Wat vind jij ervan?

langere cyclusduur op het bedrijf

6


Waarom krijg ik steeds meer koeien met een duidelijk langere cyclusduur? De cyclus is momenteel 27 in plaats van 21 dagen.

Laatste reacties

 • Henk Kuijk
  Expert

  Om deze vraag te kunnen beantwoorden is nader onderzoek gewenst.
  In de eerste plaats is het bij dit probleem belangrijk om alle tochtigheids- en inseminatiegegevens en de vruchtbaarheidskengetallen zo goed mogelijk in kaart te hebben en te analyseren. Ten tweede is het belangrijk om individuele koeien, zeker die met een lange cyclus, goed te onderzoeken. Ten derde is van belang een aantal aspecten van de bedrijfsvoering te analyseren, zoals voeding (transitiemanagement, mineralen) en fokkerij. Uw voeradviseur, fokkerij-adviseur en uw dierenarts kunnen daarbij ongetwijfeld van dienst zijn.

 • jan1

  Het is mooi om het te analyseren, maar daar los je geen problemen met op.
  Denk dat de voeding wel heel erg belangrijk is in deze. Vooral de transitieperiode.
  de meeste veehouders weten precies hoeveel kv kosten ze hebben. Echter het is veel belangrijker om de koe goed te voeren dan alleen maar te kijken naar de kv kosten.
  Mineralen kun je zo op maat laten maken bij tromp, is geen enkel probleem

 • jan1

  Bij een te lange cyclus duur, blijft de progesteronwaarde te lang laag. Is dit het geval , dan vindt er waarschijnlijk ook een verlate eisprong plaats. Het te lang laag blijven van de waarde van het progesteron gaat dan richting een follicolaire cyste.
  Heb al wel eens zitten denken of het spuiten van reseptal of fertagil dan mogelijk zou werken. Maar ik heb het nog niet geprobeerd.

 • markdegroot

  @ AT60: Interessant maar vervelend probleem. Je meet progesteron in de melk, begrijp ik? Hoe vaak laat je bepalen en vanaf hoeveel lactatiedagen?

 • henky++

  Ik heb ook al jaren een cyclus van gemiddeld 23 dagen en sommige koeien wel 27. Ik wijt het aan de genetische aanleg van mn holstein koeien. Ik kan het inseminatie getal meestal net onder de 2 houden dus ik heb geen probleem met een langere cyclus.

 • adldelaval

  Met Herd Navigator van DeLaval meet je frequent (om de 1-2 dagen) progesteron in de melk. Dit begint van dag 20 na afkalven en heeft als doel de cyclus van de koe in kaart te brengen en voor de betreffende koe het juiste inseminatie moment te bepalen (Herd Navigator werkt met protocollen welke de veehouder instructie geeft om te insemineren of nog te wachten). De kwaltiteit van de cyclus speelt hierin ook een rol.
  Een verlengde cyclus heb je zoals Jan1 aangeeft vaak een langere periode een laag progesteron gehalte na een tocht. Dit zie je meer bij koeien met hoge productie, moeizame transitie/opstart na afkalven en koeien met een voor geschiedenis t.a.v. vruchtbaarheid (lang anoestrus of een cyste). Met Herd Navigator kun je koe individueel actie ondernemen en moet je naar het bedrijf gaan kijken als er teveel koeien een afwijkende patroon hebben.
  Een langere cyclus hoeft geen probleem te zijn en kan ook tot resultaten leiden die goed zijn. De relatie met productieniveau is wel een bepalende. Bij koeien met een hoge productie is streven naar een lage TKT niet altijd noodzakelijk. Het gaat erom dat je de koeien die wel een lagere productie hebben wel op tijd weer drachtig krijgt en dan moet de koe rond de 50-60 dagen wel al tochten laten zien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.