Wat vind jij ervan?

Dairy Solutions
Bedrijf

CoPulsation voorkomt overmelken

6


[View:https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EUyyhsU8-RQ:550:0]


In het filmpje is te zien dat een, aan de buitenkant prachtige, speen van binnen flink wat schade (littekenweefsel) heeft. Dit is het gevolg van overmelken en een gebrekkige rustfase. Als de rustfase (de D-fase in de pulsatiecurve) korter is dan 340 msec is er een verhoogd risico op mastitis. Bovendien biedt de rustfase daarmee geen werkelijke rust zodat de speen op termijn beschadigd. Dit is soms te zien aan het slotgat maar de binnenkant is meestal als op het filmpje is te zien. Gevolgen hiervan zijn slecht uitmelkende koeien, kwartieren die achter blijven, mastitis. Koeien vertellen vaak zelf al dat de rust niet goed is door zich ‘lastig’ te gedragen tijdens het melken, vaarzen laten vaak zelfs niet eens de melk schieten zonder een extra oxytocine-shot.

Een eenvoudige verbetering in dit proces is het toepassen van twee kleppen (1 voor vacuum en 1 voor buitenlucht) voor pulsatie, in plaats van één. Hiermee wordt een veel krachtiger sluiten van de tepelvoering verkregen waardoor het vacuum op de speen wegvalt in de rustfase en bovendien kan deze fase gemakkelijk meer dan 400 msec duren. Omdat ook de melkfase B ook langer zal worden (600 – 700 msec) zal bovendien het melken gemiddeld 10 – 20% sneller verlopen.
Dairy Solutions heeft sinds het begin van dit jaar op een aantal bedrijven in NL de melkinstallatie uitgerust met CoPulsation. Dit revolutionair andere pulsatie systeem uit USA is de eerste fundamentele vernieuwing in de koe-machine interactie sinds de uitvinding van de melkmachine en werkt met het twee kleppen-systeem.

Kijk verder op www.copulsation.nl hoe dit werkt. De praktijk bewijst het, dus bel voor referenties met: Dairy Solutions 06-83333430

Laatste reacties

 • Johan Harbers

  Volgens mij varieert het lactose zo weinig dat je er nauwelijks een verschil mee maakt.

 • jan1

  Momenteel is er nog weinig te doen aan het lactose gehalte. het waarderen ervan geeft bij de huidig situatie te weinig prijsverschil 0.2 cent per liter, kun je het beter maar weglaten.

 • Eric Tankink

  Als je als melkveehouder geen invloed hebt op het lactosegehalte moet je de melkprijs er ook niet aan koppellen. Bovendien is het voorstel van FC ook weinig duurzaam omdat je meer watertransport stimuleert door liters beter uitbetaalt inplaats van de negatieve grondprijs

 • beeldman
  Panellid

  Het is eigenlijk lood om oud ijzer. Het gaat er natuurlijk primair om welke prijs ge beurt en tegen welke kosten. Zeker als het zo is dat het lactosegehalte niet veel varieert maakt deze uitbetalingsvorm niet veel uit. Misschien heeft het te maken met het idee dat er een vraag toename gaat komen van lactose door de industrie of een andersoortige verwerker.

 • Martin Oldenhof

  Als ze bij de FrieslandCampina de verhoudingen anders maken dan nu (10:5:1) zou het dan een groter verschil kunnen uitmaken voor ons als melkveehouders. We hebben immers jarenlang gefokt op vet en eiwit + duurzaamheid bij de koeien, en de nieuwe generatie koeien zit al in de koe.

 • jan1

  Het lactose gehalte varieert tussen de 4,3 en 4,7% en is afhankelijk van het laktatiestadium. Buiten de negatieve grondprijs om, maakt dat een verschil in melkprijs van 0.22 cent per ltr.
  Dus eigenlijk een wassen neus.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.