Wat vind jij ervan?

Väderstad Tempo maiszaaimachine

1


De afgelopen twee maanden vonden er verspreid in Nederland diverse demonstraties plaats met een Väderstad Tempo maiszaaimachine. Recentelijk zijn de velden bezocht en de meetresultaten verzameld. De conclusies zijn veelbelovend.
Met een gemiddelde rijsnelheid van 14 km/uur, een zaaikwaliteit van 98,2% en een variatiecoëfficiënt van 20% laat de Väderstad Tempo maiszaaimachine zien dat hoge snelheid én hoge nauwkeurigheid tot een ‘excellent’ zaairesultaat leiden.Excellente zaaikwaliteit: gemiddelde variatiecoëfficiënt 20 procent
Op de demonstratielocaties is mais gezaaid met een Väderstad Tempo zaaimachine. Deze machine heeft een enorme capaciteit door zijn combinatie van werksnelheid en de grote voorraadtank van 1.700 liter. Väderstad Tempo combineert een hoge capaciteit bovendien met een hoge zaainauwkeurigheid, waaronder mais.
De metingen zijn verricht op de volgende onderdelen:
- machinegegevens
- zaai-afstand in de rijen
- gemiddelde zaai-afstand
- rijsnelheid
- grondsoort

Op zand/lichte klei is de variatiecoëfficiënt (mate van spreiding ten opzichte van de gemiddelde zaai-afstand) van de Väderstad Tempo slechts 20 procent. Hierdoor kan de zaaikwaliteit worden gekenmerkt als excellent, volgens de officiële richtlijnen van de Variatie Coëfficiënt die internationaal gehanteerd worden. Ook is gemeten op extreem zware grond. Het verschil tussen de Tempo zaaimachine en een ander merk zaaimachine is aanzienlijk; 27,5 procent versus 38,8 procent. Zelfs op een slecht geploegd perceel met veel ‘hazengaten’, waardoor zaden de aansluiting naar de bodem missen, scoort de Väderstad Tempo nog 37 procent ten opzichte van 49 procent van een vergelijkbare zaaimachine.

50 procent meer werkcapaciteit door hoge rijsnelheid
Voorafgaand aan de Väderstad Tempo demonstraties waren akkerbouwers en loonwerkers afwachtend en sceptisch over de beloofde rijsnelheid. Na afloop was men echter onverdeeld positief. Gemiddeld kan (gerekend bij een perceel van 6 hectare) 1,5 hectare meer per uur worden gezaaid met een Väderstad Tempo zaaimachine dan met in de markt gangbare machines. Vooral het vullen van de 1.700 liter tank door middel van twee big bags werkt verrassend snel. Dit gegeven, in combinatie met de hoge rijsnelheid, zorgt voor 50 procent meer werkcapaciteit.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Eén reactie

  • Ross

    Waarom??Wel erg naief om zo te denken. Denk maar niet dat pluimveevlees zo hoog op de ladder staat t.a.v. import/export.
    Wie bepaald er of er meer scharrel moet komen??. Zijn toch de mensen die zelf kunnen kiezen in de supermarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.