Wat vind jij ervan?

DLV
Bedrijf

DLV zet task force Mest en Mineralen op

7


Binnen DLV is de task force Mest en Mineralen opgezet. Specialisten binnen DLV hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met verschillende tools, om vervolgens de mestwetgeving in Nederland om te zetten naar een praktisch geluid richting de veehouders. Samen met partners is hieruit onder andere de BEX ontwikkeld. Het vervolg hierop, de kringloopwijzer, is in de afgelopen jaren bij veel klanten van DLV ingezet. Hierdoor is een benchmark ontstaan die inzicht geeft en praktische handvaten oplevert voor de veehouder.

Ervaring die opgedaan is met specifieke bemestingsniveaus, bemestingstechnieken, het gebruik van kunstmestvervangers en het gebruik van behandelde mest, laten zien dat er nog veel te optimaliseren is. Waar de praktijk de afgelopen jaren veelal heeft gewerkt aan het optimaliseren van processen rondom de koe, zal in de toekomst ook de laatste slag gemaakt moeten worden op het gebied van ruwvoerteelt.

Verschillende mestaanwendingstechnieken op verschillende grondsoorten, het gebruik van behandelde of verwerkte mest, de inzet van kunstmestvervangers, het optimaliseren van de mestaanwending op bedrijfs- en perceelsniveau, maar ook het gebruik van dierlijke (behandelde) mest in de kunstmestruimte bieden veel kansen voor de toekomst.

Uit de benchmark blijkt dat er een grote spreiding is in resultaten tussen bedrijven die deel hebben genomen aan de kringloopwijzer. Deze spreiding betekent dat er ook nog veel winst te behalen is. Onze specialisten Mest en Mineralen helpen veehouders op weg die bedrijfsprocessen verder willen optimaliseren op een praktische manier, waarbij de verduurzaming ook een financieel voordeel oplevert.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • gerrit coppens
  Panellid

  Lijkt me een broodje aap. Dan zou de bouwvakker die 's avonds en in het weekend ging klussen ook geen lang huwelijksleven hebben

 • Gerd-Jan

  Als het zo zou zijn, ben je er zelf bij. Het is maar net wat je er voor over hebt om zo hard te groeien ;)!

 • jstut

  Let op als je gezin uit een valt zal je nog minder tijd hebben voor je bedrijf. En in veel gevallen zal na de huwlijksproblemen een boedel scheiding plaats vinden. Hoe groot zal dan het bedrijf dan nog zijn??
  Boer pas op je gezin het is meer waard dan je bedrijf.

 • TICAS

  Natuurlijk, jstut is je gezin meer waard, maar zonder werk is er geen eten.

 • jstut

  Ha Ticas, je kunt heel hard werken maar als je daardoor je gezin vergeet en het loopt uit op een breuk met je echtgenote en je gezin valt uit een wat heb je dan bereikt?? Een halve boerderij of helemaal geen meer dat is wat ik er mee wil aangeven. Het is niet de kunst om veel koeien te melken maar om een goed evenwicht te vinden tussen werkplezier rendement ontspanning en gezin.
  Er zijn genoeg voorbeelden die een gemiddeld bedrijf hebben en tocht een super boterham en daarnaast een goed evenwicht tussen gezin en ontspanning hebben.

 • TICAS

  Beste jstut, ik ben het wel met je eens en spreek je ook niet tegen. Helaas vallen er veel gezinnen uit elkaar... en niet alleen door veel te werken....

 • Johnno

  Boeren is gewoon niet voor iedereen en boeren op "grote" schaal is nog voor veel minder mensen weggelegd,komt nog bij dat in NL de marges al jaren uit het boeren is en dat daarom ook de boer denkt dat die alles zelf moet doen al dan niet geholpen door (te)veel automatizering wat weer meer financieele druk geeft !!
  Zelf van heel klein naar best een beetje "groot" gegroeid maar met een vrouw en kids die daar ook plezier aan beleefde!! wat weer een volgende challenge met zich mee brengd......................4 kids die allemaal hun eigen boerderijtje willen..................Mooi toch!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.