Wat vind jij ervan?

Leo Tholhuijsen
Redactie

Niet werken op zondag

21


Op verschillende akkerbouwbedrijven lligt het werk op zondag stil. Wat er ook gebeurt, hoe nodig de aardappelen ook gespoten moeten worden of hoe dringende de aardappelen ook van het land moeten.

Het is een keuze waar veel voor te zeggen is, of het nou uit geloofovertuiging is of om andere reden.Als het bedrijf niet in zes dagen gedaan kan worden, bij wijze van spreken de klok rond, kan het dan wel door er een zondag bij te pakken?

Het moet wel een absoluut gemaakte keuze zijn, alleen dan is zo'n zondag een écht vrije zondag zonder twijfel of onrust.

Laatste reacties

 • info104

  Het werken op zondag zal door verschillende oorzaken wel moeten bv. een arts/dierenarts , de dominee en pastoor, de elektra beheerder en noem ze maar op , maar we kunnen werk ook bewust opzoeken bv. de loonwerker in de katholieke streken gaan op de zondag hakselen omdat zich veel jongelui vrij hebben en dan een zakcentje willen bijverdienen.


  Zelf zou ik het niet erg vinden als er op zondag de niet strikt noodzakelijke werkzaamheden op de zaterdag of maandag werden gedaan 1 rustdag (de zondag) is zeer welkom , een werknemer werkt ook geen 7 dagen achtereen, we hebben niet voor niets een 38 urige werkweek.


  Er zullen er zeker zijn die er anders over denken maar dat mag we leven in een vrij land, maar doe het wel zo dat de meerderheid zich dan niet aan jouw stoord

 • gerrit coppens
  Panellid

  Veehouders moeten op zondag ook voeren en melken, eieren rapen etc. Overige werkzaamheden kun je gemakkelijk schuiven, als je dat wilt. Als je op zaterdag maait moet je op zondag schudden. Dat zijn keuzes. Je kunt kiezen voor werk of voor je gezin. Maar helaas heeft niet iedereen die keuze. Er zijn ook bedrijven die door banken en door grootgrutters die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten gedwongen worden op zondag te werken. Het werk moet gedaan worden en sommige hebben helaas niet meer de financiele ruimte om arbeid in te huren

 • Brend

  Nog niet gehoord van de 24 uurs economie meneer Leo Tholhuijsen?


  b.v.b aard. afleveren/bieten laden etc.

 • Jakob Schutter

  Zelfstandige ondernemers moeten voor zich zelf beslissen, om welke reden dan ook al dan niet op zondag te werken. Waar ik moeite mee heb is als bijvoorbeeld een aardappel fabriek je verteld dat je moet leveren op zondag, terwijl ze zelf gesloten zijn op maandag voor schoonmaken en onderhoud!? Dat gaat alleen maar om de centen en de aandeelhouders kan het niets schelen dat een boer dan zeven dagen in de week werkt, want die hebben hun vrij weekend er wel om.

 • Gerd-Jan

  Gerrit, als je zaterdag maait of hoef je zondag echt niet te schudden hoor!
  veel mensen zeggen: We doen alleen als het echt nodig is. Dat is maar net hoe erg nodig je het zelf vind. We doen hier zondags niks. Uitgezonderd de werken der barmhartigheid. Als je het echt NIET wil. Is het ook echt NIET nodig.

 • maikverwer

  Moet iedereen toch zelf weten of die werkt of niet. En Brend heeft gelijk. We leven in een 24 uurs economie. • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Brend, zeker heb ik gehoord van de 24-uurs economie. Vraag is alleen of die overal voor alle dagen van de week geldt. Wat ik betoog is dat er best wat te zeggen is voor een strikt vrije zondag op akkerbouwbedrijven. eenmaal de grote beslissing genomen heb je iedere zondag echt vrij. Het is een individuele keuze, voorlopig blijven er op zondag nog genoeg bieten te laden.
  En ik geef de vraag ter overweging of als je je akkerbouwbedrijf in 6 x 24 uur niet kan rondzetten of het het dan wel kan in 7 x 24 uur.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  <p>Brend, zeker heb ik gehoord van de 24-uurs economie. Vraag is alleen of die overal voor alle dagen van de week geldt. Wat ik betoog is dat er best wat te zeggen is voor een strikt vrije zondag op akkerbouwbedrijven. eenmaal de grote beslissing genomen heb je iedere zondag echt vrij. Het is een individuele keuze, voorlopig blijven er op zondag nog genoeg bieten te laden.
  En ik geef de vraag ter overweging of als je je akkerbouwbedrijf in 6 x 24 uur niet kan rondzetten of het het dan wel kan in 7 x 24 uur.</p>

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  <p>Brend, zeker heb ik gehoord van de 24-uurs economie. Vraag is alleen of die overal voor alle dagen van de week geldt. Wat ik betoog is dat er best wat te zeggen is voor een strikt vrije zondag op akkerbouwbedrijven. eenmaal de grote beslissing genomen heb je iedere zondag echt vrij. Het is een individuele keuze, voorlopig blijven er op zondag nog genoeg bieten te laden.
  En ik geef de vraag ter overweging of als je je akkerbouwbedrijf in 6 x 24 uur niet kan rondzetten of het het dan wel kan in 7 x 24 uur.</p>

 • S. Tamsma

  We leven in een maatschappij die steeds gehaaster en steeds gejaagder wordt. We zijn bijna overal bereikbaar per telefoon of email via onze mobiele telefoon, zodat er ook steeds minder rust is. Ik vindt het heerlijk om naast het noodzakelijke verzorgen van de dieren op de zondag rust te houden van het werken. De boog kan niet altijd gespannen zijn en het idee van &eacute;&eacute;n rustdag per week is rijk goed waar we allemaal baat bij hebben. Laten we die niet om zeep helpen met onze 24uurs economie. Als we niet oppassen helpt de 24uurs economie ons om zeep, omdat we de noodzakelijke rust niet meer krijgen.

 • Bison

  Mischien beter om de hele mikmak in gras te zaaien en bizons te gaan fokken,.dan kan je wel 5 zondagen per week houden;)

 • Arnold 47


  Ergernis veroorzaken of ergernis ervaren wat is erger? Ik ben opgevoed met een rustdag per week en
  dat is in principe de zondag. Echter ik kan me voorstellen dat ik of de ander
  om bepaalde reden andere keuzes maakt. Elkaar respecteren en in zijn waarde
  laten levert, is mijn ervaring, een tolerante samenleving op. Kan me b.v.
  voorstellen, een persoon heeft een drukke baan en daarnaast een klein
  bedrijfje, hij het ontspannend vind om op zondag het gras te maaien. Wie ben ik
  om een ander mijn principe op te leggen. Wat anders is discuteren over bepaalde
  uitgangspunten, maar laat elkaar vrij.

 • schoenmakers1

  voor mij is mijn werk mijn hobby, als het uitkomt doe ik het ook op zondag, alleen mestrijden doe ik voor de omgeving niet op zondag, voor mij persoonlijk zou dit eigenlijk ook best kunnen

 • Burgler

  iedereen moet zelf bedenken hoe hij of zei zijn week in vult. Maar de verloren zondag uren worden meestal doordeweeks er weer bijgewerkt en da zijn wel 2 hele uren per dag daarom kiezen veel boeren om wat rustiger door te gaan en dan ook maar op zondag rooien • ad65

  voor mij is de zaterdag en zondag mijn hobby dagen dan werk ik veel met mijn tractoren zoals hooien ploegen cultvateren mest uitrijden,maar op zondag geen drijfmest wel kunstmest,ik woon niet bij de bebouwdekom.Bij droog weer kijk hoe de wind staat zodat niemand last van stof heeft zo breng ik rustig de zondag door. • diele

  wat op zondag goed is kan smaandags niet verregenen. ik kan geen 6 x 24 uur werken ,maar wel 7 x15uur

 • boerontour

  ik wil graag ff reageren op de reactie van Leo Th.,


  wat betreft werken op zondag vindt ik dat dat iedere zijn eigen keuze is, en ik respecteer ieder zijn keuze (respecteer de mijne dan ook)


  een akkerbouwer die op zondag moet werken, mhh, hoeveel weken werkt een akkerbouwer effectief, in relatie tot een vee boer? die ene keer per jaar dat ze bieten laden, nou en, in de rest week van die week wat hebben ze dan te doen wat tijdsplichtig is?


  Melkvee en akkerbouw zijn in grote lijnen de enige die weers/seizoens afhankelijk zijn en dan moet je wel ff door, het moet gewoon gebeuren welke dag van de week ook.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Het is zoals alle reageerders het tezamen verwoorden: eerst en vooral is het een individuele keuze om wel of niet ook op zondag te werken. Laat vooral ieder de verschillende factoren als het weer, werkdruk, gezin of wat dan ook zelf wegen en een keuze maken.
  Maar het is hoe dan ook wel beter om een keuze te maken, welke dan ook, dan je steeds te laten opjagen door omstandigheden buiten jezelf. Daar wordt je alleen maar onrustig van. De een wordt onrustig wordt onrustig van het idee alle dagen van de week beschikbaar te zijn, de ande wordt onrustig van het idee nooit een vaste dag vrij te hebben.

 • Arnold 47

  Leo zullen we deze discussie sluiten, er is inmiddels heel veel over gezegd. Het lijkt mij erg interessant om via dit medium eens te discuteren over een verdienmodel voor de primaire sector. Wat moet er gebeuren om een verdienmodel te organiseren, en dan niet wijzen naar anderen. Wie neemt de regie en wie weet het te organiseren en wat hebben we er bij nodig?

 • Bison

  Zodag steek houd geen week plachte mijn moeder te zeggen.lol


  De pastoor werkt toch ook op zondag zo waarom een ander dan niet.


  Er zijn al genoeg wetjes en regeltjes, het zou er nog bij moeten komen dat er weer een wetje gemaakt word of men all dan niet op zondag mag werken.


  Ieder voor zich en God voor ons allen.


 • nieuwenhuisakkerbouw@solcon.nl

  &eacute;&eacute;n dag in de week absoluut anders dan de andere. (een veehouder moet natuurlijk wel voeren en melken, en een akkerbouwer zet bij wateroverlast wel zijn pomp of vijzel aan.) de mens is niet gemaakt om het werk, maar werkt om te leven, en niet alleen voor personeel is dat goed of verplicht maar ook voor de boer nuttig en nodig. Zes dagen om bezig te zijn met de natuur, en &eacute;&eacute;n om erover na te denken. koester deze vrijheid want da's niet in ieder land gegeven.


Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.