Wat vind jij ervan?

De slachtfabriek VION overeind houden.

5


De verkoop van ingrediënts wordt gedaan om de slachtfabrieken VION overeind te houden. Dat zal nog een hele puzzel worden, want er gaat informatie rond, waaruit duidelijk wordt dat de aansturing in de slachtfabrieken niet goed functioneert. Dat er op deze manier veel geld onnodig verkwist wordt aan de basis in de fabrieken is daar een gevolg van. Het is maar de vraag of VION de slachtfabrieken zodanig op de rit kan krijgen, dat het de concurrentie in Nederland en Duitsland aan kan. Het is te hopen voor de boeren dat het lukt om het slachten in coöperatieve handen te houden, nu en ook straks. Maar twijfelen doe ik er wel aan. Er is wel wat voor nodig. Om met de Veulpoepers uit Hilvarenbeek te spreken: Een frisse wind.

Die moet waaien door de fabrieken.

Helaas heeft Huib van Doorne niet goed opgelet, toen hij het Engelse avontuur aanging met VION. Hij had buiten de landbouw kunnen zien, dat acquisitie in Groot Brittannië een heel moeilijk en lastig verhaal zou kunnen worden. De bedrijven aldaar zijn ouderwets en achterhaald. En renovatie en reorganisatie zou goud geld gaan kosten. Hij had daarvoor kunnen kijken naar Hoogovens. Met het geld van Hoogovens is de Engelse staalindustrie gereorganiseerd. Hoogovens is niet meer Nederlands, nog Engels. Het is in Indiase handen.

Huib en Antoon waren en zijn vrienden. De zelfoverschatting van VION/ZLTO was te voorkomen. Maar dan moet je niet eisen dat de neuzen binnen een bestuur altijd dezelfde kant uit staan. Kritische geluiden horen thuis in een bestuur. En die kritische geluiden kon je zien en lezen in de financiële vakliteratuur, die buiten de landbouw bedrijfsovernames bespreken. Van de andere overnames kun je immers heel veel leren. Maar ja, als je navelstarend binnen de landbouw acteert, dan zie je deze interessante literatuur niet. Waarvan je echter heel veel had kunnen opsteken.

De mestfabriek in Helmond was een enorm debacle. De overname van Grampian overtreft dat gigantisch. Helaas, maar waar. Een derde debacle kan wel eens het einde betekenen van het goede coöperatieve werk dat ooit begon onder Pater van den Elzen. Laten we hopen dat het nooit zover zal komen.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Inderdaad, de DAF, kwam in Engeland zichzelf tegen en ging failliet. De familie van Doorne zat er denk ik nog wel met kapitaal in maar Huib van Doorne trok toen niet meer aan de touwtjes

  Overigens, bij Vion, is een zekere Daan van Doorn een tijdje eerste man geweest

 • gerrit coppens
  Panellid

  We hebben in het verleden al veel bedrijven geheel of bijna zien sneuvelen op het slachterijgebeuren. De noordelijke coöperatie was een zorgenkindje. Voer coöperatie CHV heeft zich in de nesten gewerkt door de zuidelijke coöperatie EnCeBe over te nemen. Gelukkig was er de NCB (ZLTO) met het kapitaal van de destructor. Door alles bij elkaar te doen is ook het ZLTO vermogen verdampt. Zijn het verkeerde keuzes geweest? Nee, collega varkenshouders hebben ook recht op een beetje beleg op de boterham. Dat beleg zullen ze niet krijgen van de supermarkten. Die knijpen de leveranciers het liefst uit, om hun eigen oorlogjes te bevechten. Nu ligt er weer 1,6miljard op tafel, ik verwacht een jaar of 10 en dan is ook dat opgesoupeerd

 • n.noorland@hetnet.nl

  OKE • jstut

  vion gered, parle kwijt. hoe nu verder. De geschiedenis leert dat de vleesverwerkers over enkel jaren wel weer in de problemen komen.Hoe gaan wij die crisis dan te lijf. Of hebben de heren er nu eindelijk iets van geleerd? Of gaan zij er van uit van wie dan leefr wie dan zorgt. Rendement in de toekomst zal ik maar zeggen

 • sturk

  De problemen komen niet over 10 jaar, 1,6 milj.is al lang opgesoupeerd en komt voor het grootste deel bij de Rabo terecht. Ik snap nog steeds niet hoe die in de praatjes van v.Doorn en Vermeer gestapt zijn (getuig van weinig inzicht in de sector ) Daarbij is de coöperatieve stuctuur niet geschikt voor de vleessector ( Te weinig sector kennis/ geld van een ander / enz. ) Er is vanuit de sector genoeg gewaarschuwd tegen dit avontuur van arrogantie en zonnekoningen gedrag. Fabrieken draaien nog steeds niet optimaal en het wordt uitgevoerd door de oude NCB / Coveco bloedgroep, die in hert verleden bewezen hebben, dat ze het niet kunnen. Ook Duisland word een ramp.Ze krijgen het daar niet op de rit.Teveel verouderde fabrieken Ze hebben geen geld om de Duitse sanering te betalen, want dat moet er gebeuren. Daarbij doet Tonnies op twee plant wat Vion er op 36 doet Mijn conclusie Strijd verloren.


Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.