Wat vind jij ervan?

Beste manier van besparing op energie

6


Energie doet een grote aanslag op de portemonnee. Wat is nu de meest effectieve methode om tot besparingen te komen op het bedrijf? Leveren dure investeringen in apparatuur en isolatie wel wat op? Of is jaarlijks goed shoppen bij energieleveranciers te beste oplossing? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Laatste reacties

 • Parel

  Een mens is een kuddedier. En dat is met ondernemers ook zo. Dat is ook begrijpelijk, want als kind heb je geleerd om jouw ouders na te apen. Zo leer je praten en zo leerde je ook lopen. In de pubertijd gaat een kind de grenzen op zoeken van het mogelijke. Dat wat niet mag, dat probeer je uit. Dat wordt op de basisschool ook nog gestimuleerd. En zo volg je de kudde in het afwijkende gedrag. Allemaal aan het bier, allemaal aan het roken. Excuus: Het is een keuze. Ook deze uitspraak is kuddegedrag.


  Dan is als volwassene het zelfstandig en onafhankelijk denken ineens helemaal niet zo van zelfs sprekend.


  De innovatie is de toekomst. Maar dan moet je van de platgetreden paden af. Oei, daar ligt risico. En wat zal de buurt ervan zeggen. En wat denken mijn vrienden en familie wel.


  Zo ook met energiebesparing. Een lamp kopen die 4 keer zo duur is, terwijl de oude nog functioneert? Het is kapitaalverspilling. Als de oude kapot gaat dan vervang je hem. Dat is normaal.


  Duurzaam ondernemen is niet alleen gebruik maken van nieuwe energiebronnen, maar óók spaarzaam omgaan met grondstoffen en materialen.

 • Adviesbureau Harkink

  @Parel


  Besparen kun je meerder manieren, maar je hebt het gelijk. Vervangen wanneer het moet.


  Windmolen Decentrale energieopwekking met de mogelijkheid om ook leveren het nationale elektriciteitsnet of met een accu voor 1 dag of van 3 a 5 dagen.


  Energiebesparen pas als je gaat verbouwen, maar dan ook een stap meer. Als je gaat isoleren, doe dan een onsje meer. Het verschil tussen norm nu en norm 2020 is 66% minder energie verbruik. Verbouwen doe je voor 10 tot 25 jaar, reken maar uit wat je kunt besparen.


  Neem een goedkope collectieve energietarieven, besparen tot bijna 3.000 per jaar


  LED verlichting die binnen 2 jaar terug wordt verdiend

 • sjaak van der linden

  Voor mij zijn er maar enkele interessante investeringen die rendabel zijn.Ik heb de muren van mijn huis geisoleerd. Meteen veel behagelijker en dus energiebesparend, mijn thermostaat kan 1 graad naar beneden.


  Dan heb ik een pelletkachel geplaatst, heerlijke warmte alles volautomatisch, alleen de pellets moet ik kopen. IndiEco in Boxmeer heeft een interessant routingsysteem en zorgt dat ik op tijd de pellets in mijn kachel kan gooien. Investering € 1500,-- dat heb ik in 3 jaar terugverdiend en meteen het heerlijke comfort.


  Daarna heb ik 6 zonnepanelen geinstalleerd, hiermee bespaar ik 1000 Kwh aan electra, terugverdiend in 6 jaar eigenlijk te lang maar ik doe iets voor het milieu. En deze investering brengt me meer op dan spaarrente op de bank.


  Windenergie is weggegooid geld, op het bedrijf hebben we een windmolen staan. Belachelijk lage opbrengst en een terugverdientijd van 25 jaar, nooit doen.Andere investeringen zijn voor een consument alleen pas interessant bij het aanpassen van de woning.

 • sjaak van der linden

  Bedrijfsmatig is overschakelen op houtpellet of houtsnipper verbranding heel interessant. Veel ondernemers rekenenen daar nog niet echt aan. Wat denk je van bedrijven die nog op propaan verwarmen, die verdienen deze investering pas echt in een paar jaar terug. Dus doen!


  Zonnepanelen is bij hogere verbruiken in het bedrijf niet eenvoudig rendabel te rekenen.. De kwh prijs is dan veel lager door de lagere energiebelasting.


  Wel warmteterugwinning zowel voor pluimvee als ook bij varkens.Hier is veel energie mee te besparen doordat veel in de stallen wordt geventileerd.


  Ook bodemenergie is heel interessant ook omdat het dit het klimaat in de stal ten goede komt. Ook zomers koelen is heel interessant. Vaak zouden adviseurs dit eens goed voor een klant in beeld moeten brengen.


  Wat ook interessant is dat deze investeringen vaak direct afgeschreven kunnen worden dat scheelt al snel 25% Vennootschapsbelasting.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Energiebesparing moet bij bedrijf en persoon passen. Elk bedrijfstype heeft een andere energievraag. Soms kun je met isoleren veel verdienen. Als je aan een andere tractor wilt zou je ook omlaag kunnen kijken in plaats van omhoog naar de mooie met veel KW en veel drankverbruik. De laatste klus die veel diesel vraagt uitbesteden aan een loonwerker kun je terugverdienen met het minder verbruik bij diesel op kleine karweitjes waar je met de helft van het vermogen vooruit kunt

 • Parel

  Grond wordt "uitgezogen" door rooi-teelten. Het gevolg is een dalend organisch stofgehalte. Daar mag je mais (behoudens gedorste mais) ook toe rekenen.Veelal wordt een groenbemester gebruikt als vanggewas in de nateelt. Nadeel van de groenbemester is de geringe worteldiepte. Het komt slechts in de bouwvoor terecht.


  Een goed alternatief is bijvoorbeeld snijrogge. Staat dat er 10 cm op in februari/maart dan kan het wel 90 cm worteldiepte hebben. Omdat het als groenbemester/vanggewas is gezaaid, is het wel zaak om de snijrogge in maart te bewerken én niet te laten uitgroeien tot een oogstbaar gewas voor vervoedering aan het vee en daarna inzaaien met mais of iets anders.


  Zo is snijrogge een bodemverbeteraar ivm diepere beworteling en daarmee betere waterhuishouding van de bodem. Ook zal het makkelijker ploegen vanwege de organische stof tot grotere diepte. Een ploegzool tegengaan, droogtegevoeligheid van de grond zal afnemen.


  De vertering van snijrogge in de bodem kan de eerste jaren meer stikstof vragen. Maar na 3 tot 4 jaar zal het meer stikstof leveren, omdat het dan uit organische stof vrijkomt.


  Meer organische stof betekent minder trekkracht bij ploegen nodig. Dus energiebesparing. En meer org.stof in de bodem betekent minder beregenen meer droge stof opbrengst dus financieel voordeel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.