Wat vind jij ervan?

Irritaties tussen boeren en burgers: heel normaal of toch niet?

2


Maken jullie dat ook mee? Dat je opeens iemand aan de voordeur krijgt of in de stal aantreft die je "zo maar" even vertelt dat je het niet goed doet als boer(in)? Als je uitlegt dat je vee niet buiten loopt vanwege de hitte krijg je standaard de vraag waarom je je weiland niet vol bomen hebt. Na de zoveelste keer heb ik in een blog "Foute Boer" http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/2013/7/Foute-boer-1317584W/ mijn gal gespuid. Het is dan ook te idioot voor woorden dat je je werk niet of niet goed kan uitvoeren omdat de half 9 tot 5 uur werkers willen genieten van hun "hardverdiende" rust. Ik ben niet de enige die een blog hierover heeft geschreven trouwens, er zijn de afgelopen dagen nog twee blogs op de Boerderij-site geplaatst die ongeveer over hetzelfde onderwerp gaan: "Tourist botst met Boer" en "Wie zijn koe liefheeft"

(Met computermuis tekeningetje gemaakt :-) )


Afgelopen weekeind is er in Duitsland op een boer geschoten die aan het werk was en in België is een 70 jarige boer die in zijn land aan het werk wilde gaan door twee jonge mannen in elkaar geslagen. Of het door het warme weer komt, ik weet het niet. Maar ik ben de bemoeiallerigheid en de korte lontjes van bermtoeristen e.a. meer dan spuugzat.
Hoe zit het eigenlijk bij jullie? Maken jullie ook van deze voorvallen mee, dat er zomaar vreemde mensen door je stal lopen of over je dam fietsen? En hoe reageren jullie daar op?Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Gelukkig heb ik het nog niet mee gemaakt dat er zomaar mensen in de stal komen. Bij de toegangsweg staat wel duidelijk vermeld dat het privé terrein is, maar steeds meer mensen hebben moeite om dat te lezen volgens mij. Zolang je maar vriendelijk blijft en het uitlegt begrijpen ze het meestal wel, maar sommigen hebben inderdaad een plaat voor de kop.

 • gerrit coppens
  Panellid

  Het is denk ik ook een stukje eenzijdige opvoeding. Met open dagen en dergelijke bereik je een deel van het publiek en mogelijk schaven ze hun mening dan bij, mogelijk niet. Echter opvoeding, beeldvorming ontstaat in de jongere jaren. Een van mijn kinderen liet me destijds toen ze de basisschool bezochten een werkstukje lezen dat ingeleverd moest worden. Het zou een actueel verhaal moeten zijn, maar in feite werd het boerenleven van 40 jaar terug beschreven. Toen ik ze bevroeg of in dat verhaal ons eigen situatie herkende was het antwoord direct neen. Het verhaal is aangepast en ingeleverd bij de juf. Resultaat was een mager zesje want er zaten teveel afwijkingen vergeleken met het lesboekje.
  Geruime tijd nadien was ik in de schoolbibliotheek en daar stonden inderdaad veel boeken die ook landbouw behandelden en 40-50 jaar geleden gedrukt waren. Dat is de basis waar het onderwijs de kennis vandaan haalt en met dat beeld gaat de hedendaagse jeugd de maatschappij in. Spotjes die bepaalde organisaties dan de ether in sturen bevestigen dat beeld en als een boer van dat beeld afwijkt is hij fout.
  Ik las ook eens dat er nieuw lesmateriaal ontwikkeld was. Voor een deel was dat materiaal ook ondersteund door LTO en aanverwanten. De hoogste rechter schijnt dat lesmateriaal verboden te hebben want het zou een eenzijdig beeld over de hedendaagse landbouw geven en nieuwe inzichten als vegetarisme en thiemisme kwamen onvoldoende aan bod. Scholen blijven derhalve noodgedwongen handen aan het sterk verouderde materiaal. De landbouw gaat verder, de maatschappij staat stil

Of registreer je om te kunnen reageren.