Wat vind jij ervan?

LTO Noord
Bedrijf

LTO Noord, Agrifirm Exlan en Accon avm lanceren mestcheck.nl

2


LTO Noord lanceert samen met Agrifirm Exlan en Accon avm de mestcheck. Deze rekentool geeft veehouders snel antwoord op de vraag of het bedrijf een mestoverschot heeft en zo ja, welke oplossingen hiervoor zijn.

Het nieuwe mestbeleid komt eraan en nog maar weinig veehouders weten wat het precies voor hun bedrijf betekent. Veehouders lopen met vragen rond over BEX, mestafvoer en verplichte verwerking. Daarom nam LTO Noord het initiatief om een online rekentool te laten bouwen. Samen met Agrifirm Exlan en Accon avm is Mestcheck.nl ontwikkeld. Mestcheck.nl is een mobiele website waarmee iedere veehouder op elk gewenst moment en op iedere locatie inzicht krijgt in de gevolgen van het mestbeleid op zijn eigen bedrijf. De tool is gratis en werkt op tablets en smartphones, maar ook gewoon op pc of laptop. “De tool is een mooi startpunt voor een gesprek met een adviseur, om de bedrijfssituatie zo aan te passen dat er zo min mogelijk mest afgevoerd hoeft te worden”, vindt Gerrit Schilstra van Agrifirm Exlan.
Specialist mest en mineralen van LTO Noord Wiebren van Stralen: “Veel veehouders wachten de definitieve besluitvorming af, terwijl ze nu wel al maatregelen kunnen nemen. Met deze tool krijgen ze inzicht in het eventuele overschot van hun bedrijf en ook hoe ze daar het best mee om kunnen gaan.” Omdat nog niet alle percentages bekend zijn, krijgt de tool regelmatig een update. Voor de tool is weinig zoekwerk in de boekhouding nodig, de meeste gegevens die ingevuld moeten worden heeft de gebruiker wel in zijn hoofd. Iedere melkveehouder, varkens- of pluimvee, schapen of vleesveehouder kan aan de slag op www.mestcheck.nl. Lubbert van Dellen van Accon avm: “We merkten dat de aandacht voor mest bij veel veehouders afgelopen najaar groter was dan nu. Een afwachtende houding kan funest zijn. Daarom komen we nu met deze handige tool.”

Heeft u vragen of wilt u meer weten plaats dan onderstaand uw reactie.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Alette, helaas is het een toenemend verschijnsel dat mensen de verleiding niet kunnen weerstaan om proletarisch te winkelen bij onbemande boeren verkoopstands. Als je om dat te voorkomen vervolgens E 4500 moet investeren dan moet het wel erg graag willen of je omzet moet wel erg hoog zijn voordat je zo'n investering doet. Ik zou het eerst eens proberen met een paar (dummy) camera's en een paar goed zichtbare borden die de mensen erop attenderen dat alles op video vastgelegd wordt. Mogelijk dat dat voldoende preventieve werking heeft. (Het mag noodzakelijk zijn om de tekst op de borden in verschillende talen te plaatsen)

 • henk fledderus

  we hebben in west australie nog behoorlijk veel van die kraampjes. druiven meloenen en ander fruit.
  vaak is de hoeveelhied in de kraam gelimiteerd en zit er een lock op de honesty box (geld bakje )
  dat gaat eigenlijk meestal goed. en dat voor een land dat is opgebouwd uit criminelen.....
  gasolie diefstal hoor je hier veel meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.