheffing?

12


De prijzen van melkquotum (zowel koop als lease) blijven oplopen en komen nu steeds dichter bij de superheffing te liggen. Het aanbod van quotum is krap en koopmelk is zelfs bijna niet meer te krijgen.

Wachten jullie nu af of het quotum wat goedkoper wordt (mocht je nodig hebben) of ga je er al vanuit dat het superheffing wordt?

Daarnaast heeft quotum jullie voorkeur in verband met de onduidelijkheid rondom dierrechten?

Laatste reacties

 • marjanschaftenaar

  Niemand die hier een mening over heeft? Of zelf met het dilemma zit?

 • Martin Oldenhof

  Ik denk dat iedereen wat aan het afwachten is tot de prijzen wat gaan zakken. Ook al vermoed ik dat de prijs niet veel gaat doen. Iedereen is de stallen aan het vol zetten voor 2015 of houd toch rekening met een vorm van dierrechten. Verder word er in december nog gedebateerd over de mest en verwerking in de 2e kamer. Wie weet wat daar nog uit gaat komen. Melkveehouders moeten momenteel nog met meerdere factoren rekening houden.

 • Martin Oldenhof

  Nog een kleine aanvulling, de prijs van slachtkoeien is ook niet een reden om dieren weg te doen.

 • marjanschaftenaar

  Dat snap ik Martin, maar ik vraag me af of superheffing of voor quotum betalen winst oplevert. Kan me voorstellen dat het lekker melkt maar het geeft extra werk, sommigen moeten extra voer aankopen en mest afzetten. Loont het dan wel? Dan kan je volgens mij beter een paar koeien verkopen en een paar honderd euro per koe in je zak steken. Maar dat is puur mijn financiele redenatie. :)

 • gerrit coppens
  Panellid

  De melkprijs is hoog, maar de kosten ook. Als quotering wegvalt zal de marge nog smaller worden. Je ziet bedrijven voorsorteren, ze maken de stap naar 150-200 melkkoeien. Die stal moet dadelijk wel vol zijn. Je weet echter niet of de politiek dadelijk kiest voor quotum of voor staarten als uitgangspunt van eventuele dierrechten. Wil je door dan moet je dus nu beide hebben. Ik kan me voorstellen dat als de eigen bouw niet wil vlotten dat men stalruimte met vergunning huurt voor het afmestvee. Niet dat men er op korte termijn wat aan verdient, maar het zijn wel staarten die geteld kunnen worden

 • alco1

  De hoogte van de superheffing bepaald de leaseprijs, met daar weer aan gekoppeld de koopprijs. M.a.w. De hoogte van de superheffing spekt dus de speculanten, met het gevolg dat verleasen beter rendeert dan werken. De omgekeerde wereld.

 • marjanschaftenaar

  Alco, maar als verleasen beter rendeert dan werken dan kan je andersom toch ook concluderen dat leasen + werken weinig tot niet rendeert?


  Ik snap de onrust over dierrechten en staartentellen maar als je nu geen geld uitgeeft aan duur leasen of superheffing. Dit geld reserveert voor een eventuele nieuwe situatie waarin je dierrechten moet kopen. Waarschijnlijk ben je dan hetzelfde geld kwijt en je weet dan precies wat je nodig hebt.

 • henky++

  Als we blijven suggereren dat er dierrechten komen gaan we er ook nog een keer zelf ingeloven en dijsma ook.. Stop daar toch mee. Er is geen enkele aanwijzing dat dierrechten nodig zijn . Stop liever energie en geld in mineralen mangement en mestverwerking.

 • alco1

  Ik denk niet dat er grote onrust is over dierrechten en staarttellen, waardoor er nu te veel productie is. We zijn het melkjaar begonnen met veels teveel koeien, omdat vorig jaar het basisvoer slecht was en de krachtvoeders heel duur. Veel boeren hebben nu moeite om afstand te doen van toch wel courante koeien voor weinig geld. Met als gevolg een opeenstapeling van financiële gevolgen en denken: “Maar misschien!!!! gaat de leaseprijs nog wel naar beneden”. • marjanschaftenaar

  Ik ben het met jullie eens, maar toch snap ik niet dat er in de melkveehouderij niet meer naar kosten opbrengsten en de moeite waard wordt gekeken. In de toekomst zal er veel meer onzekerheid ontstaan wat betreft 'vaste' inkomsten en is het veel meer rekenen geblazen. Als je nu denkt ik kijk in januari wel, ben je in mijn ogen te laat. Dan moet je goede koeien afstoten en mis je een deel van je veestapel waarmee je de toekomst in moet.

 • RijkersFarm

  Ik verleas een gedeelte van ons Quotum en word daar financieel beter van dan zelf deze melk te melken. Door renovatie van de stal hebben we verleden jaar een aantal koeien afgestoten die we in 2015 zeer waarschijnlijk niet meer zouden hebben en dus ingezet op melk verleasen en in 2015 weer zelf op het oude niveau te melken. Een voordeel is dat we ook minder voer moeten aankopen en ook minder mest af moeten zetten, dat geeft extra financieel voordeel... Maar ik ben blij dat er veel collega's tegen de klippen op melken want dat geeft voor mij extra rendement...!

 • jocox

  Als outsider blijft het me verbazen dat veehouders zich zaken als dierrechten en andere ingenieuze door apparatsjiks uitgevonden martelwerktuigen laten opdringen.Het ondernemerschap is voor deze bureaucraten een lustobject waar men zijn gif kennelijk vrijelijk op mag los laten.ik zie het maar als een uitwas van wat we democratie noemen ofwel het inperken van fundamantele rechten van hardwerkenden minderheden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.