Wat vind jij ervan?

Witvuilers?

2


Ik ben opzoek naar de beste aanpak van witvuilers. Wat is de beste behandeling?

Laatste reacties

 • Henk Kuijk
  Expert

  A). Onder witvuilen verstaan we baarmoederontsteking met witte uitvloeiing vanaf 14 dagen na afkalven. Behandeling:
  1). Bij een cyclisch dier en aanwezigheid van een geel lichaampje de koe behandelen met prostaglandine: het tochtig worden van de koe heeft een opschonend effect op de baarmoeder. Daarnaast de bacteriële besmetting in de baarmoeder behandelen met Metricure (=schoonmaken).
  2). Bij afwezigheid van een geel lichaampje heeft behandelen met prostaglandine geen zin, de behandeling bestaat dan alleen uit het schoonmaken van de baarmoeder.
  3). Als er bij inseminatie witvuilen wordt geconstateerd, dan kan 12 tot 24 uur na insemineren de baarmoeder schoongemaakt worden.
  B).Bij baarmoederonsteking binnen 14 dagen na afkalven geldt: overleg met uw dierenarts wat op dat moment voor die koe (afhankelijk van de symptomen) de beste behandeling is.

 • Hans Ramp

  De beste behandeling is voorkomen met goede voeding. Witvuilers mogen er niet zijn, zelfs niet
  na een zware geboorte of tweeling. 99% Van spontane witvuilers komt door verkeerde voeding. Het fosfaatgehalte in het bloed is te hoog. eventueel in combinatie met te laag kopergehalte.
  Het fosfaatgehalte in het bloed wordt te hoog door te veel pensverzuring. Lichte pensverzuring kan al leiden tot te hoog fosfaat. Voeding van fosfaat heeft er niet veel mee te maken. Vooral te veel granen, stro of slecht hooi kunnen de oorzaak zijn. Ingrijpen in het rantsoen hoeft niet altijd, maar door eerst te beginnen met 100 gram Natriumbicarbonaat gelijkelijk over de dag toe te voegen is meestal binnen 3 dagen het fosfaat gehalte in het bloed weer goed. Het is goed als het beneden de ondergrens van normaal bij de GD normen zit. Het te hoge fosfaat wordt gemakkelijk uitgescheiden in het vagina en baarmoederslijm. Er ontstaat een lagere pH die ideaal is voor ontwikkeling van de altijd aanwezige bacteriën. Als koper tegelijk verlaagd is is de weerstand minder en gaat het de bacteriën nog beter af. Koper dient bij bloedtesten boven het normale gebied te zijn bij de GD. Het gevolg is duidelijk slechte vruchtbaarheid en embryonale sterfte. Het embryo voelt zich ook niet goed in dit zure klimaat en gaat na verloop van tijd dood. Sperma leeft korter en 9 maanden later komt er uit de drachtige dieren ook nog vaak een stierkalf omdat het sperma ook snel sterft in het fosfaatklimaat.
  Gebruik nooit hormonen als oplossing en antibiotica zijn symptoombestrijding en duur.
  Twijfel je? Neem dan contact op. Ik garandeer dat ik het binnen 3 dagen oplos.

Of registreer je om te kunnen reageren.