Wat vind jij ervan?

Afrekenen met fijnstof, bacteriën en virussen

17


Smits Agro heeft de exclusieve rechten gekregen voor het op de markt brengen van een nieuwe lijn apparaten die zo goed als volledig afrekent met fijnstof , maar ook met virussen en bacteriën. Deze ASPRA producten hebben drie zeer belangrijke voordelen:
- 85 % of meer verwijdering.
- laag energie verbruik [omdat geen filters worden gebruikt]
- weinig onderhoud.De ASPRA productlijn bestaat uit meerdere typen met verschillende capaciteiten. Ze worden in medische, industriële en nu ook in de agrarische sector toegepast. De ontwikkeling van deze producten is volledig in Nederland gebeurt door een nieuw bedrijf dat ontstaan is aan de technische universiteit van Delft. Het ASPRA systeem is getest door verschillende onafhankelijke instellingen zoals het TNO, VITO en ECN.

In samenwerking met Smits Agro loopt er momenteel een duurtest bij een Nederlandse pluimveehouder.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie

Laatste reacties

 • Mayor

  Ik denk dat je niet te veel naar andere verhalen moet luisteren, van alle merken zijn wel succes en faal verhalen.
  Wij hebben thuis A2's van 15 jaar oud, die draaien nog super. Ik werkte ook regelmatig bij boeren met blauwe robots en daaruit kan ik vertellen dat het computer programma van Lely een stuk beter is en de onderhoudskosten zijn een stuk hoger bij de DeLaval's. Maarja daar staan ze ook wel een beetje bekend om. Melk/aansluit techniek is bij beide super.

 • jan1

  Neem de tijd en ga bij beide merken kijken.
  Wij melken met een blauwe.
  Wat Mayor over de onderhoudskosten zegt, heeft hij gelijk. Bij vergelijking in onze studieclub zit er een verschil in van € 500 a € 1.000,- euro per jaar. Maar je moet wel een nieuwe blauwe met een nieuwe rooie gaan vergelijken. Ik weet niet welk programma dat Mayor bedoelt. Momenteel zit er Delpro op de blauwe. Neem aan dat Mayor het nog heeft over het pude programma vms client. De service is wel goed, tenminste dat vind ik zelf. We melken nu bijna 6 jaar en er is bijna geen verloop van de monteurs. Over het algemeen is het aantal melkingen per koe bij de Lely hoger. Dit ligt ook aan de instellingen wat betreft de melkpermissie. Over het algemeen wordt er met de vms'en meer gemolken dan met de Lely. Bij de VMS kun je rustig een nieuwe bij een oude plaatsen, die bijten elkaar niet. Bij Lely zijn ze wat commercieler en hebben ze iedere paar jaar een nieuw model en daar past het oudere model dan weer niet bij.
  Kijk bij de blauwe ook eens naar de mogelijkheden van de Herdnavigator. Het is wel, een niet goedkope optie. Maar de voordelen zouden groter moeten zijn dan de nadelen.

 • jan1

  Wat mij trouwens wel opvalt , is dat het zuurtegraad vet bij de lely hoger ligt dan bij de VMS. Wij zaten over 2012 gem. op 0.45.

 • Gerd-Jan

  In het begint schijnen er nog aardig wat storingen te zijn geweest bij de A4`s Als ik de monteurs hier hoorde. Dit schijnt echter al weer opgelost te zijn. Als echt denkt dat de robot wat voor je is kom je met lely niet bedrogen uit.

 • lmb

  Ik hoor van collega studenten uit NH dat meerdere veehouders problemen hebben met zgvet.bij hun in de omgeving. Oude maar ook nieuwe A4's.

 • Gerd-Jan

  @ lbm
  Daar is de boer de grootste factor in....

 • Marcel

  lely A3 0.477 zuurtegraad over 2012

 • jstut

  IMB, Een goed vriend van mij melkt met een A4, hij heeft deze week 68 koeien op 1 A4 met een bezoek tussen 2,6 en 2,8. heeft 35.4 kg melk dit in een oude stal 1+1 met een hoog basis rantsoen aan het voer hek van 28/29 kg melk daarnaast is hij deze week 3,9 kg aanvullend krachtvoer kwijt in de robot. Wat de zuurtegraad vet is weet ik niet maar met de juist goede grondstoffen is e.a gunstig te beinvloeden. Verder zie ik ook goede resultaten bij andere merke robots, het is maar waar je zelf het beste gevoel bij hebt, (leveracier)

 • jan1

  Zo hoort het toch ook!. Toont wel aan dat er in een oudere stal ook goed te melken is met een robot. En een mooi hoog daggemiddelde , zo wordt de robot goed benut. Het zuurtegraad vet zal dan ook gen probleem zijn. Het komt vaak voor dat de melkpermissie instellingen niet goed staan. Dat er koeien zijn met 20 kg melk en die nog 4 x of meer per dag worden gemolken.
  Hier in de buurt zit er ook 1 , die melkt met 2 robot een 130 tot 140 melkkoeien met een gemiddelde per dag van ongeveer 14 kg. per koe.

 • J. Pak

  wij melken hier half jaar met delaval vms loopt super cel 70000 kiem 4 alleen zuurtegr. gaf probleem . zat aan 0,9 soms 1.0 bleek deels in melktank te zitten fcc is afgesteld nu 0.7 nog steeds te hoog naar me zin

 • jan1

  Hoe staan je melkpermissie instellingen ingesteld. Zo te zien heb je niet zo veel koeien op de robot en als ze dan te vaak kunnen komen, dan geven ze gemiddeld te weinig, waardoor je ook weer een hoger zuurtegraad kunt krijgen. Je moet gem. niet onder de 9 kg melk uitkomen.

 • jstut

  ha J.Pak al je eens wat meer wild weten over de invloeden die een lager zuurtegraat bewerkstelligen dan stuur je maar een berichtje via mijn profiel.

 • jstut

  ha Jan, kan deze boer dan niet beter zijn koeien goed gaan voeren dan kan hij 2x zoveel melk maken en hoger rendement uit zijn eigenvoer halen. Ik ga er wel van uit dat hij vrij koeverkeer heeft en deze koeien ook nog krachtvoer geeft.

 • J. Pak

  zat met 3,2 melkingen gem op 8,7 kg per melking heb idd melkinstellingen als eerste gewijzigd nu 2,8 melkingen met 10,2 kg gemid. effect op zuurtegr. was nul ,geen enkel effect, door koeltank instellingen won ik 0,3. robot mannen zeggen dat ut aan tank of voeding ligt voer verteg. zegt ligt aan robot en gazo maar door

 • Gerd-Jan

  En hoe zit het met celgetal onder de gebruikers?

 • J. Pak

  70.000 geometrisch met vms

 • jan1

  Hier de laatste keer 78.000. Maar dat zegt niks. Het is maar net hoeveel aandacht je er aan besteed. Op zowel de rode als de blauwe kun je stoomreiniging op krijgen ( kopen) De onderhoudskosten liggen voor de stoomreiniging over het algemeen hoog. Ik heb het er niet op zitten en ik mis het ook niet.
  Je kunt dmv stoomreiniging wel mooi de uiergezondheid verbloemen. Beter is het om de boosdoener te ruimen.
  Ik heb al wel eens gehoord dat bij de blauwe, studie heeft aangetoond dat er zonder stoomreiniging 82% van de bacterien er met het backflashen er uit wordt gespoeld en met stoomreiniging 92% van de bacterien van de tepelbekers wordt afgespoeld.
  Vorig jaar ook een poos boven de 200.000 gezeten, dit omdat ik niet te veel koeien had en de melk goed kon gebruiken zijn er een paar miljoenen jagers blijven lopen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.