Wat vind jij ervan?

Barenbrug
Bedrijf

Kuilverbeteraar voor maiskuilen

2


Bonsilage Mais: Kuilverbeteraar voor snijmais

In de keten van voer naar melk, is nog veel winst te behalen. Nu de prijzen van kracht- en ruwvoer hoog zijn, is het verstandig om naar de verliesposten te kijken. Een belangrijk punt is de conservering van snijmais en het voorkomen van inkuilverliezen.

Maiskuil met meer energie
Mais is een energiebron voor gisten, schimmels en boterzuurbacteriën. Bij opening van de kuil worden gisten en schimmels direct actief en veroorzaken broei in de maiskuil. Hierdoor gaat 12% van de energie (100 VEM in 5 dagen) in de maiskuil verloren. Maiskuilen behandeld met Bonsilage Mais zijn na 6 tot 8 weken stabiel en blijven na opening lange tijd vrij van broei en schimmel.


Melkzuur in de maiskuil
Iedere maiskuil heeft van nature melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën bestrijden gisten maar deze kunnen echter een hoge concentratie melkzuurbacteriën verdragen. Pas bij een concentratie van 5% is er een duidelijke remming. Deze concentratie melkzuurbacteriën wordt zonder toevoegmiddel zelden of nooit behaald. Bonsilage Mais is samengesteld uit azijnzuur- en melkzuurvormende bacteriën. Deze versnellen het inkuilproces en remmen gist en schimmelvorming. Alle bacteriestammen in de Bonsilage mais zijn EU goedgekeurde bacteriestammen en zijn beoordeeld op de werking als kuilverbeteraar.

Gezonder en smakelijker voer in de maiskuil
Maiskuilen behandeld met Bonsilage Mais zijn smakelijker. Gisten en schimmels vreten de suikers uit de mais waardoor de mais minder smakelijk is voor het vee en de energie verloren gaat. Tevens verbeteren de melkzuurbacteriën in Bonsilage Mais de smaak van de maiskuil. Koeien nemen hierdoor het voer makkelijk op en leveren daardoor méér melk. Bovendien is mais zonder schimmels en gisten gezonder voor de koe. Schimmels produceren stoffen die de groei van pensbacteriën sterk remmen. Pensbacteriën zijn van groot belang voor gezonde koeien en zorgen voor méér eiwit in de melk.

Toprendement
Door toevoeging van Bonsilage Mais vreet de koe meer ruwvoer en geeft méér melk per kilo mais. In combinatie met 12% minder inkuilverlies wordt iedere geïnvesteerde euro in Bonsilage Mais zes keer terugbetaald.


Heeft u vragen of wilt u meer weten? Plaats dan onderstaand uw reactie en kom in contact met Edward Ensing, productmanger voedergewassen Nederland en België bij Barenbrug Holland BV.

Laatste reacties

  • klink1

    Gaat prima hoor, ook wel eens gedaan, top gewas en top produktie kwam eraf.

  • vael

    ook ik heb dat een aantal jaar geleden ook eens gedaan, gaat inderdaad prima, maar dit is niet geschikt voor alle gronden. De bevroren grond te fijn maken geeft bij opdooien wel grote kans op dichtslaan van de grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.