Wat vind jij ervan?

Betere vruchtbaarheid met ReaShure

11


Alle koeien komen rondom afkalven in een negatieve energiebalans terecht. Deze ontstaat doordat koeien direct na afkalven te weinig voer opnemen ten opzichte van de hoeveelheid geproduceerde melk. Tijdens die negatieve energiebalans spreken koeien hun vetreserves aan. Die afbraak van vetten, de zogenoemde vetmobilisatie, belast de lever (lees leververvetting) en de koeien kunnen onder meer slepende melkziekte (ketose) krijgen.

Een negatieve energiebalans rondom afkalven is niet te vermijden. Maar het is wel belangrijk dat het energietekort niet te groot wordt en de glucosevoorraad niet te klein om te veel conditieverlies te voorkomen. Een gezonde lever voorkomt een te groot energieverlies. ReaShure pensbestendige choline beschermt de lever rondom afkalven. Daardoor blijft de lever goed functioneren en produceert het voldoende energie, veelal in de vorm van glucose. Voldoende glucoseaanbod in de koe is belangrijk voor een hoge melkproductie (piek en persistentie) en goede vruchtbaarheid (cycli en bevruchting).Toevoeging van ReaShure tijdens de transitieperiode (3 weken vóór tot 4 weken na afkalven) leidt tot:
- Hogere drogestof opname
- Hogere vetgecorrigeerde melkopbrengst
- Minder conditieverlies
- Hoger bevruchtingspercentage na eerste inseminatie.

Choline werkt echter alleen goed als het beschermd is tegen afbraak door pensmicroben. Deze bescherming is mogelijk door de choline te coaten met een beschermende laag. Dat zorgt er voor dat het de pens ongeschonden passeert en beschikbaar is voor opname in de (dunne) darm.

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • Gijs107

  kan wel, het zit in een grijze emmer, als ze diarree krijgen geven we ze pas meedere keren, het is sowieso beter als ze meerdere keren krijgen op 1 dag, biest maar een klein beetje, moet ik navragen hoeveel. ze drinken niet altijd alles op. als ze maar wat binnen hebben. wij hebben nou 2 kalveren die het hebben,

 • vd spoel

  we gebruiken nu 1 jaar prokalf van agrinutrition uit doetinchem GEWOON SUPER onlang nog 15 afgekalft waarvan 12 vaars kalveren alles probleem loos opgegroeid ik voer maar 2x perdag geef slechts 1 dozering per keer
  suc6 gewenst

 • jan1

  De meesten zijn weer zoals gewoonlijk aan het brandblussen.
  Er wordt gevraagd om preventieve maatregelen.
  Zorg dat de transitieperiode goed is.
  Probeer de biesthoeveelheid af te stemmen naar een gewenste gift. dit is afhankelijk van het eiwitgehalte in het rantsoen.
  Voor de koe is het van belang dat de koe voldoende Ca in het bloed heeft na het kalven, dit is afhankelijk van de voeding in de droogstand. Geef een koe voldoende drinken ( water ) direct na het kalven met preparaten ( bv koedrank ) dat ze de eerste dag door kan komen
  Geef het kalf zo snel mogelijk na de geboorte 4 liter biest gaat het makkelijkste met een Speedo Feeder. Meet de kwalitiet van de biest met een colostrummeter.
  Vanaf de eerste dag kun je de melk aanzuren met bv citroenzuur. hierdoor hebben bacterien minder kans om zich in negatieve zin uit te breiden.
  Geef de kalveren voldoende te drinken. Haal ze niet van de melk af, mochten ze wat diarree krijgen er zijn voldoende goede middelen die je op kunt lossen in melk. ( volgens mij kan dat met dat bruine poeder niet). Mocht het toch nodig zijn om ze van de melk af te halen, doe dat dan niet langer dan 1 dag.
  Een kalf van 50 kg. met diaree heeft minimaal 10 liter water per dag nodig om niet uit te drogen.
  We geven de kalveren hier allemaal aangezuurde melk. De 2e dag 8 liter en de 3e dag en verder 12 liter melk per dag.
  Veel problemen worden veroorzaakt door ondervoeding, dit omdat het kalf te weinig vocht binnen krijgt.

 • RobertVlugt

  Wat wij doen is de koe gelijk melken nadat ze gekalft heeft.
  Het kalf krijgt dan tussen de anderhalf en de drie liter biest met een speen fles.
  12 uur later krijgt het kalf met de speen emmer net zo veel biest als ze wilt drinken. (wel goed op temperatuur natuurlijk).
  12 uur daarna geef ik meestal het restje van de tweede en derde maal dat de koe heeft gegeven.
  Daarna ligt het er even aan of het een kuis of stier is.
  Kuis: schakel ik over op kunst melk 3 liter per keer 2 keer per dag. En dan zo snel mogelijk aan de biks (protex patent van de heus)
  Stier: krijgt rauwe melk 6 tot 8 liter per dag verdeeld over 2 keer.
  Meestal is dit wel voldoende vind ik ze groeien goed en je hebt geen last van voedingsdiaree.
  Ik voer alle kalveren met een speen emmer.
  Mijn ervaring is als ze grote hoeveelheden melk opdrinken uit een normale emmer gaat het fout.
  De speen emmers worden elke keer na het voeren schoon gemaakt.
  Voeren doe ik van jong naar oud.
  En ik zorg dat de melk altijd op termperatuur is.
  Ik doe dit ongeveer nu een jaar en heb denk ik 2 kalveren gehad die wat minder waren maar nog niet echt aan de schijt. We hebben zo'n 60 kalveren per jaar.

 • melkkoeienboer

  magere yoghurt door de melk, altijd speenemmer

 • Dutch Sense
  Bedrijf

  Wat Jan1 al aangeeft je moet bij de bron beginnen.
  De variatie van biestkwaliteit is de grootste oorzaak van problemen in de opfok aangenomen dat de hygiene voor elkaar is.
  Grofweg bevat 50% van de biest op een gemiddeld melkveebedrijf te weinig antistoffen om als 1e voeding te dienen. Daarnaast is het belangrijk om binnen 30min na geboorte 4l biest te geven.
  Op deze wijze geef je het kalf de mogelijkheid de antistoffen uit de biest ook op te nemen. Een voeding na 12 uur voegt helemaal niks meer toe wat betreft antistoffen opname, na 4 uur is de opname capaciteit al 40% minder!!! Biest geeft nog wel locale immuniteit in de darmen dus 3x biest voeren is heel goed.
  Onderzoeken laten zien dat 2 x 2l minder weerstand aan het kalf geeft dan 1x 4l direct na de geboorte.
  Wie van jullie test de biest van elke koe daadwerkelijk en wat zijn de ervaringen?

 • Marcel

  Wij meten de biest de eerste dagen altijd. Probeer het kalf zo snel mogelijk met speenemmer eerste biest te geven. Na 4 melkmalen schakelen we over op melkpoeder.

 • Alpuro Breeding
  Bedrijf

  Het is belangrijk om te weten met welke ziekteveroorzaker je te maken hebt (virus, bacterie, darmparasiet). Deze moeten namelijk verschillend bestreden worden.
  Advies:
  1. Meet de kwaliteit van de biest met behulp van een biestmeter.
  2. Als de biestkwaliteit goed is, ga naar stap 3. Wanneer de biestkwaliteit niet goed is kijk dan naar het droogstandrantsoen, mineralengift.
  3. Geef in de eerste 24 uur minimaal 5-6 liter biest.
  4. Wij adviseren om een diarreetest uit te laten voeren bij een kalf wat diarree heeft. Binnen 5 minuten is de uitslag bekend en weet je met welke ziekteveroorzaker je te maken hebt. Vervolgens kan een behandelplan opgesteld worden.
  Nog een aantal vragen:
  - Op welke leeftijd beginnen de diarreeproblemen?
  - Wat is de kleur van de diarree en hoe is het verloop (hoe snel verzwakken de kalveren)?

 • japke33

  Wij geven ook altijd zo veel mogelijk biest na de geboorte en de kalveren gaan gelijk de eenling box in. Toch altijd veel diarree. Vaak in de 1e week krijgen ze last. Vooral lichte mest met wat bloed er door heen. Ze drinken meestal wel goed door. En vaak krijgen we ze er snel weer bovenop, maar heel soms gaat er eentje dood.Dan is het meestal crypto.

 • Peerke1

  Lees de Telegraaf, de financiele pagina van zat 5 jan en don 10 jan en kom tot de conclusie dat door de mest te injecteren, de slechte bacterien in de grond overleven en dat is weer slecht voor plant mens en dier. Bovendien komt ook de kalverdiarree hier vandaan. Nergens ter wereld is het verplicht om de mest te injecteren. Het is zelfs om voornoemde redenen in veel landen verboden om te injecteren. De verwachting is dan ook dat er nog miljoenen euro aan schade geclaimd zal worden. Het Nederlandse mestbeleid zal op de schop moeten denkt de Universiteit van Wageningen, omdat het huidige mestbeleid op de verkeerde aannames van 20 jaar geleden gebazeerd is.

 • Alpuro Breeding
  Bedrijf

  Japke: als er ondanks veel biest toch problemen blijven optreden met diarree, lijkt het ons verstandig om een behandelplan op te stellen om dit probleem bij de bron aan te pakken. Het zou inderdaad crypto kunnen zijn, maar rota-corona sluiten wij ook niet uit. Wij willen graag vrijblijvend bij u een bezoek brengen om dit kosteloos te analyseren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.