Wat vind jij ervan?

Winterganzen, wat te doen?

3


Dit najaar gaat het ganzenakkoord in werking. Dat betekent winterrust voor de ganzen. Niet meer schieten dus. Tweederde van de opvangcontracten is afgelopen. De precieze hoogte van de schadevergoeding in de voormalige foerageergebieden (straks: rustgebieden) is nog niet duidelijk. Daarover wordt nog onderhandeld tussen provincies en G7 (de organisaties die het ganzenakkoord afsloten, waaronder LTO). Vraag: wat doen de veehouders van wie het opvangcontract is afgelopen? Heeft u een plan voor komende winter en weet u hoe het er financieel voor u uitziet?

Laatste reacties

 • japke33

  Samen met de jager, nog steeds bezwaar maken, tegen deze belachelijke plannen.
  Ik kan echt niet snappen, waarom de LTO haar kop in het zand steekt, en akkoord gaat met deze situatie. Dit gaat straks, veel boeren, veel geld kosten. En wat doet LTO?? Die wil de ganzen knuffelaars te vriend houden, en hun eigen boeren laten ze stikken. Jammer dat de LTO boeren niet ingrijpen, want dan kon er echt wat gebeuren.
  Ik denk wel dat ze het er in Friesland niet doorheen gaan krijgen. Provincie heeft al een paar fouten gemaakt, die ze denk ik de kop gaan kosten in dit plan.

 • jstut

  In het kader van de mest wetgeving is het noodzakelijk een zo`n hoog mogelijke voederwaarden in het voer te bewerkstelligen. Het plan om in deze herfst het matige grasland door te zaaien zal vermoedelijk nog meer ganzen naar deze nieuw door gezaaide weiden trekken. Lekker gras.
  Ook als wij met de kringloop wijzer gaan werken komen die bedrijven waar veel ganzen overwinteren er slecht van af want er wordt in alle bedachte reken methodes geen rekening gehouden met deze factor.
  Over dit nadeel heeft nog nooit iemand over na gedacht.

 • Johan Oppewal

  Er is vandaag (26 september) overleg tussen IPO en G7. LTO stelt zich al iets scherper op nu en wil mogelijk uitstel. Melkveehoudersvakbond NMV heeft op de valreep nog een brandbrief gestuurd met daarin haar zorgen. Die gaan over geld, over begrenzing van gebieden, en vooral over de effectiviteit van de aanpak. Kortom, het blijft spannend.

Of registreer je om te kunnen reageren.