Wat vind jij ervan?

Staartbijten

3


Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle varkensbedrijven te maken heeft met staartbijten. Speelt dit probleem ook op uw bedrijf? En zo ja, wat doet u eraan om het aantal staartbijters te beperken?

Laatste reacties

 • Anton

  bij ons was het een combinatie van oorzaken onder andere overbezetting, ventilatie of tocht,
  en voeding gifstoffen uit schimmels in granen
  groet Anton

 • Alette

  Hoi Guus, ik geloof dat je het onderzoek van Ireme Camerlink bedoelt? Heb even een paar artikelen toegevoegd. Heb ook gelezen dat staartbijten wordt verminderd door het ophangen van bijvoorbeeld jute zakken. Door de afleiding van het bijten in die zakken wordt er minder aan de staarten gegeten. In ieder geval is het fijne achterliggende informatie.
  Verband tussen klimaat en staartbijten
  26 maart 2012
  Wisselingen in het klimaat hebben volgens sommige varkenshouders een effect op staartbijten. Onderzoeker Irene Camerlink gaat kijken of ze dat kan bevestigen met haar onderzoeksinformatie.
  Het mogelijke verband tussen klimaat en staartbijten kwam naar voren tijdens het symposium Vreedzame Varkens. Een aantal varkenshouders merkte op dat ze vaak zien dat staartbijten begint nadat er schommelingen zijn geweest in het klimaat.
  Bij het onderzoek naar het effect van huisvesting op gedrag heeft onderzoeker Irene Camerlink veel gegevens vastgelegd. Ook het verloop van het klimaat is bekend. Net als de momenten waarop het staartbijten begint. Camerlink gaat nu onderzoeken of er daadwerkelijk een verband is tussen klimaat en staartbijten. Om zo het idee van de varkenshouders mogelijk te kunnen bevestigen.
  bron: www.varkens.nl/.../verband-tussen-klimaat-en-staartbijten
  en
  Beter gedrag = harder groeien
  26 maart 2012
  Varkens die zich beter gedragen groeien harder. Minder staartbijten kan bijvoorbeeld wel 43 gram groei per dag schelen.
  De relatie tussen groei en staartbijten is onder andere bevestigd door Irene Camerlink in haar experiment met vleesvarkens. Op het symposium Vreedzame Varkens liet ze de resultaten van haar onderzoek zien. Daarbij vergeleek ze vleesvarkens met een genetische aanleg voor sociaal gedrag met vleesvarkens die een aanleg hebben voor asociaal gedrag.
  Een van de resultaten van dit onderzoek gaat over de gevolgen van staartbijten. Camerlink heeft uitgebreid gemeten hoeveel tijd varkens daar mee bezig. Staartbijten blijkt een probleem als varkens gedurende meer dan twee procent van de tijd in de staart worden gebeten. Gemiddeld daalt de groei van de varkens dan met 43 gram per dag. Dat is ook het geval als er nauwelijks zichtbare schade is en de varkenshouder het staartbijten mogelijk niet eens heeft opgemerkt.
  www.varkens.nl/.../beter-gedrag-harder-groeien

 • Martijn DUETZ

  In België mogen we de staartjes afdoen enkel als we kunnen aan tonen dat het helpt!!
  Maar het helpt wel goed de varkens met gebeten staarten zijn wel verminderd maar om er helemaal geen meer te hebben moet er nog iets uitgevonden worden. Ik weet het nie ze ma ik denk da het voeder niet 100% oké is
  grts Martijn

Of registreer je om te kunnen reageren.