Wat vind jij ervan?

Pakketjes voor mestanalyse

11


Met pakketjes voor mestanalyse kunnen ondernemers op eenvoudige wijze, op het moment dat hen het beste uitkomt, een mestmonster nemen en aanbieden voor analyse. Op deze manier kunnen boeren hun dierlijke mest laten analyseren en daaruit berekenen welke aanvullende meststoffen de bodem nodig heeft voor een optimale grasgroei. Bij dit product staat het gebruiksgemak voor de boer voorop. In het pakket zit een fles, plastic zak, instructie, orderformulier en een verzenddoos.

Gebruiksgemak
Coöperatie ‘De Samenwerking’ uit Haastrecht is sinds enkele weken de eerste organisatie die het product onder haar klanten verspreidt. Verkoopleider Floré Mulder is enthousiast over het product. “Het is vooral erg gemakkelijk voor de boeren. Wij leveren het pakketje bij ze af. Vervolgens kan de boer op het moment dat hij goed gemixte mest in de put heeft, direct zelf een monster nemen. Alle benodigdheden zitten erin. De resultaten zijn meestal binnen een week binnen."
Agrarische ondernemers zijn zich er steeds meer van bewust dat opbrengst- en kwaliteitsverbetering te realiseren is door analyses van mest en bodem. De mestanalyses geven een uitstekend beeld van welke stoffen in meer of mindere mate in de mest zitten.

Gemiddelde samenstelling onbetrouwbaar
Mulder ziet al jaren dat de gemiddelde samenstelling van dierlijke mest een onbetrouwbare richtlijn is om de bemesting op te baseren. “De verschillen per bedrijf zijn groot. De samenstelling van kunstmest is altijd hetzelfde, dus de oorzaak hiervan ligt automatisch bij dierlijke mest. Onze ervaring is dat je de kosten van een mestanalyse er al heel snel uit haalt. Dit horen we van onze klanten. Met de analyseresultaten in de hand kunnen we eenvoudig berekenen hoeveel kunstmest er nog nodig is.”
Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • EDGER

  ROGGE

 • rooieroza

  titricale !

 • gerrit coppens
  Panellid

  diverse zaadhandelaren verkopen ieder onder hun eigen naam mengsels van rogge-italiaans

 • Alette

  @ EDGER en rooieroza, waarom geven jullie rogge en tritricale als optie? Ik weet dat tritricale een kruizing van gewone tarwe met rogge is. Ik ben wel benieuwd in naar de resultaten van zowel rogge als tritricale en waarom jullie daarvoor zouden kiezen.

 • Druenen

  Beste Bartres, Luzerne (alfalfa) is een van de belangrijkste voedergewassen in Amerika. Met een uitstekende voederwaarde, verteerbaarheid en smaak, is dit een ideaal ruwvoer voor hoogproductieve melkkoeien.
  Daarnaast adviseren wij om Generate aan het gewas, in dit geval alfalfa, toe te voegen. Generate zorgt als katalysator voor het microbiële bodemleven en voor de beschikbaarheid van hoogwaardige plantvoeding. Het gebruik van deze innovatieve meststof zal een hogere opbrengst, meer eiwit en een betere voederwaarde van het gewas opleveren.

 • bartres

  en wat is de groeiperiode van deze gewassen? ik kan pas vanaf juli zaaien en moet het ook nog droog winnen

 • Druenen

  De beste zaaiperiode is april-juni.... op kennisakker.nl is informatie beschikbaar

 • gerrit coppens
  Panellid

  @Druenen, dan heeft Bartres zijn veld nog vol bollen

 • Druenen

  daarom kennisakker.nl, april-juni is niet de enige zaaiperiode

 • EDGER

  we zaaien hier vaak rogge met gras zodat snel gewas staat (rogge)kunnen dan snel wat maaien
  stal voedering tweede sneede brengt nog kleine hoeveelheid met rogge en gras komt over het algemeen wel melk van paktijk ga niet om cijfers vragen

 • bartres

  wanneer kan ik dat dan ongeveer maaien, als ik in juli zaai?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.