Wat vind jij ervan?

Brede band of dubbellucht?

6


De structuur van de bodem is erg mooi na de flinke vorstperiode in de winter en het tot nu toe droge voorjaar. Akkerbouwers zijn er zuinig op. Het is de kunst om met de juiste banden de bodem zoveel mogelijk te ontzien. In de akkerbouweditie van Boerderij van 3 april kunt u een reportage lezen van een akkerbouwer die kiest voor brede banden (90 centimeter achter, 75 centimeter voor). Waarvoor heeft u gekozen bij de zaaibedbereiding: zo breed mogelijk, of dubbellucht? Of kiest u nog liever voor smalle banden icm RTK-gps, zodat de sporen precies tussen de gewasrijen liggen? Wat zijn uw ervaringen?

Laatste reacties

 • Hoeve Bouwlust
  Panellid

  Het is misschien niet helemaal de bedoeling dat ik als melkveehoudster ga reageren.... maar wij hebben in 2004 met de koop van de nieuwe trekker heel bewust besloten om er brede banden onder te leggen. Dit hebben we met onze akkerbouwers in de familie besproken en die vonden dat ook zeker een betere keuze dan dubbellucht.
  Wij hebben onder onze trekker achter 650 en voor 540. En we hebben nog geen dag spijt gehad van deze keuze.
  Dus ook voor een melkveehouder is een brede band mogelijk een betere keuze dan een set dubbellucht.
  Groeten,
  Boerinneke in het midden des lands

 • hilko.bos1

  Ook in het Boerderij panel hebben we bovenstaande vraag meegenomen. Daarbij is het qua antwoorden iets breder getrokken. We hebben namelijk ook gevraagd of er akkerbouwers zien die er voor kiezen om op kooiwielen of rupsen te rijden.
  De tussenstand van deze panelvraag is dat ruim de helft van de akkerbouwers (57%) bij de zaaibedbereiding op zo breed mogelijke banden rijdt, terwijl bijna 40 procent voor dubbellucht gaat. Een paar procent rijdt bij de zaaibedbereiding op smalle banden tussen de gewasrijen en tot nu toe 1 akkerbouwer heeft aangegeven op kooiwielen te rijden bij de zaaibedbereiding. De optie 'rupsen' heeft nog niemand aangevinkt. Volgende week de definitieve uitslag in Boerderij.
  En Hoeve Bouwlust, wat betreft uw reactie: natuurlijk zijn ook veehouders welkom in de akkerbouw-hoek! Dit zijn juist onderwerpen die over de grenzen van de sectoren heen gaan.

 • bsalome
  Panellid

  Wij rijden al jaren op brede banden (650 of 600 achter en 540 voor) Omdat we ook met spuitpaden werken hoeven we niet steeds de banden te verleggen. Ook is de zaaibedcombinatie te zwaar om op smalle banden te kunnen dragen. Met een trekker van 170 pk en een 4,5 meter sneleg achterop en een 3 meter brede eg met drukrol voorop wordt dit al een gewichtige combinatie.
  De aardappelen worden nog wel op smalle banden op rijafstand gepoot i.c.m. een frontfrees en getrokken pootmachine. En in combinatie met rtk-gps hebben we hiermee een goede combinatie om effectief en snel te werken.

 • hilko.bos1

  Overigens nog interessant: bandenservice Zuidwest biedt de mogelijkheid om via een computerprogramma de bodemdruk en bodemverdichting te berekenen voor specifieke trekker-machine combinaties.
  In het programma worden ondermeer het gewicht van de combinatie en de bandenmaat meegenomen. Volgens mij is ook de grondsoort een parameter. Binnenkort verschijnt in Boerderij een artikel aan de hand van een voorbeeld: aardappelpoten op een iets bredere band, of op cultuurbanden op rijafstand. Voor beide situaties wordt de bodemdruk doorgerekend. De resultaten ken ik nog niet.
  De link naar bandenservice Zuidwest is deze:
  www.bandenservicezuidwest.nl/landbouw-en-gazon
  Zijn er toevallig al meer akkerbouwers die al ervaring hebben met deze software-analyse?

 • cobra

  dat zou een leuke app zijn!

 • hilko.bos1

  Nog even terugkomend op bovenstaande opmerking over de berekeningen met het computermodel. De uitkomst is dat bij het gebruik van dubbellucht op rijencultuur (320/90R52) de bodemverdichting op zandgrond minder diep gaat, dan wanneer een bredere band (650/65R42) gebruikt wordt. Bij een aslast van 5 ton zijn er in de bovenste 30 centimeter geen gevaarlijke verdichtingen. Bij een aslast van 10 ton is dat wel het geval. Maar bij een brede band gaat de verdichting dus dieper, dan bij twee smalle banden op rij-afstand. Meer hierover in Boerderij van deze week.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.